Ce este reconstructia mamara?

Pin It

Mai poarta numele de mamoplastie reconstructiva sau de operatie post-mastectomie si are scopul de a reda forma sanului dupa o mastectomie sau lumpectomie. Factori precum anatomia individuala, idealurile estetice si nevoia de chimoterapie sau radiatii dupa operatie vor ajuta sa te decizi.  Este foarte important sa-i spui chirurgului plastician despre operatia de inlaturare a cancerului deoarece asta va afecta alegerile in ceea ce priveste tipul de reconstructie mamara.

 

Prof. Dr. Moustapha Hamdi, seful departamentului de chirugie plastica al Spitalului Universitar din Bruxelles (Universitair Ziekenhuis Brussel), chirurg plastician recunoscut international:

„Chiar daca chirurgii plasticieni nu sunt implicati in tratamentul impotriva cancerului mamar, totusi, cateodata, optiunile noastre pot oferi si alte alternative in tratarea cancerului la san”.

 

Esti un bun candidat pentru reconstructia mamara?

- daca ai nevoie de o intregire fizica si psihologica;

- daca vrei sa-ti restabilesti parametrii feminitatii si increderea in propria persoana;

- daca iti doresti simetrie cand unul dintre sani a fost afectat;

- daca ai nevoie sa porti imbacaminte fara sa te simti jenata;

- daca nu esti supraponderala;

- daca nu ai probleme de circulatie, boli de inima sau presiune arteriala mare; diabetul, artrita reumatica si scleroderma cresc riscul de infectie;

- fumatul interfereaza cu circulatia sangelui, poate intarzia vindecarea si duce la cicatrizare pronuntata;

- terapia cu radiatii interfereaza semnificativ tipul de reconstructie mamara si momentul in care are el loc; incetineste vindecarea ranilor si poate face ca pielea sa se contracte si sa se inchida la culoare; in procesul de reconstructie, care poate fi amanat pentru cateva luni dupa operatie, e posibil sa fie nevoie de tesut autolog (propriu) pentru repararea pielii afectate;

- chimioterapia de dupa mastectomie poate amana momentul recostructiei mamare;

- istoricul medical si operatoriu precum si bolile curente sunt factori care pot determina daca poti sau nu sa urmezi interventia.

 

Ce trebuie sa stii despre reconstructia mamara?

Exista trei variante de reconstructie mamara:

- folosind implanturi mamare (cu solutie salina sau silicon);

- reconstrutia sanului folosind piele, grasime si muschi autologe (ale tale);

- o combinatie intre cele doua.

 

Cum decurge interventia de reconstructia mamara?  

Cele mai multe reconstructii mamare necesita urmarea mai multor pasi. Majoritatea interventiilor presupun externarea imediata in vreme ce altele pot impune petrecerea unui timp in spital (in special daca se fac in sincron cu mastectomia initiala).

 

  • Reconstructia cu implant

- in procedura initiala, chirurgul insereaza un expandor de tesut sub piele si muschiul pectoral, formand un fel de plic intre piele si muschi. Expandorul de tesut este un implant cu solutie salina modificat, cu o valva, care permite ca mai multa solutie salina sa poata fi adaugata dupa prima operatie. Mai multe injectii cu solutie salina in valva vor umple treptat implantul si vor expanda forma sanului. Pe durata vizitelor de control (doua-sase luni), plicul fomat intre piele si muschi se va fi intins suficient pentru a face loc implantului final pe care il doresti.

- in etapa urmatoare se elimina expandorul si se inlocuieste cu implant mamar.

- cateodata, in cazul implanturilor saline, expandorul este tinut pentru o perioada mai indelungata, permitand ca marimea sanilor reconstruiti sa poata fi schimbata (crescand sau scazand volumul de solutie salina), fara ca implantul sa fie inlaturat. Daca alegi implantul cu silicon, nu te mai poti razgandi cu privire la marimea sanului.

- se intampla rar ca unei femei sa i se poata insera un implant (cu solutie salina sau silicon) fara expansiunea initiala a tesutului. In aceasta situatie, plicul format de piele si muschi este suficient de incapator pentru a gazdui implantul final.

