Bauturi pe care nu trebuie sa le consumi niciodata, dupa data de expirare

Pin It
Bauturi pe care nu trebuie sa le consumi niciodata, dupa data de expirare

Cred ca nu exista om care sa nu fi baut putin iaurt sau lapte trecute de termenul de valabilitate cu vreo 2 zile si nu a patit nimic. Iar acest lucru ne face sa ne intrebam cat de precise sunt aceste date inscriptionate pe ambalaje? Specialistii in protectia consumatorului spun ca exista mai multe tipuri de insemnari pe acestea: “expira la data de...”, “a se consuma inainte de data…” etc., ceea ce este de-a dreptul derutant pentru consumator. Nu exista o standardizare precisa a acestora, ba chiar data de expirare se refera mai mult la calitatea produsului si nu la riscul de imbolnavire in cazul consumului dupa aceasta. Legislatia privind termenii de valabilitate nu se bazeaza pe o documentare stiintifica exacta.

Insa iata ce bauturi pot deveni cu adevarat periculoase, daca termenul de valabilitate este depasit:

Bauturile crude - Intr-adevar, bauturile presate la rece sau laptele muls direct de la vaca din curte sunt adevarate comori pentru organismul si sistemul tau imunitar, insa n-o sa-i vezi niciodata pe expertii in siguranta alimentelor band vreuna dintre aceste bauturi. Cea mai comuna temere este bacteria E. coli care este asociata intotdeauna cu bauturile nepasteurizate, insa aceste nu este singurul inamic. Expertii spun ca laptele nepasteurizat poate dezvolta bacteria numita listeria chiar daca este pastrat in frigider.
Procesul de pasteurizare omoara orice patogen prin incalzirea laptelui sau a altor bauturi, la o temperatura atat de mare incat bacteriile nu se mai pot dezvolta. Cea mai comuna tehnica este pasteurizarea rapida, la 161 de grade Celsius, timp de 15 secunde, urmata de o racire rapida.
In mod surprinzator, insa, cidrul de mere nepasteurizat, care fermenteaza in timp, devine mult mai sigur consumat dupa data de expirare. In cazul in care cidrul de mere ar fi fost contaminat cu E. coli, bacteria ar muri mult mai repede la temperatura camerei, pentru ca cidrul se transforma in alcool si ar omori-o.

Sucurile din 100% legume - Sucurile din fructe tind sa devina acide – gandeste-te la mere, struguri, portocale si rosii – iar acidul ofera protectie impotriva patogenilor, bacteriile nu pot supravietui in prezenta acidului. Sucurile din legume proaspete care nu sunt amestecate cu sucuri din fructe, nefiind acide, sunt mult mai predispuse contaminarii cu bacterii, atunci cand termenul de valabilitate este depasit.

Bauturile pasteurizate la rece - Procesul de pasteurizare la rece omoara bacteriile din alimente, fara a fi folosita caldura. Desigur, exista cateva metode de pasteurizare la rece, insa cea mai des folosita dintre acestea este cea de procesare prin presiune ridicata (HPP), pentru sucurile proaspete. Se aplica o presiune intensa asupra bauturilor deja imbuteliate, pentru omorarea potentialilor patogeni si pentru a mari durata de prospetime. Aceasta metoda nu are efecte majore asupra nutrientilor continuti de sucuri, pentru ca nu trec prin vreo transformare chimica notabila. Cu toate acestea, acest tip de pasteurizare la rece nu poate fi considerat un inlocuitor al celei UHT, pentru ca, daca sucul de legume nu contine deloc fructe (care prin aciditate sa omoare bacteriile), termenul de valabilitate va fi unul scurt.

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite

LIKE US

NEWSLETTER

Aboneaza-te la newsletter!
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube