Ce este operatia estetica dupa pierderea dramatica in greutate?

Pin It
Ce este operatia estetica dupa pierderea dramatica in greutate?

Cunoscuta si sub numele de operatie post-bariatrica sau conturare a corpului dupa pierdere masiva in greutate, interventia are scopul de a reduce pielea in exces si restul de grasime de dupa pierderea semnificativa in greutate. Obiectivul specific este acela de restabili proportiile prin inlaturarea pielii flasce care creeaza un contur nepotrivit in jurul gatului, bratelor, sanilor, abdomenului, feselor si coapselor.

Chiar daca aceste proceduri lasa cicatrici, majoritatea pacientilor le gasesc acceptabile in schimbul remodelarii generale a modului in care arata.

 

Esti un bun candidat pentru operatia estetica dupa pierderea dramatica in greutate?

- daca ai slabit foarte mult in urma unei operatii bariatrice, prin dieta sau exercitii;

- daca greutatea ta este stabila de cel putin sase luni si daca nu mai ai de gand sa mai slabesti; ideal este ca aceasta operatie sa fie facuta la aproximativ doi ani dupa programul de pierdere in greutate; in acest timp, pielea isi va reduce dimensiunea iar nutritia va fi optimizata si stabilizata; acesti factori sunt importanti in recuperare;

- daca ai o stare generala buna de sanatate, fara boli cronice cum ar fi diabetul sau problemele cardiace; nu este recomandata operatia post-bariatrica in cazul persoanelor care nu au o stare buna de sanatate;

- daca ai o dieta sanatoasa; carentele proteice pot interfera cu procesul de vindecare;

- daca nu fumezi; fumatul incetineste procesul de vindecare si creste riscul complicatiilor in timpul si dupa interventie; daca fumezi, e recomandat sa renunti cu cel putin sase luni inainte de operatie;

- daca ai un tonus psihic bun; e nevoie de rabdare si rezistenta in procesul de recuperare;

- daca ai asteptari realiste; operatia va imbunatati conturul corpului dar este imposibil sa se ajunga la niste rezultate care sa reflecte un aspect identic cu momentul de dinainte de castigarea in greutate; si dupa operatia de reconturare, pielea se va comporta in consecinta procesului natural de imbatranire.

 

Ce trebuie sa stii despre operatia estetica dupa pierderea dramatica in greutate?

In functie de obiectivele tale, chirurgul iti va recomada procedurile care pot face o schimbare pozitiva la nivelul infatisarii tale. Cateodata se pot cumula mai multe interventii intr-o sesiune operatorie dar exista cazuri cand este recomandata o abordare in etape intrucat rezultatele unei proceduri le pot influenta pe cele ale interventiei urmatoare. Planificarea este foarte importanta. Dintre procedurile de conturare a corpului, paniculectomia si liftingul partii inferioare a corpului sunt cele asociate cu pierderea dramatica in greutate.

 

Cum decurge operatia?

  • Paniculectomia

Pielea care atarna in partea inferioara a abdomenului, sub linia de centura, se numeste panicul adipos (sau sort abdominal); acesta poate impiedica o igiena adecvata, poate crea dureri la nivelul spatelui sau chiar ingreuna activitatile cotidiene. Prin paniculectomie se indeparteaza paniculul care atarna intre partea inferioara a abdomenului si zona subombilicara (nu se intervine asupra pielii si grasimii in exces aflate deasupra buricului). 

Procedura se poate realiza si in cazul pacientilor care au inca o greutate considerabila dar a caror piele sufera iritatii din cauza faldurilor care atarna. Potentiali candidati sunt si cei a caror grasime depusa pe solduri, pe spate sau la nivelul genunchilor pot avea consecinte nefaste asupra sanatatii. Este important de stiut ca dupa paniculectomie se reduc problemele de la nivelul tesutului cutanat insa nu se va vedea o imbunatatire semnificativa in conturul abdomenului.

- chirurgul face o incizie in zona pubiana prin care va putea elimina excesul de piele si grasime;

- pielea ramasa este intinsa si fixata;

- se poate introduce un tub de dren, dupa caz;

- in timpul acestei interventii, chirurgul poate repara simultan si hernii abdominale sau zone in care peretii abdomniali sunt separati.

 

In conjunctie cu paniculectomia se poate apela si la liftingul partii inferioare a corpuluiabdominoplastie sau liposuctie.

 

  • Liftingul partii inferioare a corpului

Aceasta procedura remodeleaza abdomenul, talia, soldurile, coapsele si fesele printr-o incizie care este facuta de-a lungul circumferintei corpului. Este destinata persoanelor care au piele flasca la nivelul feselor, in partea anterioara, laterala si frontala si interioara a coapselor, la nivelul soldurilor, a abdomenului. Ideal este ca stratul de grasime de sub zonele asupra carora se va interveni sa fie relativ subtire.

- inciziile se intind din partea frontala a coapselor, urca pe solduri si ajung pe spate;

- chirurgul elimina pielea lasata precum si statul de grasime din zona inferioara a inciziei pentru a permite suspendarea tesutului ramas pe care il va intinde si netezi, in special in zona feselor si a coapselor;

- daca pacientul a trecut deja printr-o abdominoplastie sau nu are nevoie de ea, inciziile pot fi extinse in cadrul liftingului partii inferioare a corpului pentru a intari partea interna a coapselor.

 

Abdominoplastialiposuctia si paniculectomia sunt proceduri asociate cu liftingul partii inferioare a corpului.

 

  • Abdominoplastia

Inlatura grasimea si pielea laxa, intareste fascia, inlatura vergeturile si pielea in exces din zona inferioara a abdomenului, de sub ombilic.

- chirurgul va face o incizie ovala sau in forma de elipsa, prin care va inlatura pielea si grasimea din zona subombilicara pana la zona in care incepe parul pubian;

- fascia care acopera muschii abdominali este intinsa cu ajutorul unor suturi permanente;

- pielea din jurul buricului este repozitionata;

- buricul este scos la suprafata printr-o incizie mica si este suturat apoi intr-o pozitie potrivita;

- incizia se inchide prin suturi; aceasta se intinde de obicei intre oasele bazinului; marimea si vizibilitatea cicatricei variaza dupa caz, insa se va putea ascunde sub linia bikinilor.

 

  • Liposuctia

Se mai numeste si lipoplastie si are scopul de a contura aripioarele, soldurile, pieptul, coapsele, gatul, bratele si genunchii. Se asociaza de multe ori cu alte proceduri de dupa pierderea dramatica in greutate.

- chirurgul va face incizii mici in zonele din care va fi extrasa grasimea;

- se insereaza repetitiv o canula cu care se creeaza tunele prin grasime;

- grasimea este extrasa apoi prin aspiratie;

- dupa ce este inlaturata grasimea, locul va fi bandajat si se va aplica un echipament de compresie.

 

Liftingul sanilor si micsorarea sanilor sunt alte proceduri asociate cu operatia estetica post-bariatrica dar pot fi aplicate si in cazul persoanelor care nu au suferit de obezitate.

 

  • Liftingul sanilor

Liftingul sanilor sau mastopexia se foloseste in tratarea sanilor lasati si inegali, fara volum, a sfarcurilor orientate in jos si a areolelor marite, remodeland forma si ridicand sanii. Persoanele care isi doresc sani mai mari, mai mici sau mai rotunzi trebuie sa ia in considerare si o augmentare sau reductie mamara care sa fie facuta la pachet cu liftingul.

- dupa anesteziere, chirurgul va face inciziile, iar in functie de volumul de piele in exces, de pozitia sfarcurilor, de preferintele pacientei si recomandarile medicului, marimea si pozitionarea inciziillor difera de la caz la caz;

- dupa ce a facut inciziile, chirurgul repozitioneaza si modifica forma tesutului mamar si inlatura chirurgical pielea in exces;

- sfarcul si areola se repozitioneaza la o inaltime adecvata noilor modificari; pentru conservarea sensibilitatii zonei si a capacitatii de a alapta, acestea raman, de obicei, atasate de tesutul de dedesubt; diametrul areolei poate fi redus prin extirparea pielii din jurul perimetrului dorit;

- chirurgul va inchide inciziile prin suturi adanci care sa sustina noua forma a sanilor.

 

  • Liftingul bratelor

Odata cu imbatranirea sau pierderea dramatica a greutatii corporale, pielea din partea superioara a bratelor devine flasca si lasata. Localizarea specifica a excesului de piele si grasime influenteaza tipul de incizie care va fi necesar interventiei.

- in functie de tipul de brahioplastie (liftingul bratelor) care se va efectua, chirurgul va trasa liniile inciziei; acestea sunt cel mai frecvent facute in partea interioara sau anterioara a bratului si se pot intinde din zona axilei pana aproape deasupra cotului;

- chirurgul va face inciziile in unghiurile cel mai greu de observat;

- se va apela la liposuctie daca este nevoie sa se indeparteze un anumit volum de grasime;

- urmeaza excizia surplusului de piele, intinderea si repozitionarea tesutului ramas, astfel incat conturul sa fie unul armonios;

- daca ai o cantitate redusa de piele in exces, poti fi candidatul ideal pentru o mini-brahioplastice; aceasta presupune o incizie de dimenisuni mici in zona axilei.

 

  • Liftingul coapselor

Exista mai multe tipuri de lifting al coapselor. Chirurgul este cel mai avizat sa recomande, in functie de cantitatea de piele si grasime in exces, de calitatea pielii si de preferintele tale, procedura care raspunde cel mai bine obiectivelor si structurii tale.

- liftingul coapselor interne (cel mai popular) presupune efectuarea unor incizii in pliul zonei inghinale; se adreseaza mai ales persoanelor cu o cantitate moderata de piele si grasime in exces in aceasta zona; chirurgul ridica pielea si tesutul coapselor pentru a contura aspectul;

- o incizie verticala care incepe din pliul zonei inghinale si se extinde catre zona interna a genunchiului este recomandata persoanelor care au o suprafata considerabila de piele si tesut adipos redundant; cicatricea va fi vizibila daca coapsele vor fi expuse;

- un lifting al zonei externe a coapselor presupune o incizie care porneste din zona inghinala si inconjoara soldurile;

- exista o noua procedura care vizeaza partea frontala, dorsala, interna si externa a coapselor; incizia se face in partea inferioara a pliului feselor si continua deasupra pliului din zona inghinala pana la jonctiunea cu zona coapselor.

 

Cum vor arata inciziile si cicatricile?

Se vor face eforturi astfel incat cicatricile sa fie cat mai greu observabile. Cel mai la indemana este ascunderea acestora in pliurile naturale ale corpului. Desi liniile inciziilor sunt permanente, cu timpul ele se vor estompa si micsora. Deoarece unele dintre operatii se pot folosi de aceleasi incizii, este foarte importanta planificarea acestora de catre chirurg.

 

Ce trebuie sa afli de la chirurgul estetician?

- daca esti un candidat bun si daca asteptarile tale sunt realiste;

- ce tip de procedura se potriveste nevoilor tale;

- ce tip de anestezie iti propune;

- care sunt riscurile si complicatiile prognozate in cazul tau; cum vor fi ele abordate;

- daca cicatricile vor fi vizibile, locul unde vor fi ele localizate si cat le va lua sa se vindece;

- cum trebuie sa te pregatesti pentru tratament;

- cat timp va dura recuperarea si cand te vei putea intoarce la activitatile tale obisnuite;

- ce optiuni ai daca rezultatul interventiei nu respecta termenii pe care i-ati discutat?

- cum arata rezultatele unor interventii similare anterioare din portofoliul doctorului estetician;

- ce instructiuni trebuie sa urmezi dupa tratament pentru optimizarea rezultatelor;

- care este investitia financiara totala.

 

Cum trebuie sa te pregatesti pentru procedura?

- nu mai fumezi cu cel putin sase saptamani inainte de operatie; asta va facilita o recuperare mai buna;

- eviti sa iei aspirina, anumite medicamente anti-inflamatorii si medicamente naturiste care pot creste riscul sangerarii;

- indiferent de tipul de procedura, hidratarea este foarte importanta si anterior dar si post-operatie pentru o recuperare sigura;

- va trebui sa fi ajuns la o greutate stabila inainte de operatia de conturare a corpului;

- ingrijirea copiilor mici, ridicatul greutatilor, condusul si activitatile casnice sunt interzise in perioada de recuperare; trebuie sa responsabilizezi pe cineva sa faca toate aceste lucruri;

- nu trebuie sa fumezi; chirurgul iti va comunica cu cat timp inainte de interventie trebuie sa renunti la acest obicei;

- vopsirea parului se poate face doar inainte de operatie;

- trebuie sa iti pregatesti tot ce ai nevoie in perioada de recuperare astfel incat sa fie la indemana ta, preferabil pe noptiera de langa pat, pentru a nu supune zonele operate la tipuri de efort care sa afecteze procesul de recuperare.

 

Cum va decurge recuperarea?

- zonele operate vor fi cel mai probabil amortite si tumefiate pentru cateva saptamani sau chiar luni, in functie de tipurile de proceduri alese;

- estomparea si aplatizarea cicatricilor poate dura pana la trei luni sau chiar doi ani;

- ti se vor prescrie medicamente care sa te ajute sa controlezi durerea si disconfortul;

- va trebui sa mergi la o evaluare a rezultatelor dupa aproximativ cinci zile; tot atunci vor fi scoase si tuburile de dren;

- doctorul iti va recomanda in ce pozitie este indicat sa dormi astfel incat sa nu pui presiune pe incizii, pentru a reduce durerea si a favoriza o cicatrizare discreta;

- daca observi o accentuare a durerii, tumefierii, o marire a volumului de fluid sau sangerare ia legatura urgent cu chirurgul; nici insuficienta respiratorie, durerea in piept, bataile neregulate ale inimii, febra, ameteala, greata si voma nu sunt simptome obisnuite;

- vei putea sa faci dus dupa ce sunt inlaturate bandajele (dupa aproximativ saptezeci si doua de ore);

- vei purta echipamente de compresie specifice zonei asupra careia s-a intervenit; acestea vor minimaliza tumefierea si invinetirea;

- tumefierea se va retrage dupa aproximativ cinci saptamani iar rezultatele finale vor fi vizibile dupa circa trei luni;

- dupa prima saptamana de recuperare vei putea sa te misti prin casa dar nu vei putea sofa; acest lucru va fi posibil dupa doua-trei saptamani, cand vor fi scoase si suturile;

- vor trece aproximativ sase saptamani pana cand vei putea sa faci efort si sport.

 

Cat dureaza rezultatele?

Rezultatele sunt permanente atata vreme cat nu mai exista modificari dramatice in greutatea corporala sau sarcini. Tesuturile se vor modifica, desigur, in raport cu procesul natural de imbatranire a pielii. Daca pe langa liftingul sanilor se apeleaza si la implaturi mamare, acestea nu sunt permanente - va fi nevoie ca ele sa fie inlocuite dupa un timp.

 

Care sunt riscurile si complicatiile?

- hematoamele si seroamele (acumulari de sange sau fluid sub piele care vor trebui inlaturate);

- reactie adversa la anestezie;

- infectie, sangerare, inflamare;

- modificari senzoriale;

- cicatrici;

- reactii alergice (la medicamentele sau materialele folosite in timpul operatiei);

- avarii produse structurilor subcutanate;

- rezultate nesatisfacatoare care pot necesita proceduri aditionale.

 

Proceduri similare

Multe persoane care apeleaza la operatia estetica dupa pierderea dramatica in greutate pot lua in considerare si liftingul facial, liftingul sprancenelor si chirurgia pleoapelor.

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al