Cum ne antrenam sa gandim pozitiv si sa stam departe de boli?

Pin It
Cum ne antrenam sa gandim pozitiv si sa stam departe de boli?

Terapia si medicamentele sunt folosite in mod clasic pentru a reduce simptomele negative, dar acum se pune baza unei stiinte a fericirii care presupune sa intelegem, sa construim si sa ne inconjuram de emotii pozitive precum placerea, compasiunea si recunostinta. 

Prof. dr. Traian Trandafir ne-a explicat faptul ca orice emotie poate fi negativa sau pozitiva iar creierul nu poate decat sa faca un lucru, si ala este minor: o informatie care este negativa, s-o treaca in asa-zisul stil cinematografic.  Adica sa nu dam importanta gandurilor rele. Cand nu o facem, ne imbolnavim pentru ca toate celulele din corpul nostru reactioneaza la tot ce gandeste mintea.

Cum ne dam seama ca ne incearca o stare de depresie?

Depresia, asa cum ne spune si prof. dr. Traian Trandafir este un astfel de mod de reactie: „Daca vrei sa intrebi pe un depresiv: domnule, spune-mi si mie ce probleme ai, nu stie sa-ti spuna. Dar daca ii pui intrebarea altfel: este un lucru la care te gandesti de 100 de ori pe zi. In creierul lui s-a facut o holograma patologica care absoarbe toata energia gandirii lui.“

Cum reactioneaza corpul la gandurile negative?

Cei care se consuma mult, muncesc pana la extenuare si nu au timp pentru propria persoana sunt predispusi la boli digestive - gastrite, ulcer, constipatie, reactii neobisnuite ale pielii sau caderea parului. E la indemnana oricui, insa, sa schimbe asta prin niste trucuri pe cat de simple, pe atat de eficiente:

Ce trucuri de relaxare instanta poti incerca?

1. Imbratiseaza pe cineva drag! Contactul stimuleaza producerea de oxitrocina, scazand nivelul stresului. 

2. Scapa de gandurile negative prin plimbari lungi in natura! Natura te distrage prin frumusete si senzatiile olfactive, auditive si vizuale.

3. Imbraca-te cu hainele care te fac sa arati bine! Hainele confortabile accentueaza starea de depresie. Rochia favorita poate sa iti schimbe instant starea.

4. Zambeste! Chiar si un zambet fals iti poate imbunatati tonusul pentru ca activarea muschilor zambetului transmit aceeasi informatie creierului - fericire.

5. Fa o fapta buna! Voluntarii experimenteaza fericirea prin altruism si bunatate. Cumpara-i colegului o cafea, hraneste un animal!

Prof. dr. Traian Trandafir ne-a spus niste cuvinte mari: „Omul trebuie sa se aleaga!“. Dar se intampla, insa, ca ceea ce ne tine de multumirea noastra sa nu depinda doar de sistemul de valori individual, de dispozitia genetica sau de alegerile pe care le facem in viata. Ci de context.

Romania, taramul fagaduintei. Locul unde ne putem gasi un rost si o cale catre gandirea pozitiva. 

Prof. dr. Florin Colceag ne aminteste, in acest sens, un lucru demn de luat in calcul in ceea ce priveste populatia Romaniei: „Generatiile mai vechi au trait intr-un sistem de comanda-control. Vedeti, a fost o foarte indelungata perioada de manipulare a poporului roman si multi si-au pierdut speranta, se uita cu disperare ca nu se poate face nimic in Romania si foarte multi tineri pleaca, neintelegand ca aici e punctul fagaduintei.“

Ar putea surprinzator ca ceea ce am putea considera traume majore au foarte putin impact sau chiar deloc asupra fericirii noastre. De fapt, modul in care reactionam in diverse situatii ne afecteaza mai mult decat evenimentele in sine si aici sta cheia catre „fabricarea fericirii“.

Nereusita profesionala este prietena cu depresia si creaza blocaje care oprima gandirea pozitiva

Ce putem face ca sa schimbam asta? Ne spune prof. dr. Florin Colceag, cunoscut drept antrenorul de genii dar care insista ca nu trebuie sa fii geniu ca sa reusesti, ci doar sa vrei: „Este foarte interesant cum, in momentul in care schimbi nivelul de granulatie al privirii, gasesti resurse peste tot pentru a face ce este nevoie. Nu trebuie sa invatati, sa luati o diploma. Va trebuie, insa, sa aveti suflet si sa nu va lase inima sa vedeti ca se dezechilibreaza sistemele la lacomia unora.

Nu-i nevoie decat de niste planuri strategice bine-gandite si de niste microbanci care sa sustina pe niste planuri de afaceri, iarasi, bine-executate, sa sustina dezvoltarea locala.

Fericirea colectiva, calea rapida catre fericirea individuala

Un lucru este cert: nu experimentam fericirea simultan. Dar fericirea colectiva a comunitatii este realizabila, chiar cu resurse putine.

Prof. dr. Florin Colceag: „Microprogramele, insa, au capacitatea de a rezolva foarte multe problemepentru ca, in primul rand, aplicate local si avand succes, se pot raspandi la modul viral. Si atunci se pot aplica peste tot. Ideile bune au viata lor si se tot duc in continuare.“

Realizarea profesionala - mai la indemana ca niciodata

Antrenorul de genii, prof. dr. Florin Colceag ne da si solutii care sa ne scape de nemultumirea profesionala: „Avem paduri care se taie in prostie si se vand in prostie. Si am ajuns sa ne deterioram mediul. La Cluj exista o fabrica care produce un praf care se cheama radistim; acest praf radistim, daca inmoi o crenguta de copac in radistim si o pui in pamant, crenguta da radacini. Si atunci dintr-un copac taiat, poti sa creezi 300 de puieti care regenereaza padurea in mod rapid, utilizand ceea ce altfel ramane si putrezeste.“

Dezvoltare locala, resurse minime, fericire maxima 

Pentru ca tot ceea ce este poluant, daunator, poate, daca este prelucrat intr-un anumit fel, sa devina o resursa fabuloasa, detaliaza prof. dr. Florin Colceag. „Ai un tamplar in sat? Tamplarul ala lucreaza pentru oamenii satului care aduc materialul, ramane o gramada de rumegus, o gramada de talas. N-ar unde sa-l tina, nu-i trebuie si-l arunca pe apa garlei ca sa se ducă unde o vrea. 

Da-i pacat de resursa pentru ca daca acel tamplar ar avea parte de un microcredit care sa-i asigure posibilitatea sa ia o maÈ™inarie care face peleti din ramasitele activitatii lui, atunci s-ar micsora si nevoia de lemn pentru foc.“

„Cei mai buni in antreprenoriat sunt oamenii saraci!“

Micorcredite pentru masini de facut peleti din rumegusul tamplarilor de la sate, balegar transformat in sol pentru flori… gunoiul altora este aurul antreprenorilor. Iar vestea pozitiva este ca: „Cei mai buni in antreprenoriat sunt oamenii saraci“, ne impartaseste din experienta dumnealui prof. dr. Florin Colceag.

 

 

 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan mersin web tasarım vds sunucu al
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan mersin web tasarım vds sunucu al