3 Tipuri de acizi grasi Omega si de ce trebuie sa stim sa-i diferentiem

Pin It
3 Tipuri de acizi grasi Omega si de ce trebuie sa stim sa-i diferentiem

De cate ori nu ni s-a intamplat sa mergem la magazin si sa vedem pe eticheta diferitelor produse alimentare, inscriptionat “O sursa buna de omega”? Acest mesaj, cu siguranta, poate convinge imediat cumparatorul, insa este important sa stim despre ce tip de omega este vorba, pentru ca exista nici mai mult, nici mai putin de 3 tipuri de acizi grasi omega, si nu toate sunt la fel de benefice pentru sanatatea noastra.

Ce este sunt acizii grasi Omega?
Omega 3, 6 si 9 sunt tipurile naturale de grasimi nesaturate pe care majoritatea expertilor le considera a fi mult mai sanatoase decat cele saturate.

Ce trebuie sa stim despre acesti acizi grasi, din punct de vedere nutritional?

Omega-3: Corpul nostru nu poate produce acesti acizi grasi, de unul singur, astfel ca trebuie sa compensam acest lucru prin alimentatie sau suplimente alimentare. Omega-3 au la randul lor 3 tipuri fundamentale de acizi: ALA, EPA si DHA.

ALA (acidul alpha linoleic) se gaseste in seminte precum: nuci, chia, in si cateva specialitati de oua. EPA (acidul eiscosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic) se gasesc in somon, macrou, hering, ton, creveti, hamsii, homar, soia etc. EPA are proprietati anti-infalamatorii si previne aparitia bolilor de inima, cancerului si artritei reumatioide, in vreme ce DHA joaca un rol important in sanatatea creierului. Concluzia este ca ai nevoie de Omega-3, sunt acizi grasi buni pentru tine, si cel mai probabil nu ai un aport suficient. Specialistii ne recomanda sa mancam peste gras de doua ori pe saptamana, pentru ca un sfert din grasimile pe care le mananci, ideal ar fi sa fie din alimente bogate in Omega-3.

Omega-6: Ca si in cazul omega-3, nici pe acizii grasi Omega-6 nu putem produce noi, astfel ca trebuie sa-i compensam din alimentatie, iar cel mai probabil este ca deja o faci, poate ca si exagerezi. Acizii grasi Omega-6 se gasesc in uleiuri vegetale precum cele din porumb, floarea soarelui, susan, alune si soia, in nuci, grau, leustean, broccoli. Acesti acizi joaca un rol important in organsimul nostru, insa daca ajungi sa ai o cantitate mai mare decat omega-3, esti pasibil de inflamatii.
Concluzia este ca Omega-6 sunt mai sanatosit decat grasimile saturate si ai nevoie de ei. Insa daca exagerezi, pot deveni periculosi pentru organism. Incearca sa balansezi aportul din acesti acizi sau concentreaza-te sa consumi cat mai mult alimente care contin Omega-3 si astfel totul se va echilibra de la sine.

Omega-9: Spre deosebire de Omega-3 si 6, Omega-9 nu sunt considerati esentiali. Corpul nostru ii poate produce, asa ca indiferent daca aportul este egal cu 0, nu vei avea niciodata deficienta de Omega-9. Vei gasi acesti acizi grasi in uleiurile de rapita, floarea soarelul, migdale, avocado si masline.
Concluzia este ca un consum moderat de Omega-9 este important in dieta noastra, pentru ca sunt o sursa buna de energie si aduc si cateva beneficii sanatatii noastre, insa nu sunt esentiali.

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al