 

  • Reconstructia cu implant si Acellular Dermal Matrix (ADM)

- ADM este un o foaie de tesut de pe care s-au extras celulele, lasand in urma un amestec de colagen si elastina pentru suport si acoperire. Acest tesut este pregatit special pentru a permite tesuturilor corpului tau sa creasca in acest material, ca in cele din urma sa inlocuiasca continutul cu propriul tau colagen si vase de sange.

- in cazul reconstructiei mamare, ADM se comporta ca un hamac sub plicul piele-muschi de dupa mastectomie prin suportul pe care il ofera expandorului de tesut si faciliteaza de asemenea si plasarea implantului. Acest pachet de molecule permite celulelor corpului sa creasca in matrice, incurajand procesul regenerativ care se intampla sub matrice. ADM este de cele mai multe ori combinat cu muschiul pectoral ca sa acopere expandorul si sa mentina pozitia care va deveni ulterior pozitia implantului.

- procedura ADM poate fi mai putin invaziva decat alte tehnici permitand crearea unei forme pentru un san mai generos in timpul mastectomiei.  Cand ADM este utilizat, expandorul poate fi adesea inlocuit cu implantul final mai devreme decat in cazul altor metode de expansiune a tesutului. In circumstante rare, un expandor nu este necesar iar implantul final poate fi plasat in hamacul creat in momentul efectuarii mastectomiei, fara interventii chirurgicale suplimentare.

- folosirea produselor ADM a permis chirurgilor plasticieni sa ofere reconstructia mamara imediata si sa imbunatateasca rezultatele generale ale reconstructiei mamare. Daca esti un bun candidat pentru aceasta procedura depide doar de calitatea plicului cu piele rezultat in urma mastectomiei.

 

  • Reconstructia cu grefe naturale

- in anumite cazuri, in special daca ai tesuturi care au fost avariate de radiatii, chirurgul estetician s-ar putea sa iti propuna folosirea unei bucati de tesut propriu pentru a oferi acoperire sau inlocuire a tesuturilor afectate cu tesut sanatos, neiradiat.

- reconstructia care foloseste piele si grefe de tesut autolog poate sa arate si sa se simta mai natural decat in cazul reconstructiei cu implanturi. Cu toate acestea, aceste proceduri sunt mai complexe si mai invazive, de obicei prelungind sederea in spital si lasa cicatrici in zonele de unde este prelevat tesutul.

- cel mai comun este ca grefele sa fie prelevate de pe spate, abdomen sau fese. In anumite cazuri, un muschi intreg trebuie mutat pentru reconstructia sanului, cauzand slabiciune in acea parte a corpului.

- tranferul de grasime autologa este alta optiune folosita in tratarea tesuturilor care au fost distruse de radiatii sau a micilor zone cu un contur iregular. Transferul de grasime are avantajele si dezavantajele sale (pierderea grefelor, chisturi de grasime) si s-ar putea sa necesite mai multe sesiuni chirurgicale. Cateodata, chirurgii obisnuiesc sa folosesca grefele de grasime autologa pentru a imbunatati rezultatele reconstructiei cu implant sau pentru a corecta conturul iregular.

 

  • Mastectomia care salveaza pielea

- daca urmezi o recostructie mamara imediata, s-ar putea ca chirurgul sa efectueze o mastectomie prin care sa pastreze cat poate de mult pielea sanului intacta. Tumoarea si marginile neafectate de celulele canceroase sunt inlaturare impreuna cu mamelonul, areola, grasimea si restul tesuturilor care alcatuiesc sanul. Ceea ce ramane este o parte din pielea care inconjura sanul. Aceasta piele poate fi folosita ulterior pentru a acoperi o grefa de tesut sau un implant.

-  beneficiul major al mastectomiei care salveaza pielea este acela ca evita folosirea pielii din alte zone ale corpului (care pot sa aiba o nuanta a pielii, o textura si o grosime diferita fata de cea a sanului).

- un pacient care sanii mari poate fi in dezavantaj in cazul acestei proceduri; pielea flasca poate sa continue sa se lase si sa compromita rezultatul reconstructiv.

 

  • Mastectomia care salveaza mamelonul

- aceasta este o procedura mai noua care inlatura tumoarea, marginile neafectate precum si grasimea sau restul tesuturilor, dar lasa mamelonul si areola intacte, imbunatatind aspectul general al sanului reconstruit. Nu toate femeile sunt bune candidate pentru aceasta procedura din cauza complicatiilor. Mamelonul isi va pierde din senzorialitate si proiectie. In unele cazuri, tesuturile se pot destrama iar mamelonul si areola vor fi inlaturate mai tarziu.

- inca exista dezbateri daca lasarea mamelonului si a areolei nu influenteaza recidivarea cancerului.

 

  • Reconstructia mamelonului cu ajutorul implantului

- reconstructia mamelonului poate fi realizata atunci cand implantul permanent se insereaza sau, cel mai comun, in timpul vizitelor post-operatie. Recrearea mamelonului si a areolei este importanta in ascunderea cicatricilor si in aspectul natural al sanului.

- mamelonul este recreat de obicei prin liftingul unei grefe de piele din zona sanului si impaturirea ei in asa maniera incat sa se formeze o bucata mica de tesut cu proiectie. Exista mai multe variante pentru obtinerea acestui rezultat. Multi chirurgi prefera sa amane reconstructia mamelonului pana cand implantul mamar isi gaseste lacasul final, pentru a evita o pozitionare nepotrivita a sfarcului.

- areola este de cele mai multe ori realizata prin tatuarea zonei sau prin prelevarea unei grefe de piele din zona inghinala, care are un ton similar cu cel dorit. Cicatricea zonei de unde se extrage grefa va putea fi ascunsa sub linia bikinilor.

 

Cum vor arata inciziile si cicatricile?

- nici cea mai corect realizata reconstructie nu poate elimina prezenta cicatricilor. Atunci cand se realizeaza reconstructia imediata, majoritatea pielii este pastrata pentru a tine implantul, iar inciziile de la mastectomie pot fi ascunse in jurul areolei care va fi ulterior tatuata.

- reconstructia cu grefe naturale lasa o cicatrice extinsa in zona donoare, dar urmele de pe abdomen sau fese pot fi acoperite sub lenjeria intima. In unele cazuri, inciziile laterale sau verticale sunt necesare pentru a gazdui reconstructia. Aceste cicatrici se estompeaza cu timpul dar nu dispar niciodata complet.

- daca treci printr-o mastectomie fara reconstructie, chirurgul va inlatura majoritatea pielii sanului printr-o incizie de-a lungul pieptului. Cicatricea care rezulta este permanenta. Daca vei decide sa iti faci reconstructie mamara mai tarziu, aceasta va fi facuta prin aceasta cicatrice care se deschide pentru a face loc implantului sau tesutului. Cicatricea de la mastectomie este vizibila dar se mai estompeaza cu timpul.

- este recomandat sa ai grija de cicatrici mentinandu-le hidratate, masand linia semnelor si prin folosirea unor produse de netezire a lor.

 

Ce trebuie sa afli de la chirurgul estetician?

- daca esti un candidat bun si daca asteptarile tale sunt realiste;

- ce tip de procedura se potriveste nevoilor tale;

- cate reconstructii mamare are chirurgul in palmares;

- ce tip de reconstructie iti recomanda;

- ce tip de anestezie iti propune;

- care sunt riscurile si complicatiile prognozate in cazul tau; cum vor fi ele abordate;

- daca cicatricile vor fi vizibile, locul unde vor fi ele localizate si cat le va lua sa se vindece;

- cum trebuie sa te pregatesti pentru tratament;

- cat timp va dura recuperarea si cand te vei putea intoarce la activitatile tale obisnuite;

- ce optiuni ai daca rezultatul interventiei nu respecta termenii pe care i-ati discutat?

- cum arata rezultatele unor interventii similare anterioare din portofoliul doctorului estetician;

- ce instructiuni trebuie sa urmezi dupa tratament pentru optimizarea rezultatelor;

- care este investitia financiara totala.

 

Cum trebuie sa te pregatesti pentru procedura?

- nu mai fumezi cu cel putin sase saptamani inainte de operatie; asta va facilita o recuperare mai buna;

- eviti sa iei aspirina, anumite medicamente anti-inflamatorii si medicamente naturiste care pot creste riscul sangerarii;

- indiferent de tipul de procedura, hidratarea este foarte importanta si anterior dar si post-operatie pentru o recuperare sigura.

 

Cum va decurge recuperarea?

- vei avea nevoie de multe perne pe pat care sa-ti asigure o pozitie corecta: sub picioare, sub brate si sub spate;

- ti se vor amplasa tuburi de dren care vor fi scoase ulterior, la consultatie;

- va trebui sa iti misti bratele si picioarele pentru a evita formarea de cheaguri la nivelul picioarelor;

- sederea ta in spital depinde de starea generala de sanatate si de tipul de operatie suferit; poti sta pana la sase nopti in spital;

- inciziile vor fi acoperite de bandaje; va trebui sa porti un sutien special sau un bandaj elastic pentru a minimaliza tumefierea si a oferi sustinere sanilor;

- e recomandat sa ai pe cineva care sa te ajute in perioada de recuperare; vei avea nevoie de ajutor la dus si la golirea tuburilor de dren;

- tuburile de dren vor fi scoase in urma unei consultatii;

- va trebui sa faci niste exercitii specifice in perioada de recuperare; vei avea disconfort la inceput, prin miscare mainilor;

- in functie de activitatile desfasurate (daca nu sunt solicitante fizic), te vei putea intoarce curand la locul de munca;

- cand termini de luat medicamente, vei putea sa revii la sofat;

- chiar daca ranile iti vor crea o stare de mancarime, nu le zgaria, fac parte din procesul de recuperare.

 

Cat dureaza rezultatele?

In cazul implanturilor, reconstructia este permanenta. Cu toate aceastea, se pare ca, pe masura ce trece timpul, creste riscul aparitiei complicatiilor.

- in cazul pacientilor care recurg la reconstructia unui singur san, in timp, schimbarile de la nivelul lui vor fi diferite de cele suferite de celalalt san care va imbatrani in mod natural si se va lasa.

- in cazul pacientilor care aleg o mastectomie bilaterala si o reconstructie bilaterala cu implanturi, e normal ca sanii sa-si mentina proiectia si aspectul tineresc odata cu trecerea timpului;

- reconstructia sanilor cu grefe naturale este, si ea, supusa fortei gravitationale; grefele nu vor imbatrani la fel ca si celelalte tesuturi pentru ca provin din zone diferite ale corpului. Pielea de pe spate sau fese este mai fibroasa si mai groasa si nu se va lasa la fel de mult ca tesutul natural al sanului. Pielea si grasimea de pe abdomen sunt similare cu tesuturile de pe sani iar gradul de lasare in timp este, si el, asemanator.

 

Care sunt riscurile si complicatiile?

- hematoamele si seroamele (acumulari de sange sau fluid sub piele care vor trebui inlaturate);

- reactie adversa la anestezie;

- infectie, sangerare, inflamare;

- modificari senzoriale;

- cicatrici;

- reactii alergice (la medicamentele sau materialele folosite in timpul operatiei);

- avarii produse structurilor subcutanate;

- rezultate nesatisfacatoare care pot necesita proceduri aditionale;

- infectia;

- ruptura implantului;

- pozitionarea deficitara a implantului;

- hernia;

- contractura capsulara (atunci cand implantul este inserat, corpul reactioneaza prin formarea unui tesut in jurul lui, numit capsula; in unele cazuri capsula incepe sa se adune, strangand implantul pe care il inconjoara);

- intarzierea vindecarii si a formarii cicatricilor;

- pierderea sensibilitatii in zona reconstruita si la nivelul organelor donoare;

- chisturi de grasime.

 

Proceduri similare

Cei care apeleaza la reconstructia mamara pot fi interesati si de liftingul sanilor, micsorarea sanilor sau augmentarea mamara.

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan