De ce este bun laptele vegetal

Pin It
De ce este bun laptele vegetal

In vreme ce laptele obisnuit este destul de controversat in ceea ce priveste beneficiile pe care le are pentru adulti, multa lume se reprofileaza si opteaza pentru laptele vegetal… si bine face, pentru ca laptele care nu contine lactoza, de provenienta vegetala este considerat a fi cea mai buna alternativa. Iata de ce:

Beneficiile laptelui vegetal:

• Nu contine nici lactoza, nici colesterol
• Are continut scazut de grasimi
• Procentajul grasimilor mono si polinesaturate benefice pentru inima este ridicat
• Are continut ridicat de vitamina B
• Este perfect pentru persoanele cu probleme digestive, constipatie, sindromul colonului iritabil

Care sunt cele mai bune tipuri de lapte vegetal?

Laptele de soia - este cel mai comun lapte si cel mai des folosit de persoanele care fie tin post, fie nu consuma produse lactate. De asemenea, este unul dintre cele mai benefice si vechi tipuri de lapte vegetal. Conditia este, insa, sa consumi lapte de soia organic.
• Este potrivit pentru persoanele alergice la lactoza
• Este mult mai usor digerabil, pentru ca nu are nevoie de enzime
• Este potrivit pentru diabetici: elibereaza zaharul treptat, mentine sangele intr-o stare optima
• Reduce colesterolul
• Bogat in calciu, acizi grasi esentiali, potasiu si magneziu
• Imbunatateste circulatia si grabeste procesul de vindecare
• Este perfect pentru controlarea tensiunii ridicate
• Este recomandat femeilor care sufera de sindromul premenstrual, datorita continutului de isoflavonoide

Laptele de migdale – este o alta alternativa excelenta la laptele de vaca, potrivit chiar si pentru copii aflati in crestere, pentru persoanele care a un nivel scazut de energie si cei care nu au nevoie de suplimente alimentare. Este unul dintre cele mai nutritive tipuri de lapte vegetal.
• Este digestiv
• Benefic pentru cei care sufera de anemie, se simt slabiti, au probleme cu ficatul sau sunt malnutriti
• Benefic pentru creier si muschi, datorita continutului ridicat de potasiu
• Previne osteoporoza
• Migdalele ajuta in reducerea colesterolului
• Continutul sau mare de fibre este perfect pentru persoanele care au probleme de tranzit. Diminueaza riscul declansarii cancerului de colon
• Contine magneziu, iron, calciu si vitamina E

Laptele de ovaz – este o excelenta bautura pentru cei care vor sa aiba grijia de ei si sa scada in greutate. Baut dimineata, este perfect pentru a-ti asigura doza de energie, fara sa contina grasimi.
• Intareste sistemul digestiv si ofera senzatie de satietate
• Reduce colesterolul si scade sansele aparitiei diabetul
• Bogat in carbohidrati, furnizeaza mai multe proteine decat orezul sau graul
• Furnizeaza acizi grasi esentiali

Laptele de orez – nu trebuie sa fie confundat cu apa de orez care este folosita in mod normal pentru tratarea problemelor de tranzit. Laptele este facut din boabe grase si proaspete de orez, fermentate ulterior.
• Este o bautura usoara si dulce, care nu contine gluten
• Este usor de digerat si relaxanta. Continutul de vitamine B si aminoacizi dau acestuia numele de “samanta linistii”, pentru ca aceste substante ofera echilibru intre energie si calmarea sistemului nervos
• Are proprietati purificatoare pentru organism
• Este bun pentru mentinerea greutatii, are mai putine calorii decat laptele de soia si migdale

Laptele de cocos – face parte din categoria “si bun, si rau”. Parerile sunt impartite, si nici macar expertii nu pot sa cada la un acord. Este bogat in calorii si grasimi, astfel ca un pahar cu lapte de cocos are intre 90 si 500 de calorii, depinde daca este din cutie UHT sau conserva. Daca acesta contine grasimi bune sau rele, ramane de vazut, insa este recomandat consumul moderat de lapte de cocos, daca vrei sa scapi de kilogramele in plus.

Un aspect important, atunci cand cumperi orice tip de lapte vegetal, este continutul de zahar, sodiu si caragenan! Multi producatori adauga zahar pentru a le imbunatati gustul, sodiu pentru a le potenta, iar caragenan pentru a le oferi densitate, Acesta din urma fiind adesea intalnit si in inghetate, bomboane si vitamine (suplimente), insa este extrem de periculos pentru persoanele care au probleme cu stomacul, digestive.

Ideal ar fi sa ne preparam chiar noi laptele vegetal! Astfel avem controlul a ceea ce contine. Reteta de baza pentru obtinerea acestuia este urmatoarea:

Ingrediente:
1 cana de nuci, cereale sau seminte
4 cani de apa
1-2 curmale pentru dulceata
Extract de vanile, migdale sau oricare alt tip de arome preferi (extracte naturale)

Mod de preparare:
1. Pune la inmuiat in apa, cat sa acopere, nucile, semintele sau cerealele, peste noapte
2. Scurge-le si arunca apa
3. Pune-le intr-un blender cateva minute, apoi adauga 4 cani cu apa rece
4. Blend-uieste-le din nou pana cand obtii o mixtura fina
5. Pune mixtura intr-un tifon sau intr-un saculet special pentru lapte vegetal si strange tare pana storci laptele (pastreaza pulpa ramasa in tifon sau saculet pentru a o folosi la copt)
6. Pune laptele obtinut in blender, din nou, si adauga curmalele si celelalte arome, blend-uieste pana cand omogenizezi totul si obtii o bautura fina.
Laptele va rezista timp de 3-4 zile la frigider, intr-un borcan din sticla.

 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan