Esti un bun candidat pentru tratamentul transpiratiei excesive?
- daca transpiratia excesiva te incomodeaza, te obliga la o anumita conduita comportamentala si vestimentara;
- daca ai probleme in a apuca in siguranta diverse obiecte (un cutit);
- daca trebuie sa iti schimbi sosetele sau hainele de mai multe ori pe zi;
- daca te simti deshidratata de la transpiratul excesiv.
Ce trebuie sa stii despre tratamentul transpiratiei excesive?
Pentru limitarea transpiratiei se recurge o gama variata de solutii: de la medicamente orale si topice (de uz extern) la proceduri ca blocheaza sau dezactiveaza glandele producatoare de transpiratie.
Transpiratia indeplineste o functie vitala, este un mecanism care ajuta temperatura corpului sa scada. Atunci cand este cald sau trecem prin situatii stresante, sistemul nervos stimuleaza glandele sa secrete lichid la suprafata pielii, prin evaporarea caruia corpul se raceste. Exista doua tipuri de transpiratie care deriva din glandele care o secreta: glandele ecrine secreta un lichid fara miros care are in compozitie 99% apa (acestea se activeaza in cazul temperaturilor ridicate sau in cazul unui efort) si glandele apocrine care elibereaza pe langa apa (80%) o cantitate considerabila de lipide si proteine - magneti pentru bacterii (se activeaza in situatii de stres, anxietate, nervi si este urat mirositoare).
Cum decurge tratamentul de reducere a transpiratiei excesive?
- Deodorantul antiperspirant prescris de doctor si medicamentele cu administrare orala pot reduce in mare transpiratia si pot alina unele dintre cele mai pregnante probleme.
- Iontoforeza este o procedura care foloseste apa cu rol de conductor al unui curent electric prin piele cu scopul de a bloca producerea transpiratiei in oznele tratate. Tratamentul presupune asezarea mainilor si picioarelor in niste cuve cu apa timp de douazeci-patruzeci de minute, timp in care un dispozitiv emite un curent slab in apa. Tratamentul acesta se repeta timp de doua-trei zile pe durata a zece sedinte. Este recomandat un program de intretinere cu o procedura pe saptamana.
- Injectiile cu toxina botulinica blocheaza controlul nervilor asupra glandelor de traspiratie si sunt folosite cu preponderenta in tratarea hiperhidrozei axilare, a palmelor, talpilor si fetei. Pentru tratamentul transpiratiei abundente de la nivelul axilei, doctorul estetician poate face de la douazeci pana la cincizeci de injectii.
- Rasul axilar este o procedura chirurgicala care presupune folosirea unui dispozitiv de ras artroscopic (un tub lung, asemeni unei canule, cu o lama in varf) care patrunde sub piele si rade glandele. Aceasta procedura se aseamana cu liposuctia, necesita o incizile la nivelul fiecarei axile, este permanenta si nu afecteaza cresterea parului.
- Ablatiunea prin laser dezactiveaza glandele sudoripare de la nivelul axilei cu ajutorul caldurii produse de un laser care patrude sub piele cu ajutorul unei canule. Aceasta procedura este realizata sub anestezie locala cu ajutorul a doua mici incizii la nivelul fiecarei axile. Aceasta procedura este permanenta si intervine si in anularea functiei de crestere a parului in anumite puncte ale axilei.
- Tehnologia radiatiilor cu microunde este recunoscuta drept tratament noninvaziv eficient in tratarea hiperhidrozei axilare si a mirosului provocat de glande. Se foloseste un instrument cu care se face o sectiune in piele pentru a aduce glandele mai aproape de radiatiile cu microunde emise. Tratamentul nu este dureros si dureaza aproximativ o ora. Pentru eficienta maxima se recomanda doua sau trei astfel de tratamente.
Cum vor arata inciziile si cicatricile?
Tratamentele chirurgicale precum ablatiunea prin laser si raderea axilei implica una sau doua incizii care se vor transforma in cicatrici insesizabile. Tratamentele nonchirurgicale care implica injectii, curentii electrici, radiatii cu microunde, medicamente orale sau topice nu necesita incizii.
Ce trebuie sa afli de la chirurgul estetician?
- daca esti un candidat bun si daca asteptarile tale sunt realiste;
- ce tip de anestezie iti propune;
- care sunt riscurile si complicatiile prognozate in cazul tau; cum vor fi ele abordate;
- daca ramai cu cicatrici; unde vor fi ele localizate;
- cum trebuie sa te pregatesti pentru tratament;
- cat timp va dura recuperarea si cand te vei putea intoarce la activitatile tale obisnuite;
- ce optiuni ai daca rezultatul interventiei nu respecta termenii pe care i-ati discutat?
- cum arata rezultatele unor interventii similare anterioare din portofoliul doctorului estetician;
- ce instructiuni trebuie sa urmezi dupa tratament pentru optimizarea rezultatelor;
- care este investitia financiara totala.
Cum trebuie sa te pregatesti pentru procedura?
- nu mai fumezi cu cel putin sase saptamani inainte de operatie; asta va facilita o recuperare mai buna;
- eviti sa iei aspirina, anumite medicamente anti-inflamatorii si medicamente naturiste care pot creste riscul sangerarii;
- indiferent de tipul de procedura, hidratarea este foarte importanta si anterior dar si post-operatie pentru o recuperare sigura;
- trebuie sa intrerupi folosirea produselor de piele cu aplicare externa pentru a limita riscul complicatiilor in urma tratamentului.
Cum va decurge recuperarea?
In cazul injectiilor cu toxina botulinica, pielea se inroseste si se umfla. In vreme ce se pot folosi creme pentru amortire sau gheata inainte de procedura, intretinerea post-tratament nu este necesara. Se poate reveni imediat la activitatile cotidiene, insa execrcitiile fizice intense nu sunt recomandate in primele patruzeci si opt de ore de la interventie.
De cele mai multe ori, pentru inchiderea inciziilor necesare procedurii de ras axilar nu se folosesc suturi. Rana se va acoperi cu o crema cu antibiotic si e recomandat sa se apeleze la comprese reci si medicamente calmante. Majoritatea pacientilor se intorc acasa imediat dupa interventie si isi reiau munca a doua sau a treia zi.
Recuperarea in ablatiunea cu laser este similara cu cea de dupa rasul axilar. Pentru obtinerea celor mai bune rezultate, este recomandat sa se poate un echipament de compresie.
Zonele tratate prin tehnologia cu radiatiilor cu microunde au tendinta sa se tumefieze si sa se inroseasca. Efectele acestea persista vreme de o saptamana de la interventie si pot fi ameliorate prin comprese reci. Vreme de trei-patru zile dupa procedura se recomanda evitarea exercitiului fizic intens sau a actiunilor care declanseaza transpiratia.
Cat dureaza rezultatele?
Tratamentul cu toxina botulinica trebuie refacut o data la sase luni sau doi ani pentru ca rezultatele sa se mentina. Dupa rasul axial transpiratia inceteaza pret de patru-sase luni dupa care revine insa este minima. Ablatiunea cu laser este procedura care trateaza in proportie de 90% transpiratia excesiva; efectul este permanent. Tehnologia radiatiilor cu microunde este eficienta in proportie de 80%; sunt necesare doua-trei sesiuni de tratament.
Care sunt riscurile si complicatiile?
- hematoamele si seroamele (acumulari de sange sau fluid sub piele care vor trebui inlaturate);
- reactie adversa la anestezie;
- infectie, sangerare;
- modificari senzoriale;
- reactii alergice;
- avarii produse structurilor subcutanate;
- rezultate nesatisfacatoare care pot necesita proceduri aditionale.
Proceduri similare
Majoritatea persoanelor care apeleaza la tratamentul transpiratiei abundente iau in considerare si injectiile cu toxina botulinica precum si refacerea suprafetei pielii cu ajutorul laserului.