Ce este peelingul chimic?

Pin It
Ce este peelingul chimic?

Pe masura ce imbatranim, celulele moarte nu se mai desprind cu aceeasi usurinta, iar pielea ia un aspect mat, lipsit de stralucire. Peelingul chimic (superficial, mediu, profund) este o procedura cosmetica non-chirurgicala folosita pentru a indeparta stratul superior al pielii si a imbunatati aspectul general al pielii afectate de soare, pigmentate inegal si ridate. Echilibrarea culorii si a texturii redau pielii un aspect radiant si luminos.

 

Esti un bun candidat pentru peelingul chimic?

- daca ai pielea ridata sau afectata de soare;

- daca pielea este decolorata sau are pete maronii;

- daca ai cicatrici care ti-au denivelat suprafata pielii;

- daca ai excrescente precanceroase la nivelul pielii;

- daca intelegi ca dupa peeling vei avea o sensibilitate sporita la razele solare iar porii tai vor parea mai proeminenti;

- daca iei in considerare ca peelingurile profunde pot avea efect de albire;

- daca nu ai boli de piele sau reactii alergice pentru ca acestea se accentueaza dupa peeling.

 

Ce trebuie sa stii despre peelingul chimic?

De cele mai multe ori, tratamentul va fi realizat de catre un profesionist licentiat in ingrijirea pielii. Peelingurile presupun aplicarea unei solutii chimice pe intreaga suprafata a fetei sau doar in anumite zone (zona unde se formeaza ridurile laba gastei sau ridurile verticale din zona gurii).

Solutia chimica este fie aplicata gentil, fie se freaca viguros cu ajutorul unui burete sau a unei perii (evitandu-se sprancenele, ochii si buzele). In timpul aplicarii peelingului, poti experimenta o senzatie de furnicatura (in cazul peelingurilor superficiale si medii) sau o senzatie de arsura (data de peeling-ul profund). Solutia este lasata sa actioneze pe o durata determinata de schimbarile care apar la nivelul pielii.

Tipurile de peeling chimic variaza in functie de ingredientele care se folosesc si forta lor de actiune. Profunzimea actiunii acestora poate fi determinata si de factori precum modul efectiv de aplicare pe piele sau durata cat sunt lasate sa lucreze pe piele.

Dupa un peeling superficial sau mediu, nu este nevoie de o hidratare speciala sau de recuperare. In schimb, dupa peelingul profund, este nevoie de o masca groasa cu petrol sau alta masca care sa acopere crusta care se formeaza imediat dupa procedura. Masca trebuie lasata sa actioneze timp de o zi-doua. In unele cazuri, se pot aplica si bandaje (in cazul ridurilor servere). Perioada de recuperare este mai lunga in cazul peelingului profund.

 

Cum decurge peelingul chimic?

In functie de necesitatile tale, chirurgul va recomanda un anumit tip de tratament. Trebuie sa iei in considerare si perioada de recuperare in momentul alegerii procedurii.

 

Peelingul superficial si mediu:

 

  • Peeling glicolic (AHA)

In mod general, peelingurile superficiale folosesc acid alfa hidroxilic (AHA) precum acidul glicolic, lactic sau citric. Peelingurile cu AHA reduc efectul imbatranirii si al actiunii daunatoare a soarelui, inclusiv ridurile fine si petele maronii. Cateodata este suficient un singur tratament cu AHA pentru un aspect proaspat si radiant al pielii. Nu necesita anestezie, iar la aplicarea solutiei se simt doar niste furnicaturi. Imediat dupa procedura vei putea sa te deplasezi fara ajutor si chiar sa porti make-up. Diferite concentratii de AHA pot fi aplicate saptamanal sau la intervale mai mari de timp pentru a imbunatati textura pielii. Chirurgul poate recomanda un tratament de intretinere care are la baza produse cu acid alfa hidroxilic pe care il poti aplica la tine acasa.

 

  • Peeling tricloracetic (TCA)

Peelingul tricloractic este unul mediu, cu un efect mai puternic care se adreseaza tratarii ridurilor, a pigmentarii pielii si a imperfectiunilor. Pe langa fata si gat, tratamentul poate fi aplicat si in cazul altor parti ale corpului afectate de actiunea razelor solare. Pentru peelingul unor arii reduse din zona ochilor sau a gurii este preferat acidul tricloracetic deoarece are un efect de decolorare redus in comparatie cu solutiile care contin fenol, un alt agent popular de peeling. Unii specialisti considera ca TCA este eficient in tratarea pacientilor cu o nuanta inchisa a pielii. In functie de concentratia de acid folosit si de metoda de aplicare a solutiei, se poate realiza de la un peeling mediu la unul profund cu TCA.

 

Peelingul profund:

 

  • Peelingul cu fenol

Este recomandat pentru tratatea ridurilor severe, a texturii pielii, a efectelor nocive ale soarelui si a pielii pigmentate neuniform. Poate fi folosit si in tratarea leziunilor cutanate precanceroase. Fenolul este util in special in minimalizarea liniilor verticale care se formeaza in jurul gurii pe masura ce imbatranim. Realizarea peelingurilor profunde dureaza mai mult, iar la nivelul pielii se formeaza o coaja care trebuie acoperita cu un unguent si ferita de razele soarelui.

Se va simti o senzatie de arsura insa aceasta este cumva combatuta de faptul ca solutia functioneaza, totodata, si ca anestezic. Deoarece fenolul are un efect de albire, va trebui sa camuflezi zonele tratate cu ajutorul machiajului ca sa se potriveasca nuantei pielii dimprejur. Fenolul nu poarte fi folosit la nivelul gatului sau a altor parti ale corpului. Este recomandat ca tratamentul sa fie facut exclusiv de catre un doctor specialist. 

 

  • Peelingul cu ulei de croton

Uleiul de croton ajuta la actiunea de penetrare a fenolului si da profunzime peelingului. Peelingurile cu ulei de croton sunt folosite pentru a trata ridurile severe cauzate de actiunea razelor soarelui si cicatricile produse de acnee. Pacientul ideal are pielea deschisa la culoare si uscata. Aplicarea peelingului este una dureroasa de aceea este necesara sedarea intravenoasa sau anestezia generala. De obicei, pacientii nu mai au niciun fel de durere la o zi dupa interventie.

 

Ce trebuie sa afli de la chirurgul estetician?

- daca esti un candidat bun si daca asteptarile tale sunt realiste;

- ce tip de procedura se potriveste nevoilor tale;

- ce tip de anestezie iti propune;

- care sunt riscurile si complicatiile prognozate in cazul tau; cum vor fi ele abordate;

- daca vei ramane cu cicatrici, locul unde vor fi ele localizate si cat le va lua sa se vindece;

- cum trebuie sa te pregatesti pentru tratament;

- cat timp va dura recuperarea si cand te vei putea intoarce la activitatile tale obisnuite;

- ce optiuni ai daca rezultatul interventiei nu respecta termenii pe care i-ati discutat?

- cum arata rezultatele unor interventii similare anterioare din portofoliul doctorului estetician;

- ce instructiuni trebuie sa urmezi dupa tratament pentru optimizarea rezultatelor;

- care este investitia financiara totala.

 

Cum trebuie sa te pregatesti pentru procedura?

- nu mai fumezi cu cel putin sase saptamani inainte de operatie; asta va facilita o recuperare mai buna;

- eviti sa iei aspirina, anumite medicamente anti-inflamatorii si medicamente naturiste care pot creste riscul sangerarii;

- indiferent de tipul de procedura, hidratarea este foarte importanta si anterior dar si post-operatie pentru o recuperare sigura;

- daca ai de gand sa ti se faca un peeling profund, este nevoie sa te asiste cineva macar in prima noapte dupa externare.

 

Cum va decurge recuperarea?

- durata recuperarii depinde de tipul de peeling la care te-ai supus;

- dupa un peeling superficial te poti intoarce deindata la activitatile tale;

- dupa un peeling mediu recuperarea este treptata; va trebui sa fii atenta la recomandarile de demachiere si hidratare formulate de doctorul specialist;

- tumefierea si inrosirea pielii sunt normale; momentul in care roseata se schimba gradual intr-o nuanta de roz, este semn ca se formeaza un nou strat de piele; aceasta poate dura de la doua la opt saptamani;

- vei afla de la specialist daca poti folosi make-up ca sa camuflezi tumefierea si inrosirea pielii.

 

Cat dureaza rezultatele?

Aspectul roz al pielii poate amana chiar si luni de zile observarea rezultatelor peelingului. In cazul peelingurilor profunde, acestea sunt relativ de lunga-durata. Procedurile superficiale vor trebui repetate periodic pentru mentinerea aspectului tanar al pielii. Inaintarea in varsta face ca ridurile sa reapara la un moment dat, dar imbunatatirea calitatii si texturii pielii in urma unui peeling chimic fac ca pielea sa arate proaspata si tanara mai multa vreme.

 

Care sunt riscurile si complicatiile?

- hematoamele si seroamele (acumulari de sange sau fluid sub piele care vor trebui inlaturate);

- reactie adversa la anestezie;

- infectie, sangerare;

- modificari senzoriale;

- cicatrici;

- reactii alergice (la medicamentele sau materialele folosite in timpul operatiei);

- avarii produse structurilor subcutanate;

- rezultate nesatisfacatoare care pot necesita proceduri aditionale;

- vindecare anormala;

- schimbarea neanticipata a culorii pielii;

- reactivarea herpesului (in cazul pacientilor care au un istoric cu virusul).

 

Proceduri similare

Persoanele care urmeaza procedura de peeling chimic mai iau in considerare dermabraziunea si liftingul facial.

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan