Cum te pregatesti pentru detox?

Pin It
Cum te pregatesti pentru detox?

Detoxifierea presupune sa vii in ajutorul ficatului si a rinichilor in procesul natural de inlaturare a substantelor toxice din organism. In principiu, poti sa vii in ajutorul organismului reducand consumul toxinelor ingerate si mancand alimente sanatoase pentru o perioada scurta de timp.  Inainte sa te apuci de o dieta de detoxifiere, trebuie sa inveti sa iti pregatesti organismul, astfel incat acesta sa nu sufere un soc.

1. Momentul ideal in care sa te apuci de detox

Ca orice dieta, detoxul trebuie sa isi gaseasca un loc in programul tau astfel incat restrictiile sa nu intervina cu anumite angajamente sociale. E o idee buna sa incepi in weekend  - astfel, vei avea doua zile la dispozitie ca sa te aprovizionezi cu alimentele necesare si sa aliniezi cu retetele pe care urmeaza sa le faci.

2. Accesorii

Exista cateva accesorii si ustensile care iti pot fi de mare ajutor pe durata programului de detox. Tigai cu abur pentru gatirea legumelor si a pestelui; un storcator de fructe (ideal, prin presare) si caserole estanse care sa mentina proaspete mancarurile pregatite in avans.

3. Alimente

Este important ca dieta ta de detoxifiere sa includa alimente care au toti nutrientii de care are nevoie corpul tau: proteine, carbohidrati, grasimi, fibre, apa, vitamine si minerale. Asigura-te ca iti eliberezi dulapurile din bucatatrie de toate tentatiile: cafea, alcool sau alte alimente care ti-ar putea compromite cura de detox.

4. Tine un jurnal

Nu te speria, nu e cazul sa te apuci de scris un roman. Este suficient sa iti notezi ce alimente ai consumat si cum te-ai simtit dupa. Asa vei afla mai multe despre cum functioneaza organismul tau. Trece pe hartie orice stari negative prin care treci din cauza restrictiilor.

5. Argumente pro si contra

Intr-o cura de detoxifiere nu exista efecte adverse, insa s-ar putea sa identifici cateva schimbari in modul in care te simti. Schimbarea obiceiurilor alimentare te poate face sa te simti mai obosita si, uneori, constipata in primele zile. Durerile de cap si transpiratia in exces sunt, si ele, niste reactii normale ale organismului la o asemenea schimbare; asigura-te ca te hidratezi adecvat (2 litri de apa pe zi) pentru a reduce riscul deshidratarii. Nu trebuie sa fii dezcurajata de aceste prime reactii, in scurta vreme te vei simti minunat pe masura ce organismul elimina toxine. Scadere in greutate, mai multa energie si un sistem imunitar mai sanatos sunt beneficile care fac sa merite efortul.

6. Discuta cu un medic nutritionist inainte de detox

Sigur, un regim de viata sanatos nu are cum sa iti faca rau, insa daca esti insarcinata, daca alaptezi, daca urmezi un tratament medicamentos sau daca te refaci dupa o interventie chirurgicala, este nevoie sa discuti cu un medic si sa afli daca organismul tau este pregatit pentru o asemenea schimbare. 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube