„E de notorietate: ca avocat umbli dintr-un loc in altul, ridici un document al unui client, vii la birou, redactezi. Dar, pentru mancare noi intotdeauna ne facem timp. Pranzul e o masa foarte importanta!“, este de parere Laura Ciubotaru, avocat.
Daca in urma cu cativa ani strambam din nas la zicala „mananca la micul dejun ca un rege, la pranz ca un print si seara ca un cersetor“, acum am face orice sa avem parte macar de acel mic-dejun copios.
Cum putem face astfel incat sa nu ratam cea mai importanta masa a zilei din cauza grabei si lipsei de timp?
Am aflat un truc de la Sava Mihaela, food blogger, cunoscuta pentru retetele ei simple, rapide si mai ales gustoase: „Tot timpul si cititorii si colegii ma intreaba cum de reusesc sa gatesc in fiecare zi mic dejun sau pranz sa mi-l iau la pachet. Ati vazut si voi cat de simplu este! Intr-un sfert de ora ai terminat totul!
Te trezesti un pic mai devreme, te organizezi de cu seara sau chiar le faci de cu seara si ai un pranz si desert la pachet. Daca ai cuptor cu microunde la serviciu, le poti incalzi, dar va spun eu: frittata nu are timp sa se raceasca pana la ora 12!“
Un plan saptamanal de retete si cumparaturi, secretul unui mic-dejun sanatos!
Solutia inteligenta este sa ne facem un plan pe intreaga saptamana cu ce dorim sa mancam dimineata si sa cumparam ingredientele necesare.
Budinca cu somon, omleta in lipie, spanac, oua jumari si bacon, tarta cu branza si ciuperci sau humus? Organismul le-ar traduce pe toate in sursa buna de energie pentru prima parte a zilei.
Ce facem cu masa de pranz?
La pranz nu poti manca zilnic ceva rece, pus la pachet. Sau incalzit la microunde, in chicineta multinationalei. Asa ca cei mai multi apelam la un serviciu de catering, ca sa mancam o masa calda.
„Acasa nu prea gatim, dar ne comandam la birou. Acesta este un moment in care ne intalnim cu totii. Majoritatea timpului ne adunam toata echipa, la masa si mancam: o supa, o salata, un desert, o placinta, mai comandam pizza uneori“, ne povesteste Laura Ciubotaru.
Acum optiunile sunt foarte multe: se pot face comenzi de grup in care colegii pe care ii inviti pot sa-si adauge singuri produsele pe care le doresc sau se poate comanda de la mai multe restaurante simultan, totul pentru o masa calda.
Ce spune nutritionistul despre mancarea comandata?
Dr. Simona Tivadar, nutritionist, ne explica, insa, ce alegeri trebuie sa facem: „Sunt 10 mari familii de alimente pe care trebuie sa le combinam intre ele, iar asta se individualizeaza. Nu se pot da sfaturi generale la televizor. Nu mancati tampenii, asta e! E simplu! Asta e sfatul cel mai bun, nu mai mancati toate tampeniile si nu va gasiti in fiecare zi scuza sa mancati orice fel de prostie intalniti pe strada“.
Desi noi, romanii, suntem nedespartiti de ciorba de la pranz, atunci cand nu e facuta de noi, de mama sau de bunica, adica nu are gustul care starneste amintiri, avem nevoie de varietate. Ei bine, putem avea parte de ea: japonez, frantuzesc, mongolez, mexican, libanez… sau orice destinatie culinara ne dorim sa incercam in spatiul de la munca.