Peste proaspat intreg:
- pestele trebuie sa fie stralucitor, trebuie sa aiba solzii intregi;
- carnea trebuie sa fie ferma: daca apesi cu un deget;
- mirosul nu trebuie sa fie puternic, pestele trebuie sa miroase a apa de mare sau de rau (da, cam complicat de depistat, mai ales intr-o hala plina cu peste); daca simti miros de amoniac, nu cumpara pestele, este vechi;
- ochii nu trebuie sa fie roz, intunecati sau coborati, ci stralucitori si clari; nu trebuie sa fie aplatizati, ci usor iesiti in relief;
- cu cat branhiile sunt mai rosii, cu atat este pestele mai proaspat; ele isi schimba culoarea odata cu trecerea timpului (de la rosu intens, la roz, gri, verde sau maro).
Fileuri de peste proaspat:
- fileul trebuie sa fie elastic (nu buretos) si suculent, cu un miros discret;
- mirosul puternic este, din nou, un indicator ca ceva nu este in regula;
- daca marginile fileului par uscate sau au o culoare maronie, evita sa cumperi;
- fileurile trebuie sa fie umede si fara decolorari;
- cand carnea pare sa se separe sau sa formeze goluri, fileul nu este proaspat;
Daca nu consumi pestele in ziua in care l-ai cumparat si il congelezi, e de preferat sa il consumi in maxim doua saptamani. Altfel, acizii grasi polinesaturati pe care ii contine se vor transforma in acizi grasi saturati (cresc colesterolul sanguin si predispun la aparitia bolilor cardio-vasculare).