1. Otet balsamic – Daca e sa o luam ca la carte, otetul balsamic, traditional din Italia, trebuie sa fie lasat la maturizat vreo 12 ani… iar acesta lucru costa bani. Cand vezi trecut in meniu otet balsamic, cel mai probabil vei primi o varianta pentru comert, facuta din vin alb si caramel, pentru a-i da culoare si dulceata aceea, zahar si agenti de ingrosare, precum amidonul din porumb si guma xantan.
Iti propun varianta sanatoasa: otet din vin rosu si ulei de masline extra virgin.
2. Fructe uscate – Ca sa fie salata cat mai variata, in meniurile restaurantelor apar acele fructe uscate, pe langa legume, si, cu siguranta, te-ai gandit ca poti face si tu acest lucru cand iti prepari salata acasa. Daca ti-as spune ca nu e tocmai sanatos acest lucru? Atunci cand mananci fructele proaspete, pe langa nutrienti si fibre, ai parte si de un continut ridicat de apa, asadar, te hidrateaza. Atunci cand apa este extrasa din fructe, precum stafide, caise, smochine etc., acestea se transforma in adevarate bombe concentrate in zahar. Nu degeaba sunt supranumite si “dulciurile naturii”. Da, pot fi un tovaras de nadejde atunci cand esti pe drum si simti ca ti-a scazut glicemia, insa, daca alegi sa le gasesti in salata… lucrurile nu mai stau chiar asa.
Iata cu ce le poti inlocui: castravete, ridichii, ardei gras si ciuperci. Cu cat este mai colorata, cu atat este mai sanatoasa salata ta.
3. Alimente glazurate – cu siguranta o gogoasa glazurata nu-ti pare sanatoasa. Asadar, nici somonul sau pieptul de pui pregatite cu o glazura din sirop nu intra in categoria alimentelor sanatoase sau pentru dieta. Argumentul suprem: continutul de zahar din glazura respectiva este inamicul tau.
Schimba cu proteine pregatite cat mai simplu posibil: piept de pui, curcan, creveti, somon salbatic sau carne de vita facute la grill sau gratar. Orice varianta ai alege, ai grija sa nu fie gatita peste masura sau marinata, in prealabil, in sosuri care contin zahar sau gluten.
4. Nuci caramelizate – consumate ca atare, nucile sunt extrem de sanatoase prin continutul lor ridicat de proteine, grasimi sanatoase, fibre si nutrienti, insa odata caramelizate, bineinteles, ele trec deja in categoria dulciurilor.
Alege varianta sigura si sanatoasa: grasimile inteligente iti dau senzatia de satietate pentru mai mult timp. Vei gasi aceste grasimi in: avocado, nucile coapte treptat si somonul salbatic, bogat in aicizi grasi omega 3.
Sfat: Evita salata iceberg, pentru ca aceasta contine pesticide si apa, cu putini nutrienti sau fibre. Alege salata romaine, spanac sau kale.
Regula generala: cu cat este mai verde salata, cu atat continutul de nutrienti este mai mare.
De asemenea, nu ocoli carbohidratii cu eliberare treptata a energiei: fasolea neagra, quinoa sau nautul