Cum arata un program de control al greutatii croit pe nevoile tale?

Pin It
Cum arata un program de control al greutatii croit pe nevoile tale?

Se apropie cu pasi repezi proba costumului de baie asa ca astazi vorbim despre controlul greutatii, facut in functie de predispozitia noastra genetica. Tehnologia este si de data aceasta de partea noastra si putem sa ne monitorizam eforturile in confortul de acasa si in functie de stilul nostru de viata. Cele mai multe diete ne-au facut sa credem ca toti functionam la fel. Dar noi stim ca de la propriul ADN pana la stilul de viata personal, suntem cum nu se poate mai diferiti. De asta, primim diete personalizate de la nutritionistii nostri, dar, pe termen lung, predispozitiile noastre genetice ne pot da toate eforturile peste cap.

„S-au identificat anumite gene in AND-ul nostru care vizeaza mecanisme care ulterior merg catre acumularea mai mare de tesut adipos“, explica dr. Serban Damian, nutritionist. 

Raluca Felea, beauty trainer, ne explica ce a aflat in urma testului genetic: „Intotdeauna am crezut ca ma ingras de la alimentele bogate in glucide. Am facut testul genetic si, cu surpriza, am descoperit ca am sensibilitate la grasimi. Ca practic pe mine, grasimile ma ingrasa“.

Test genetic - la tine acasa!

Studiile sugereaza ca genele influenteaza in proportie de 60 pana la 84% indexul masei corporale. Putem obtine aceste informatii fara sa fim nevoiti sa ne deplasam in laboratoare sofisticate, cu un simplu kit care ne ajuta sa facem „o prelevare de probe de saliva care se intampla in confortul caminului nostru. Este suficient dimineata, inainte de trezire, fara sa speli cavitatea bucala, cu un tampon de recoltare bucala sa prelevezi celule de pe interiorul obrazului si de sub limba“, explica Raluca Felea. 

In doua saptamani afli ce predispozitii genetice ai

Tot ce-ti ramane de facut e sa pui proba intr-un plic si plicul in cutia postei. Te inregistrezi pe o platforma online pe baza unui cod unic de inregistrare, iar in doua saptamani afli rezultatele testului genetic.

„Este vorba despre macronutrientii glucide, respectiv grasimi si, tot pe baza acestor teste, vedem ce exercitii fizice este necesar sa faci: foarte intens, moderat, sau un nivel mic de intensitate fizica. Eu, pentru ca am un rezultat care presupune intensitate fizica maxima, trebuie sa alerg, de exemplu, de doua ori pe saptamana 30 de minute, cu viteza de 8,5 km/h“, adauga Raluca.  

Esti monitorizat de cei mai buni specialisti printr-un sistem interactiv online

Imagineaza-ti o dieta ca un costum croit special pe masura reactiilor organismului tau la grasimi si glucide. Nu doar o lista de alimente si exercitii fizice, ci un program conceput impreuna cu tine, prin intermediul unui sistem interactiv online, prin care esti sfatuit si monitorizat de catre specialisti. „De exemplu, iti va spune ca urmeaza sa te cantaresti si ca acest lucru ii va ajuta pe ei sa iti creeze in continuare planul tau“, ne explica Raluca. Ce sa mai, un soft atent la sentimentele noastre!

Sfaturile unui psiholog, incluse in program

Mai mult, in acest program de control al greutatii, ai parte si de sfaturile unui psiholog. Si asta pentru ca, asa cum spune si Raluca Felea, e important sa intelegem decizia noastra de a manca un anumit aliment, de unde vine. „Practic, psihologul te ajuta, te motiveaza, te face sa intelegi ce se intampla cu tine. De unde reactiile respective? Cat de important este sa mananci prajitura respectiva si ce poti sa faci in schimb ca sa poti sa treci de hopul acesta, pentru ca stii ca prajitura aceea nu va aduce ceva bun, chiar daca te va linisti pe moment“.

Care sunt slabiciunile noastre alimentare conform studiilor?

Am invatat sa ne ferim de grasimile rele, surprinzator poate, dar asa o arata studiile. Pentru prajituri si carbohidrati, insa, avem cu totii o slabiciune: 

„Mai recent, se considera ca excesul de carbohidrati, de zaharuri si in special de zaharuri simple, este problema cea mai importanta a omului modern si mai putin excesul de grasime. Oamenii nu prea mai mananca atat de multa grasime“, ne lamureste dr. Serban Damian. 

Un program de control al greutatii pe termen lung este un obiectiv ambitios. De aceea, pe langa eforturile noastre, e bine sa tinem cont si de contextul in care traim. Asta pentru ca sedentarismul si excesul de energie ne ingrasa. 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube