5 Legume mult mai sanatoase, daca sunt gatite!

Pin It
5 Legume mult mai sanatoase, daca sunt gatite!

De cele mai multe ori am auzit ca, pentru a beneficia de tot ce e mai bun dintr-o leguma, trebuie sa o consumam cruda, in starea ei naturala. Mai ales cei care au adoptat un stil alimentar raw vegan sunt de parere ca actiunea caldurii asupra legumelor distruge vitaminele si enzimele vii. Cu toate ca nu sunt departe de adevar, studiile au demonstrat ca exista, totusi, legume care atunci cand sunt gatite, nutrientii din acestea se activeaza si devin mai usor de absorbit de organism.
Iata ce cuprinde lista de legume care devin si mai sanatoase daca sunt gatite:

1. Morcovi – Beta-carotenul este compusul din morcov care ii da acestuia nuanta patrunzatoare de portocaliu, iar corpul il converteste in vitamina A, esentiala pentru o vedere buna, intareste sistemul imunitar si contribuie la sanatatea pielii. Gatit, cantitatea de beta-caroten din morcov se mareste, iar corpul tau, bineinteles, va absorbi mai mult.
2. Rosii – Cu siguranta mananci deja rosiile gatite sub forma de suc, pasta, ketchup, si bine faci! Rosiile negatite iti ofera doar 4% din puterea licopenului (antioxidant) pe care acestea il contin si asta pentru ca tomatele au un perete celular gros care o data ce este gatit se subtiaza, iar corpul nostru abia atunci poate absorbi o cantitate mult mai mare.
3. Spanac – Gatit la abur, spanacul isi mentine nivelul de foliu constant, deci nu-si mareste puterea, ca in cazul rosilor, insa gatit fiind, frunzele devin mai moi, iar tu poti manca o cantitate mult mai mare de spanac, prin urmare mai mult foliu. La ce este bun foliul? Este o vitamina B esentiala pentru dezvoltarea celulelor si pentru mentinerea sanatatii reproducatoare.
4. Sparanghel – Tulpinile lungi si verzi sunt bogate in vitaminele A, C, E si Foliu, ce lupta impotriva cancerului. Dar peretii grosi ai sparanghelui ingruneaza misiunea corpului de a absorbi acesti nutrienti. Prin gatire, peretii lasa garda jos, iar noi putem sa asimilam mult mai usor aceste vitamine.
5. Dovleac - Cu toate ca nu am auzit pe nimeni ca ar manca dovleac crud, trebuie sa subliniez ca, odata gatit, dovleacul (dar si zucchini sau dovlecelul) este extrem de nutritiv. In prezenta focului de la aragaz sau cuptor, dovleacul declanseaza un val de antioxidanti, precum beta-carotenul, care astfel este mult mai usor asimilat de organsim.

Daca te intrebi cum ar trebui gatite, afla ca este foarte importanta metoda… Astfel ca, cea mai buna dintre acestea este fierberea. Pune 200 ml de lichid intr-o oala, impreuna cu legumele intregi si lasa-le la fiert. Nu doar ca isi vor mentine aroma, insa vor degaja pana la 25% mai multi nutrienti fata de legumele care sunt taiate inainte de a fi gatite. Poti sa adaugi putin ulei de masline, ulei de avocado sau ulei din seminte de in, astfel vei spori puterea corpului tau de absorbtie a nutrientilor cheie.

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube