Ce nu stii despre sucurile de fructe?

Pin It
Ce nu stii despre sucurile de fructe?

Ne plac sucurile dar cum stim cu siguranta ca acolo unde scrie 100% natural este, intradevar, ceva demn de luat in considerare? In acest material veti afla ca multe dintre sucurile de pe raft sunt la fel de sanatoase si pline de vitamine istete precum sucurile proaspete pe care le consumam pe nerasuflate, imediat dupa presarea la rece. 

O capcana lingvistica ne face sa nu avem incredere in sucurile naturale de pe raft

Cand spunem suc, ne gandim la toate categoriile bauturilor racoritoare: la placerile ascunse ale papilelor gustative in contact cu bulele acidulate sau la aromele, fie ele si chimice, asociate unui anumit fruct.

Nutritionistul Serban Damian ne spune mai multe despre aceasta confuzie: „Fie ca e vorba de o bautura artificiala, fie ca e vorba de un suc natural sau ceva ce ne facem acasa, in romana se numeste tot suc“.

Stiati ca exista legi care reglementeaza modul in care sunt produse sucurile naturale?

Desi au fost introduse masuri restrictive in cazul producerii sucurilor in Uniunea Europeana, noi, consumatorii, inca nu avem incredere sa le consumam decat daca sunt facute de noi.

„Este o temere justificata pana la un punct. Aceasta directiva europeana prevede ca ai voie sa spui ca produci si vinzi un suc 100% natural doar in conditiile in care nu mai adaugi nimic altceva: deci nu zahar“, explica dr. Serban Damian. Si nici conservanti, coloranti, indulcitori sau arome - se pastreaza doar ce rezulta din fructele si legumele din care sunt facute.

Cum de rezista atat de mult pe rafturile supermarketurilor sucurile si mousse-urile?

„Rezista pentru ca sunt conservate printr-o metoda care se numeste pasteurizare si care este o metoda cu zeci de ani de experienta“, ne lamureste nutritionistul. 

Procesul seamana cu pregatirea conservelor de casa pentru iarna dar difera prin solutiile tehnologice avansate, prin care pasteurizarea minimizeaza pierderea de vitamine sensibile la temperatura, saruri minerale sau macronutrienti. „Ulterior, acest produs este ambalat in ambalaje de buna calitate, care ii mentin proprietatile“, adauga dr. Serban Damian. 

De ce este nevoie de o campanie de informare?

Multi ne-am pierdut increderea in etichetele si termenii stiintifici de pe ele. De aceea, este nevoie de o campanie  de informare. Iar Andreea Berecleanu, ambasador al campaniei „Mousse si suc 100%. Aici sunt vitaminele istete!“, ne spune mai multe despre asta: „Mie imi plac foarte mult campaniile educationale: mousse si suc 100% (practic, in forma naturala), aici sunt vitaminele istete - este o deviza care mi se potriveste.

Pentru ca eu o aplic intotdeauna in ceea ce ma priveste, dar, in mod special, de cand i-am nascut pe Eva si pe Petru. Copii au nevoie de deprinderi, dincolo de a fi pacaliti sa manance legume si fructe in forma naturala. Si cel mai sanatos lucru este sa mananci tu sanatos ca ei sa te vada si sa le oferi lucruri sanatoase: alimente, sucuri, pentru ca asa vor continua si ca adulti“.

Un adult consuma 93 de litri de bere pe an si un singur litru de suc natural! 

„Studiile, cel putin pe piata romaneasca, spun ca un adult consuma in jur de 93 de litri de bere pe an si un singur litru de suc natural“, ne explica Cristina Hanganu, unul dintre specialistii care se ocupa de comunicarea campaniei. 

Cu alte cuvinte, in vreme ce expertii in nutritie recomanda consumul a 200 de mililitri de suc pe zi, noi consumam, in medie, doar 2.6 mililitri pe zi. Iar cand avem un program foarte incarcat, consumul de fructe si legume intregi este, si el, redus.

Micronutrientii din fructe si legume au un rol esential pentru organism

„In orice fruct si in orice leguma gasim, in cantitati extrem de mici, o multime de alti micronutrienti. Sunt de ordinul miilor, zecilor de mii, fiecare cu un rol specific si fiecare aducand un beneficiu pentru organismul nostru. Rolul vitaminelor si mineralelor din fructe sau din orice alta sursa este un rol esential, practic. Nu putem sa traim fara ele“.

Consumul de fructe, legume si sucuri naturale trebuie sa devina un obicei!

Fie ca ne incepem ziua cu fructe si legume la micul dejun, fie ca le transformam in gustari sau le consumam sub forma de sucuri peste zi, ele sunt indispensabile atat adultilor, cat si copiilor. Trebuie, asadar, sa devina un obicei.

„Copiii mei, sunt foarte mandra de ei, pana la urma, fac in momentul asta alegeri foarte sanatoase. Si elimina grasimile rele sau le reduc cantitatea, mananca legume, beau sucuri, mananca paine neagra, cati copii vezi pe strada, asa, mancand paine neagra, de bunavoie. Iacata! Se poate, e o chestiune de educatie, trebuie sa le explici de ce“, ne impartaseste Cristina Hanganu.

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al