Cu etichetele cosmeticelor la control!

Pin It
 Cu etichetele cosmeticelor la control!

Ne-am obisnuit sa citim etichetele de pe alimentele pe care le consumam, punem pret pe acestea si ne dorim sa fie cat mai oneste. Insa cum ramane cu produsele de ingrijire pe care le folosim pe piele, par, unghii etc.? Am vesti nu tocmai placute, FDA (organismul de reglementare a produselor alimentare si medicamentoase din America) nu are o politica foarte stricta in ceea ce priveste aprobarea anumitor produse cosmetice, inainte de lansarea acestora pe piata.

Producatorii de produse cosmetice sunt obligati sa treaca numele anumitor aditivi coloranti, pe eticheta, in rest sunt direct responsabili pentru siguranta utilizarii produselor lor. In vreme ce lista ingredientelor este extrem de importanta pentru sanatate, de asemenea, este important sa luam in considerare daca produsele au fost sau nu testate pe animale sau daca ar contine ingrediente de provenienta animala. FDA considera ca orice produs care intra in contact direct cu corpul uman, indiferent daca este sub forma de spray, lotiune, crema, fard etc., intra in categoria “cosmetice”, iar testarea pe animale este implicita. Astfel ca, in cazul vegetarienilor sau veganilor, aceste lucruri le dau batai de cap, atunci cand vor sa-si cumpere un astfel de produs...

Se intampla de multe ori ca pe piata sa gasim un sistem diferit de etichetare. Pe anumite produse cosmetice sunt inscriptionati termeni precum “cruelty-free” (fara cruzime), vegan etc., pentru ca inca nu a fost reglementat un sistem standard in acest sens, insa este important sa cunoastem diferentele dintre termeni.

Ce inseamna cruelty-free (fara cruzime) sau ca nu a fost testat pe animale?

Atata vreme cat nu exista o reglementare specifica pentru aceasta etichetare, producatorii o pot interpreta in felul lor. Pe de-o parte inseamna ca produsul final nu a fost testat pe animale, dar ingredientele din acesta au fost candva testate, pe de alta parte mai poate insemna ca producatorul nu a facut teste pe animale, insa a folosit rezultatele facute de o alta companie la un moment dat. Un produs cruelty-free, nu inseamna ca este vegan.

Ce inseamna natural si/sau organic?

Marea majoritate a brand-urilor naturale promoveaza ideea ca produsele lor sunt “cruelty-free”, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca un produs cosmetic etichetat drept natural sau organic, automat nu a fost si testat pe animale. Este important sa citesti cu atentie etichetele, de fiecare data cand vrei sa cumperi ceva. FDA nu are nicio reglementare privind termenul “organic”

Ce inseamna vegan sau ca nu a fost folosit niciun produs de provenienta animala?

Pentru o persoana care a exclus din alimentatie produsele de provenienta animala, cu siguranta nu doreste ca in rujul cu care se da pe buze sau in lotiunea cu care isi hidrateaza pielea sa existe vreun astfel de ingredient. Daca am stabilit ca in cazul cruelty-free, niciun animal nu a avut de suferit in testarea produsului, in cazul unui ingredient de origine animala, nu mai este acelasi lucru.

Mai jos gasiti cateva ingrediente de origine animala care ar putea fi inscriptionate pe etichetele cosmeticelor:

- Lanolina - obtinuta din lana de oaie
- Glicerina - obtinuta din oase si tendoane
- Carminul – obtinut din gandaci rosii zdrobiti
- Extrasul de cartilaj de rechin – folosit foarte des in industria cosmeticelor

De asemenea, nu uita ca miresmele din produsele cosmetice pot ascunde multe secrete daunatoare sanatatii!

 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan