Vor putea gadgeturile sa ofere diagnostice in viitorul apropiat?

Pin It
Vor putea gadgeturile sa ofere diagnostice in viitorul apropiat?

Stim ca marea majoritate a romanilor se intreaba in momentul de fata unde este cardul lor electronic de sanatate. Daca reusim sa trecem peste absurdul situatiei si vom intelege ca acest card de sanatate nu functioneaza precum cele din tarile nordice, ne putem detasa si intreba obiectiv: oare care este viitorul diagnosticarii?

Avem aplicatii pe smartphone care ne monitorizeaza bataile inimii, numarul de calorii arse si care ne ajuta sa ne stabilim obiective pentru a ne mentine o conditie fizica buna. Intrebarea este daca aplicatiile pe care le folosim si gadgeturile pe care le purtam vor fi capabile sa ne spuna de ce anume suferim si sa ne sugereze tratamentul optim.

Daca in 2014 tehnologiile pe care le detineam s-au concentrat pe a ne indica aspecte ale activitatii fizice, in viitor, acestea vor merge mai departe, cautand solutii terapeutice. Mai precis, totul se va reduce la un dispozitiv care va simula terapia cognitiv-comportamentala. Adica se vor gasi noi solutii care sa ne ajute sa tinem in frau tulburarile de somn, stresul si anxietatea.

Tulburarile de somn sunt boli care afecteaza capacitatea de a adormi, de a ramane adormit, sau de a ramane in stare de veghe. Tot tulburarile de somn sunt cele care ne fac sa avem comportamente anormale in timpul somnului, cum ar fi teroarea nocturna sau somnambulismul.

Semn ca tehnologia nu asteapta ci, si mai mult, se ia la intrecere cu produsele de pe rafturile farmaciilor, este aplicatia Sleepio. Aceasta iti pune la dispozitie un expert virtual in somn, The Prof, care te invata acele tehnici ale terapiei cognitiv-comportamentale care se pliaza pe problemele tale. Utilizatorii aplicatiei adorm cu 54% mai rapid, trezirile din timpul noptii scad cu 62% iar energia si concentratia din timpul zilei se imbunatatesc cu 58%.

Haine cu tehnologii integrate

Designerii vizionari s-au gandit ca isi pot pune cel mai eficient amprenta pe viata noastra de zi cu zi creand haine in care integreaza noi tehnologii si senzori care pot monitoriza starea de sanatate, comportamentul si starea mediului. Un exemplu este tricoul gandit de Cityzen Sciences:

 

 Sursa foto&video: www.cityzensciences.fr/en/

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube