Ce ascund miresmele din produsele cosmetice?

Pin It
Ce ascund miresmele din produsele cosmetice?

Trebuie sa recunoastem, un motiv pentru care alegem sa cumparam anumite produse cosmetice este acela ca miros foarte bine. De fapt, doar 1-4% dintre produsele de pe piata de cosmetice nu contin parfum. Acum putem sa intelegem ca una dintre pricipalele preocupari ale brandurilor de cosmetice este nu doar sa ne impresioneze prin eficienta produsului, ci, mai ales, prin mirosul lui. 

Rucsandra Hurezeanu, cea care a pus apele termale de la Herculane in produse dermato-cosmetice apreciate in toata lumea, ne lamureste: „Exista parfumuri organice, exista parfumuri sintetice, dar stiinta a evoluat foarte mult si daca vorbim de parfumerie, atunci trebuie sa vorbim de parfumuri sintetice, pentru ca un parfum care ne place in ziua de astazi, cu siguranta este sintetic“.

Pot parfumurile din diverse produse cosmetice sa provoace alergii?

Insa, ceea ce putini dintre noi stim este ca, fie organice, fie sintetice, parfumurile sunt ingredientii activi din produsul cosmetic care au cea mai mare sansa sa provoace alergii.

Si, din acest motiv, au fost create parfumurile hipoalergenice. Sunt parfumuri mai usoare, care sunt testate pentru siguranta consumatorului, testate pentru pielea sensibila, pielea care reactioneaza la parfumuri“, adaugă Rucsandra Hurezeanu. 

Care este rolul produselor care nu contin parfum?

Industria se adapteaza, exista pe piata si produse fara parfum. Asta pentru ca „Organizatia Mondiala a Sanatatii ne spune ca, in viitor, 50% din populatie va avea o alergie si, din acest procent, 70% cu repercusiuni cutanate“. Din cauza comportamentului omului modern, a poluarii si a alimentatiei, desigur.

Care este rolul parfumurilor intr-un produs cosmetic?

Parfumurile, uneori, au doar o intentie inocenta si, pana la urma, practica: „De multe ori, ingredientii activi au si ei un miros si atunci exista parfumuri care doar acopera mirosul ingredientelor“.

Pot parfumurile sa aiba proprietati terapeutice?

Iubitorii de natura, insa, vor accepta cu mare deschidere ca produsele pe care le folosesc sa miroase a marar, piper rosu sau morcov. Raul Sava a confectionat o presa cu ajutorul careia obtine parfum din produse organice, imprumutand din practicile industriei alimentare: „Noi, aici, amestecam seminte cu plante, le presam si obtinem niste parfumuri naturale terapeutice. Le spunem bijuterii parfumate pentru ca, in afara de faptul ca au un miros foarte placut si natural, ele te si vindeca, te si activeaza“.

Raul crede ca pielea este organul care absoarbe si reactioneaza la proprietatile benefice ale plantelor, iar parfumul lor natural stimuleaza olfactiv si creeaza tot felul de stari pozitive: Am vazut foarte multe cazuri in care oamenii, in jurul atelierului nostru, au tot felul de experiente, incepand de la amintiri din copilarie, la revelatii, la conexiune cu natura“.

Cat de mult persista mirosul unui parfum obtinut prin presare la rece?

„Este singurul parfum pe care il facem super natural, presat la rece, care tine peste 12 ore. Deci, dupa ce il folosesti, poti sa te speli pe maini, poti sa speli vasele, poti sa faci si de mancare, si mirosul va persista. Seara va mirosi la fel“, ne impartaseste Raul. 

Care este cea mai mare provocare in parfumarea produselor organice?

Cea mai mare provocare in parfumarea produselor organice este mascarea mirosului puternic al uleiurilor obtinute din plante si obtinerea unei stabilitati a parfumului: „Mai ales, wood-ul, wood-ul fiind o rasina a unui copac foarte rar din Orient care atunci cand este infestat de o insecta produce o tamaie, acest wood, in semn de aparare. Acest ingredient este foarte foarte cameleonic. Imi spunea un parfumier ca poate dura si 3 ani ca sa poti sa lucrezi wood-ul. Pentru ca, de fiecare data cand adaugi un nou ingredient, poate fi acceptat sau nu de catre acest ingredient de baza extrem de dificil. Si stabilizarea, si toate procesele prin care trece un ingredient este un proces extrem de complex“, ne explica Cristina Balan, persoana care ne-a fermecat cu povesti ale parfumurilor, universul activitatii sale.  

Ce masuri se iau in privinta ingredientilor alergenici?

Vestea buna in ceea ce priveste parfumul folosit pentru produsele cosmetice pe care le folosim este ca expertii sunt interesati sa renunte la folosirea acelor ingrediente care si-au castigat o reputatie proasta in randul consumatorilor. Cristina Balan, ne explica: „Din ce in ce mai multe parfumuri sunt oprite pe piata din cauza anumitor ingrediente alergenice, iar aceste ingrediente sunt inlocuite cu substituenti chimici. Sunt ingrediente care, intr-adevar, pot provoca alergii. Anumite ingrediente de origine animala, de origine florala chiar“.

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan