Inainte de epoca mancarurilor procesate, oamenii consumau mult mai multe parti animale, nu doar muschii, asa cum suntem inclinati sa o facem astazi; oasele, cartilajul si organele erau folosite in tot felul de preparate. Obiceiul de a nu risipi era un fel de respect fata de natura si fata de jertfa. Ca urmare, organismul bunicilor nostri avea o cantitate echilibrata de aminoacizi iar acest lucru garanta un suport mai bun pentru tot felul de procese biologice.
Ce este gelatina?
Gelatina este o substanta transparenta, fara gust, care rezulta in urma procesarii oaselor si a tesutului conjunctiv animal pentru extragerea colagenului, o proteina fibroasa insolubila. Este derivata prin hidroliza selectiva a colagenului din piele, tesutul conjunctiv si/ sau oasele animalelor. Odata extrasa si transformata in pudra, gelatina se dizolva in lichide fierbinti si devine solida pe masura ce se raceste. Gelatina contine jumatate din cei 18 aminoacizi esentiali pentru supravietuire.
Ce se intampla daca nu consumam gelatina?
In momentul in care se consuma doar carne macra (de origine musculara), balansul aminoacizilor care intra in fluxul sangvin este acelasi ca acela produs de un stres extrem.
Care sunt beneficiile gelatinei?
* imbunatateste digestia si amelioreaza constipatia: se leaga natural de apa si ajuta mancarea sa treaca mai usor prin tractul digestiv;
* poate ajuta la tratarea alergiilor alimentare si a intolerantelor prin vindecarea tractului digestiv;
* ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si a ligamentelor: gelatina contine multi amino acizi importanti in procesul de prevenire a slabirii si degradarii cartilajului din incheieturi; gelatina, cu proprietatile sale anti-inflamatorii s-a dovedit eficienta si in reducerea durerii si a inflamatiei specifice artritei;
* detoxifica, ajutand corpul sa elibereze toxinele: glicina, un aminoacid care se gaseste in gelatina ajuta ficatul sa inlature eficient toxinele din organism; functiile hepatice se imbunatatesc iar scaderea in greutate poate aparea ca urmare a procesului eficient de detoxifiere;
* contine keratina, o proteina puternica care se gaseste la nivelul firului de par, al unghiilor, dintilor si pielii;
* imbunatateste elasticitatea pielii: gelatina este, de fapt, colagen - uita de cremele cu colagen din magazinele de cosmetice si incearca zeama de oase pentru un tratament de intinerire; beneficiul secund este ca gelatina stimuleaza corpul sa produca mai mult colagen;
* ajuta la grabirea procesului de vindecare a ranilor datorita glicinei, un aminocid pe care il gasim in gelatina si care are un efect puternic anti-inflamator.
* imbunatateste calitatea somnului tot cu ajutorul glicinei, care favorizeaza un somn linistit, elimina starile de somnolenta din timpul zilei si sporeste functiile cognitive.
* creste productia hormonului uman al cresterii (somatotropina), important pentru activitatile metabolice; datorita continutului bogat in nutrienti, gelatina da senzatie de satietate;
* regenereaza si intareste firul de par, creste rezistenta unghillor si protejeaza dintii impotriva placii dentare si a cariilor datorita continutului bogat in keratina.
Ce mancaruri care contin gelatina poti include in dieta ta?
* spune-i supa, bors, ciorba sau zeama, important e sa pui la fiert in ea oase de animale hranite cu nutrienti naturali;
* gustari din fructe si gelatina: jeleuri - numai bune de rontait intre mese;
* gelatina e grozava atunci cand vine vorba de deserturi: budinca, mousse de fructe, panna cotta, cheesecake;
* pune gelatina in bauturi si impresioneaza-ti prietenii cu punch-uri gustoase si racoritoare;
* raciturile/ piftia de porc, curcan sau pui - un preparat satios si racoros.