Cred ca nu exista om care sa nu fi baut putin iaurt sau lapte trecute de termenul de valabilitate cu vreo 2 zile si nu a patit nimic. Iar acest lucru ne face sa ne intrebam cat de precise sunt aceste date inscriptionate pe ambalaje? Specialistii in protectia consumatorului spun ca exista mai multe tipuri de insemnari pe acestea: “expira la data de...”, “a se consuma inainte de data…” etc., ceea ce este de-a dreptul derutant pentru consumator. Nu exista o standardizare precisa a acestora, ba chiar data de expirare se refera mai mult la calitatea produsului si nu la riscul de imbolnavire in cazul consumului dupa aceasta. Legislatia privind termenii de valabilitate nu se bazeaza pe o documentare stiintifica exacta.
Insa iata ce bauturi pot deveni cu adevarat periculoase, daca termenul de valabilitate este depasit:
Bauturile crude - Intr-adevar, bauturile presate la rece sau laptele muls direct de la vaca din curte sunt adevarate comori pentru organismul si sistemul tau imunitar, insa n-o sa-i vezi niciodata pe expertii in siguranta alimentelor band vreuna dintre aceste bauturi. Cea mai comuna temere este bacteria E. coli care este asociata intotdeauna cu bauturile nepasteurizate, insa aceste nu este singurul inamic. Expertii spun ca laptele nepasteurizat poate dezvolta bacteria numita listeria chiar daca este pastrat in frigider.
Procesul de pasteurizare omoara orice patogen prin incalzirea laptelui sau a altor bauturi, la o temperatura atat de mare incat bacteriile nu se mai pot dezvolta. Cea mai comuna tehnica este pasteurizarea rapida, la 161 de grade Celsius, timp de 15 secunde, urmata de o racire rapida.
In mod surprinzator, insa, cidrul de mere nepasteurizat, care fermenteaza in timp, devine mult mai sigur consumat dupa data de expirare. In cazul in care cidrul de mere ar fi fost contaminat cu E. coli, bacteria ar muri mult mai repede la temperatura camerei, pentru ca cidrul se transforma in alcool si ar omori-o.