„Transpiratia este un proces normal pentru ca organismul nostru sa mentina temperatura normala a corpului. Cand e temperatura mai ridicata afara, bineinteles corpul este normal sa transpire“, ne spune dr. Ina Sosoaca.
Cea mai mare frica a unei persoane care transpira excesiv este sa fie constransa sa nu foloseasca deodorant. Transpiratia care se activeaza in cazul efortului sau a temperaturilor ridicate este inodora, dar cea care se declanseaza in situatii de stres, nervi si anxietate este urat mirositoare.
Noi am fost curiosi ce se intampla, totusi, atunci cand nu mai folosim deodorante. Asa ca am intrebat-o pe Catalina Kahn, care a renuntat la aceast obicei: „Nu mai folosesc deodorante. Dar, pentru ca mi-am schimbat alimentatia, normal ca transpiri, dar nu mai mirosi, efectiv. Nu mai sunt atat de multe toxine; cand te detoxifici nu mai ai aceasta problema“.
Un nutritionist ar adauga faptul ca alimentatia poate juca un rol important in ceea ce priveste cantitatea de sudoare eliminata, unele persoane transpirand mai mult in urma consumului de alimente condimentate sau mancaruri si bauturi fierbinti.
Mai exista un tip de persoane care sfideaza transpiratia in fiecare zi si fara efort. Octavia Geamanu este o pasionata a plimbatului pe bicicleta. De indata ce se incalzeste afara, Octavia se deplaseaza la redactie, in oras, acasa, numai pe doua roti. Noi, pe micul ecran, o vedem mereu fresh. Care este secretul?
„Inainte aveam o problema in sensul asta pentru ca foloseam o bicicleta de viteza, o bicicleta sport si atunci pentru ca pozitia nu era prea confortabila, simteam ca obosesc si transpiram abundent. Pana ajungeam la munca, nu era o idee foarte buna sa merg cu bicicleta. Am renuntat si am zis sa incerc si un alt stil de bicicleta si mi-am luat una de oras, clasica, ce ofera o pozitie a corpului mult mai confortabila. Astfel, si pedalatul e mai lejer, e o miscare efectiv naturala, practic nu depui niciun efort. Si cred ca e un secret asta, tipul de bicicleta cu care mergi“, ne impartaseste Octavia.
Nu toata lumea poate vorbi despre transpiratie cu asa mare lejeritate. Pentru cei care au hiperhidroza, lucrurile stau altfel. Exista tratamente medicamentoase, antiperspirante prescrise de doctor, chiar si operatii. Dar injectiile cu botox sunt procedeul minim-invaziv si de lunga durata, care garanteaza, fara riscuri, tratarea conditiei.
„Regleaza si blocheaza glandele de transpiratie si noi transpiram in anumite zone mai putin. Este tratament local, nu are reactie generala asupra organismului, daca pacientul nu are contraindicatii, atunci este foarte indicat sa-i fie facuta aceasta varianta de tratament“, subliniaza dr. Ina Sosoaca.