Laserul ablativ foloseste pulsatii de lumina de inalta intensitate pentru a inlatura straturile superioare afectate ale pielii, netezind si intinzand pielea, inlaturand ridurile si corectand probleme de pigmentare. Laserele non-ablative nu provoaca rani si sunt mai putin invazive, acestea stimuleaza formarea colagenului si intaresc pielea. Laserul fractional poate obtine rezultate comparabile cu cele ale laserului ablativ sau non-ablativ, insa fara efectele secundare si perioada lunga de recuperare.
Esti un bun candidat pentru refacerea suprafetei pielii cu ajutorul laserului?
- daca pielea ta este afectata de actiunea nociva a soarelui;
- daca ai riduri in jurul ochilor si a gurii precum si laxitate in zona pleoapelor inferioare;
- daca ai riduri verticale in jurul gurii;
- daca ai observat schimbari neobisnuite ale pigmentului pielii precum imperfectiuni sau pete maronii;
- daca ai cicatrici care dau un aspect neregulat pielii;
- daca ai excrescente precanceroase la nivelul pielii.
Cum decurge refacerea suprafetei pielii cu ajutorul laserului?
Inainte de inceperea tratamentului, ti se vor acoperi ochii cu niste ochelari care protejeaza retina si corneea de actiunea laserului. Pentru refacerea suprafetei pielii se foloseste un instrument care se trece deasupra pielii si emite pulsatii scurte de lumina intensa care afecteaza straturile superioare ale pielii. Pe masura ce pielea se vindeca, se formeaza un tesut tanar si mai sanatos. In functie de nevoile pacientului, tehnica poate fi efectuata la diferite profunzimi. Exista o varietate de dispozitive pentru refacerea suprafetei pielii care se reunesc sub trei categorii:
- Laserele ablative
Aceste dispozitive inlatura pielea si creeaza un traumatism in strat uniform, la fel ca in cazul unui peeling chimic profund sau a dermabraziunii. Straturile subtiri de piele de la suprafata sunt eliminate cu fiecare miscare a dispozitivului. Multi chirurgi considera ca acest tip de laser le ofera un control mai mare asupra profunzimii ranii decat le ofera peelingurile chimice sau dermabraziunea. Aceste lasere sunt folosite pentru intarirea pielii, pentru tratarea cicatricilor provocate de acnee si pentru reducerea ridurilor.
- Laserele non-ablative
Aceste dispozitive nu inlatura pielea. In schimb, pe masura ce laserul trece desupra pielii, lumina cauzeaza o incalzire termica a straturilor superioare sau adanci ale pielii. In vreme ce aceste lasere inlatura liniile fine si ridurile, rezultatele nu sunt evidente, cateodata, decat dupa cateva luni de la procedura.
- Laserele fractionale
Aceste dispozitive pot fi atat ablative cat si non-ablative. Laserul sculpteaza mici gauri in stratul profund al pielii iar pielea se strange prin unirea punctelor. Aceste lasere nu provoaca rani la suprafata ci in adancime. Dispozitivele se folosesc in tratarea liniilor fine, a ridurior adanci, a actiunii daunatoare a soarelui, a cicatricilor post-acnee si a melasmei (petelor maro).
In functie de tipul pielii, de profunzimea actiunii soarelui la nivelul pielii, de suprafata pigmentarii iregulate si de profunzimea imperfectiunilor pielii, chirurgul poate recomanda o terapie care combina mai multe dispozitive de refacere a suprafetei pielii in decursul aceleiasi sesiuni de tratament, cu scopul obtinerii unor rezultate optime. Daca urmezi o procedura chirurgicala precum un lifting facial sau chirurgia pleoapelor, este posibil sa se foloseasca simultan si o procedura de refacere a suprafetei pielii. Cand tratamentul este gata, pielea va fi acoperita cu o crema protectoare si, daca este necesar, va fi bandajata.
Urmatoarele branduri de dispozitive sunt cele dintre care chirurgul iti va propune o combinatie sau o selectie:
- laser cu dioxid de carbon;
- laser Erbium;
- laser Q-Switched.
Ce trebuie sa afli de la chirurgul estetician?
- daca esti un candidat bun si daca asteptarile tale sunt realiste;
- ce tip de anestezie iti propune;
- care sunt riscurile si complicatiile prognozate in cazul tau; cum vor fi ele abordate;
- daca ramai cu cicatrici;
- cum trebuie sa te pregatesti pentru tratament;
- cat timp va dura recuperarea si cand te vei putea intoarce la activitatile tale obisnuite;
- ce optiuni ai daca rezultatul interventiei nu respecta termenii pe care i-ati discutat?
- cum arata rezultatele unor interventii similare anterioare din portofoliul doctorului estetician;
- ce instructiuni trebuie sa urmezi dupa tratament pentru optimizarea rezultatelor;
- care este investitia financiara totala.
Cum trebuie sa te pregatesti pentru procedura?
- nu mai fumezi cu cel putin sase saptamani inainte de operatie; asta va facilita o recuperare mai buna;
- eviti sa iei aspirina, anumite medicamente anti-inflamatorii si medicamente naturiste care pot creste riscul sangerarii;
- indiferent de tipul de procedura, hidratarea este foarte importanta si anterior dar si post-operatie pentru o recuperare sigura;
- trebuie sa eviti expunerea neprotejata la soare; expunerea la soare inainte de procedura (chiar si cu doua luni inainte) poate cauza depigmentari in zonele tratate;
- trebuie sa intrerupi folosirea unor produse de ingrijire a pielii care pot creste riscurile de complicatii dupa actiunea laserului.
Cum va decurge recuperarea?
- imediat dupa interventie, pielea va fi rosie si umflata, iar dupa ce va trece efectul anesteziei vei resimti si durere;
- durata de vindecare variaza in functie de tehnica aleasa si de profunzimea tratamentului;
- epilatul, barbieritul (in cazul barbatilor) trebuie amanate o vreme;
- va trebui sa urmezi indicatii cu privire la demachiere si aplicarea unor creme hidratante;
- in primele doua saptamani dupa operatie noul strat de piele incepe sa se formeze; roseata initiala se va diminua, dar e posibil ca pielea sa aiba in continuare o nuanta rozie; chirurgul iti va spune daca poti folosi make-up pentru a o camufla;
- dupa doua sau, in anumite cazuri, chiar opt saptamani vei putea expune zonele tratate la lumina directa a soarelui; doctorul te va informa care este perioada sigura pentru tine.
Cat dureaza rezultatele?
Din cauza persistentei aspectului roziu al pielii, poate dura si luni pana la observarea rezultatelor finale. In cazul tratamentelor profunde, rezultatele sunt de lunga-durata. Procedurile superficiale vor trebui repetate pentru mentinerea aspectului. Trebuie tinut cont ca pielea continua sa imbatraneasca asa ca ridurile de expresie, cel putin, vor reaparea, unele mai devreme decat celalalte, in functie de pozitionarea lor, dar si de tipul si profunzimea tratamentului de refacere a suprafetei pielii care s-a efectuat. Calitatea si textura pielii vor fi vizibil imbunatatite, iar tenul va arata mai tanar si mai proaspat pentru o perioada lunga de timp.
Care sunt riscurile si complicatiile?
- hematoamele si seroamele (acumulari de sange sau fluid sub piele care vor trebui inlaturate);
- reactie adversa la anestezie;
- infectie, sangerare;
- modificari senzoriale;
- cicatrici;
- reactii alergice (la medicamentele sau materialele folosite in timpul operatiei);
- avarii produse structurilor subcutanate;
- rezultate nesatisfacatoare care pot necesita proceduri aditionale;
- vindecare anormala;
- cicatrici proeminente;
- schimbari neanticipate in culoarea pielii;
- eruptia virusului herpes.
Proceduri similare
Persoanele care isi refac suprafata pielii cu ajutorul laserului se mai gandesc si la urmarea procedurilor: peeling chimic, dermabraziune si lifting facial.