1. Digestie imbunatatita
Castanele au un continut ridicat de fibre. Fibrele solubile sunt absorbite de apa si formeaza si ajung in intestin sub forma unui gel care ajuta la reducerea colesterolului si stabilizeaza nivelul de zahar din sange. Fibrele insolubile, au rol in cresterea volumului materiilor fecale si accelerarea tranzitului intestinal. Astfel, reduc riscul constipatiei si a aparitiei diverticulozei, o complicatie intestinala in care anumite zone ale peretiilor intestinului gros se inflameaza.
2. Carbohidrati benefici
Majoritatea nucilor au putini carbohidrati in compozitie. Castanele, pe de alta parte, au un nivel ridicat de carbohidrati; este vorba despre un tip complex de carbohidrati care sunt digerati cu usurinta, putand sa genereze energie pe o perioada indelungata (carbohidratii normali genereaza un val de energie, urmata de moleseala).
3. Functionarea imbunatatita a creierului
Castanele au în compozitie un amestec generos de vitamine B, solubile si capabile sa ajute la producerea de celule rosii, la metabolizarea proteinelor a carbohidratilor si a grasimilor pentru producerea de energie. Vitaminele B intaresc sanatatea pielii si imbunatatesc functionarea creierului. Incearca un aperitiv din castane coapte si niste salata verde, pentru un aport complet de vitamina B. Reducerea riscului bolilor.
4. Scade riscul bolilor de inima si a cancerului
Manganese este un antioxidant care absoarbe radicalii liberi din organism si reduce riscul cancerului si al bolilor de inima. Mai mult, acest antioxidant incetineste procesul de imbatranire dar si ajuta la productia de tesut conjunctiv si la coagularea sangelui. Castanele au din plin acest antioxidant. Adauga o mana de castane coapte in bolul de terci de ovaz ca sa ai parte de un mic-dejun bogat in manganese.
5. Oase mai rezistente
Cuprul este un mineral care imbunatateste rezistenta oaselor, ajuta la formarea celulelor rosii si intareste sistemul imunitar. Pentru o gustare bogata in cupru, incearca o combinatie de castane coapte si prune uscate.
Cum sa faci castane coapte la tine acasa?
Simplu! Lasa-le la hidratat intr-un bol cu apa pret de 15 minute. Apoi creasteaza-le (nu adanc, pe laterale) pe fiecare in parte si arunca-le intr-o tigaie antiaderenta. Pune capacul timp de 5 minute, apoi intoarce-le si mai lasa-le putin. Scoate-le intr-un vas si acopera-le cu un prosop umed. Dupa cinci minute poti sa te apuci de mancat.