Cunoscuta inca din antichitate pentru beneficiile sale, sfecla rosie are in compozitie potasiu, magneziu, fier, precum si vitamina A, B6 si C, dar si acid folic. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, radacina rosie este bogata in carbohidrati, proteine, antioxidanti si fibre solubile. Cu alte cuvinte, este nevoie de doar 3 sfecle mici ca sa ne luam portia de zilnica de nutrienti - adica cinci portii de fructe si legume.
1. Reduce presiunea arteriala, riscul de infarct si atac cerebral
Sfecla are un continut ridicat de nitrati care produc un gaz (oxid nitric); acesta mareste volumul vaselor de sange si reduce presiunea arteriala. 250 de ml de suc de sfecla sau 100 de grame de sfecla gatita ajuta la reducerea dramatica a presiunii arteriale si a riscurilor derivate.
2. Proprietati antioxidante
Betacianina, pigmentul care da culoare sfeclei, este un antioxidant. Antioxidantii ajuta la reducerea oxidarii colesterolului, protejand astfel peretii arteriali si reducand riscul unei boli de inima sau atac cerebral.
3. Asigura cresterea normala a tesuturilor
Sfecla, in special cea cruda, contine acid folic, important pentru cresterea normala a tesuturilor. In primele trei luni de sarcina, acidul folic este esential in dezvoltarea corecta a coloanei vertebrale a bebelusului. Pe langa beneficiile pentru cel mic, sfecla, prin continutul ei de fier, face bine mamicilor care sufera de oboseala in timpul sarcinii.
4. Reduce riscul osteoporozei
Siliciul, un mineral pe care il gasim in sfecla, ajuta organismul sa foloseasca eficient calciul in mentinerea sanatatii scheletului si reducerea riscului osteoporozei.
5. Scade nivelul colesterolului
Sfecla contine fibre solubile despre care se stie ca au capacitatea de a scadea colesterolul. Mai mult, continutul de carotenoizi si flavonoizi previne oxidarea si depozitarea colesterolului rau la nivelul arterelor.
6. Stabilizeaza nivelul de zahar din sange
Putem spune cu usurinta ca sfecla este lipsita de grasimi, saraca in calorii si mentine nivelul zaharului din sange stabil.
7. Trateaza anemia si starile de oboseala
Continutul de fier din sfecla este cel care imbunatateste tonusul persoanelor care se plang de epuizare si a celor anemice.
8. Incetineste evolutia dementei
Continutul bogat de nitrati al sfeclei ajuta la incetinirea evolutiei dementiei datorita oxidului nitric (produs de nitratii din sfecla) din sange care content imbunatateste circulatia sangelui catre creier. Acidul folic din sfecla ajuta, si el, la preventia dementei si a Alzheimerului.