1. Otet balsamic – Daca e sa o luam ca la carte, otetul balsamic, traditional din Italia, trebuie sa fie lasat la maturizat vreo 12 ani… iar acesta lucru costa bani. Cand vezi trecut in meniu otet balsamic, cel mai probabil vei primi o varianta pentru comert, facuta din vin alb si caramel, pentru a-i da culoare si dulceata aceea, zahar si agenti de ingrosare, precum amidonul din porumb si guma xantan.
Iti propun varianta sanatoasa: otet din vin rosu si ulei de masline extra virgin.
2. Fructe uscate – Ca sa fie salata cat mai variata, in meniurile restaurantelor apar acele fructe uscate, pe langa legume, si, cu siguranta, te-ai gandit ca poti face si tu acest lucru cand iti prepari salata acasa. Daca ti-as spune ca nu e tocmai sanatos acest lucru? Atunci cand mananci fructele proaspete, pe langa nutrienti si fibre, ai parte si de un continut ridicat de apa, asadar, te hidrateaza. Atunci cand apa este extrasa din fructe, precum stafide, caise, smochine etc., acestea se transforma in adevarate bombe concentrate in zahar. Nu degeaba sunt supranumite si “dulciurile naturii”. Da, pot fi un tovaras de nadejde atunci cand esti pe drum si simti ca ti-a scazut glicemia, insa, daca alegi sa le gasesti in salata… lucrurile nu mai stau chiar asa.
Iata cu ce le poti inlocui: castravete, ridichii, ardei gras si ciuperci. Cu cat este mai colorata, cu atat este mai sanatoasa salata ta.