Cand vorbim despre bucataria indiana si despre India, in mod special, ne gandim la explozie de culoare, exotism si traditie, iar ingredientul cel mai des folosit in retetele lor este turmericul. Insa utilitatea acestuia nu se opreste aici, din contra are nenumarate beneficii pentru organism, ceea ce-l face un ingredient ce nu trebuie sa lipseasca din casa nimanui.
Aceasta planta perena, originara din India, cu miros specific, nu este cultivata pe scara larga in intreaga lume, in schimb este exportata pretutindeni.
Este utilizat in industria alimentara ca aditiv, in industria farmaceutica, dar si ca remediu traditional. In compozitia sa avem o gama larga de nutrienti (fibre dietare, carbohidrati, proteine), vitamine (B6, C, K, niacin), minerale (fier, magneziu, potrasiu, mangan), curcumina, un ingredient activ cu propietati antiinflamatoare.
Iata care sunt beneficiile de care ne putem bucura daca folosim turmeric:
- Previne fibroza chistica
- Imbunatateste activitatea cognitiva si detoxifica organismul;
- Reduce stresul, depresia
- Util in tratarea bolilor gastro-intestinale;
- Benefic in prevenirea bolilor cardiace, cancerului, Alzheimerului, artritelor;
- Amelioreaza durerile menstruale, abdominale.
De asemenea, turmericul poate fi folosit extern, in masti pentru ten, impreuna cu alte ingrediente din bucataria noastra: