Ingrijirea pielii: Preventie sau Tratament

de Oana Gharbi

Pin It
Ingrijirea pielii: Preventie sau Tratament

Spunem deseori ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. O abordare precauta, pe care ar trebui sa o adoptam in ritualurile noastre de frumusete si anti-ageing. Cercetarile cele mai recente demonstreaza fara putinta de tagada ca nu este niciodata prea devreme sa incepem sa ne preocupam de felul in care va imbatrani pielea noastra.

De imbatranit, vom imbatrani cu totii. Nu e loc de dezbatere pe aceasta tema. Important este insa, cum alegem sa o facem. Pentru ca este evident, evolutia medicinei estetice in ultimii ani ne permite acum sa alegem cum, cand si cat sa imbatranim.
De la grija de a avea o alimentatie sanatoasa si o piele bine hidratata, pana la cele mai avansate proceduri si tratamente de intinerire, modalitatile prin care putem asigura sanatatea si prospetimea tenului nostru sunt aproape nelimitate. Iata cateva dintre ele.

ALIMENTATIA SANATOASA: este probabil primul pas si cel mai usor de facut daca doriti o piele stralucitoare. Avantaj : o dieta bogata in vitamine si minerale va este benefica pentru intregul organism, nu numai pentru piele. Frumusetea vine din interior, asa ca aveti grija ca interiorul dumneavoastra sa isi primeasca zilnic doza de fructe si legume. Vitamina C luata din citrice, broccoli, kiwi este esentiala pentru productia de colagen si este un super anti-oxidant. Vitamina E protejeaza pielea de stress oxidativ si ajuta la sanatatea ei, a parului si a unghiilor. O putem gasi in migdale, alune, seminte de pin, ulei de floarea soarelui. Desi este ideal sa mancam mai putin gras, corpul nostru are totusi nevoie de grasimi. Asa numitele grasimi «sanatoase» se gasesc in avocado, peste gras (somon), nuci si seminte, si furnizeaza acizi grasi, care hidrateaza pielea, pastrand-o supla si elastica.

ZERO TABAC: efectele devastatoare pe care fumatul le are asupra pielii nu mai sunt o noutate. De la riduri, piele colorata inegal, lipsita de elasticitate si vitalitate, cearcane si pana la cancer de piele, lista e lunga. Fumatorii au o rezistenta scazuta la infectii si asta e valabil si pentru infectiile pielii. Bariera protectiva a epidermei este slabita, iar vasoconstrictia cauzata de fumat duce in timp la afectarea circulatiei sanguine catre piele. Rezultatul : scade productia de colagen si elastina, pielea devine terna si incepe sa atarne, indeosebi in treimea inferioara a fetei. Adaugam la asta riscul dublu pe care il au fumatorii fata de nefumatori de a dezvolta un anume cancer al pielii numit carcinom de celule scuamoase. Si desigur nu uitam de statisticile care atesta ca 75% din cazurile de cancer oral si al buzelor sunt intalnite la fumatori. Si speram ca v-am pus macar pe ganduri.

ATENTIE LA SOARE!: adoram vara, plaja, valurile marii si ideea de relaxare si vacanta pe care ne-o induce soarele. Ne putem bucura de toate acestea, evitand totodata riscurile pe care le reprezinta expunerea la soare? Raspunsul este da, putem. Folosind cu religiozitate crema cu factor cat mai ridicat de protectie solara, atat vara cat si iarna. Razele UV continua sa actioneze si dupa ce ne-am retras din calea soarelui, odata ajunsi in casa. De aceea este esential sa protejam pielea. Nu ne protejam astfel doar impotriva cancerului de piele, ci si impotriva imbatranirii premature a pielii. Persoanele care se expun indelung la soare se confrunta cu deshidratarea pielii, riduri, pete hiperpigmentare, pistrui, keratoze. Deci nu uitati crema cu factor SPF cat mai ridicat, folositi imbracaminte care sa va protejeze si evitati solarul.

HIDRATAREA : E simplu. Pielea noastra e un organ. Organele sunt compuse din celule. Celulele sunt compuse din apa. Cand pielea noastra nu primeste suficienta apa din interior, rezultatul este o piele deshidratata, ridata, scuamoasa. Realitatea este insa ca, apa pe care o bem ajunge intai in alte organe si abia mai apoi in piele. De aceea este esential sa beti zilnic o cantitate importanta de apa (minimum 2 litri pe zi) si totodata sa hidratati pielea din exterior cu serumuri si creme hidratante adecvate tipului dumneavoastra de piele.

TRATAMENTELE FACIALE DE CURATARE: Oricat de multa atentie am acorda ingrijirii pielii noastre acasa, tenul are nevoie din cand in cand de o curatare profesionala. Un tratament personalizat realizat in cabinet, de catre un cosmetolog specializat, dupa o diagnoza corecta. Ingrijirea pielii nu se face dupa o reteta fixa, aplicabila tuturor fara deosebire. Fiecare ten are particularitatile si sensibilitatile lui si ingrijirea trebuie sa fie strict personalizata. 

PEELINGURILE: Un peeling este o exfoliere care, in functie de substantele folosite in timpul tratamentului poate fi lejera, medie sau profunda. Peelingurile chimice au o eficacitate demonstrata de numeroase studii medicale, iar atunci cand sunt realizate in clinica sau cabinetul unui medic acreditat sa le ofere pacientilor sai, sunt lipsite de riscuri. Folosite initial pentru a traa pistruii si alte mici neregularitati ale pielii, aceste tratamente au in zilele noastre o utilizare dermatologica mult mai larga. Sunteti un bun candidat daca suferiti de acnee, pierderea fermitatii pielii de pe fata si decolteu, cicatrici acneice post-inflamatorii sau atrofice, melasma si hipo–pigmentarea pielii, hiperkeratoza. Sau pur si simplu daca doriti un tratament eficient impotriva imbatranirii. Sezonul ideal este toamna si iarna, cand expunerea la soare a pielii sensibilizate de peeling este minimala.loseste microace pentru a creea in epiderma microtraume controlate care declanseaza productia de colagen si elastina. Primele tratamente cu microneedling au aparut la sfarsitul anilor 90, iar de atunci au cunoscut imbunatatiri si variante din ce in ce mai complexe si mai avansate. Astazi, procedurile de microneedling sunt deseori dublate de microdermabraziune, infuzii cu serumuri reparatoare sau radiofrecventa dubla fractionata. 

INJECTABILELE: Da, injectiile cu toxina botulinica pot fi realizate preventiv. Nu trebuie sa asteptati formarea ridurilor adanci pe frunte si in zona ochilor. Procedura se poate realiza si pentru linii fine, relaxand musculatura in cauza si prevenind adancirea ridurilor Aceasta relaxare duce in timp la o netezire a pielii, si la pastrarea aspectului tineresc si relaxat al chipului. In ce priveste acidul hyaluronic, oricat de chimic i-ar parea numele, este o componenta existenta in mod natural in organismul uman, in tesuturile conective, epiteliale si neurale. Rolul lui in mentinerea sanatatii si aspectului frumos al pielii este crucial. Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul de acid hyaluronic scade, si o data cu el, capacitatea celulelor de a mentine apa. Pentru a restabili acest nivel in tesuturile fetei, exista terapia cu fillere pe baza de acid hyaluronic. Cateva picaturi fac minuni, iar rezultatele sunt vizibile imediat si se pot pastra in functie de zona injectata, pana la 1 an de zile. Putem folosi fillerele pentru augmentarea volumului buzelor sau corectia unui contur usor asimetric, pentru umplerea ridurilor naso-labiale sau a ridurilor profunde de pe frunte, pentru corectarea cearcanelor si a ridurilor laba-gastii, pentru refacerea volumetriei faciale- indeosebi a pometilor si a mandibulei, putem inclusiv realiza o rinoplastie temporara non chirurgicala.

Asadar, variante exista, trebuie doar sa apelati la specialistii in domeniu, pentru ca rezultatele sa fie cele pe care vi le doriti. 

 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al