Alergarea unui maraton, depasirea propriilor limite!

Pin It
Alergarea unui maraton, depasirea propriilor limite!

Despre alergat se spune ca mareste speranta de viata cu aproximativ 3 ani. Ca ne ajuta sa ne pastram greutatea ideala si sanatatea cardiovasculara. Dar mai ales, ca are efecte uimitoare asupra psihicului.

„Alergatul te ajuta sa castigi incredere in sine, sa-ti depasesti limitele, sa te disciplinezi, sa ai rabdare, sa-ti dozezi efortul, te ajuta sa te concentrezi. Cred ca in capul meu echivaleaza si cu vizita la psiholog. E o modalitate foarte buna de a scapa de stres“, ne impartaseste Carmen Bruma

Chirurgul Victor Stefanescu s-a apropiat de alergare prin prisma pasiunii pentru fotbal. Alergatul a devenit pentru el un stil de viata, unul dozat cu precizia chirurgului, astfel incat sa ii permita sa se dedice pacientilor dar si familiei. „Este un sport care merita practicat, e un sport la indemana oricui, merita sa te imbraci cat de cat adecvat si sa iesi pe usa si sa incepi sa dai din picioare. Intai, oamenii se apuca si fac jogging, si, incet-incet, progresand, incep sa isi doreasca sa participe la un maraton. Si atunci incep sa acorde mai multa atentie antrenamentelor“, ne spune dr. Victor Stefanescu. 

Adica fiecare alergare din parc incepe sa aiba un scop. Timpul scos, evolutia dar si echipamentul au un rost precis: „Pe o vreme calduroasa sa alergi un maraton cu un tricou de bumbac poate sa fie de-a dreptul neplacut pentru ca, imbibandu-se de transpiratie, te face sa te simti inconfortabil“, explica dr. Victor Serbanescu. 

Pregatirea pentru maraton, cea mai importanta!

Cea mai accesibila forma de miscare, alergarea, nu este si cea mai usoara. Fie ca e vorba de stafeta, maraton sau semi-maraton, pregatirea este foarte importanta. Carmen Bruma ne spune ce a insemnat pentru ea pregatirea pentru DHL Stafeta Carpatilor:

„Am apelat la ajutorul unui antrenor de atletism si am facut timp de 6 luni, efectiv, ore de atletism. Am reusit sa-mi imbunatatesc foarte tare timpii de alergare, am reusit sa termin un semi-maraton in mai putin de doua ore, mai precis 1 h si 51 de minute“. Tot acest efort pentru a putea parcurge traseul Predeal - Paraul Rece – Rasnov - Poiana Brasov la Maratonul DHL care urmeaza sa aiba loc in iunie.

Maratonul, un efort pe care organismul nostru il resimte din plin

Pasionatii spun mereu ca alearga la maraton „de placere”, ca si cum ar uita ca distanta oficiala a unui maraton este de 42,195 km. Simplul fapt de a sta in picioare, activi si concentrati pentru minim 3-4 ore, poate fi un efort considerabil pentru organism. 

„E o diferenta intre a alerga un maraton de placere care inseamna un ritm relaxat care nu solicita atat de mult organismul si a alerga un maraton la nivel competitiv, atunci cand te duci cu o intensitate a efortului foarte sus, aproape de maximum pe care il poti suporta. In cazul acestea, solicitarile nu sunt numai la nivel muscular sau articular si solicitarea nervoasa e foarte importanta“, ne explica dr. Serban Damian, nutritionist. 

Dr. Victor Stefanescu ne impartaseste ce anume functioneaza pentru el in perioada de pregatire pentru un maraton: „Trebuie pastrat un echilibru. Eu cred ca intotdeauna calea de mijloc este cea mai buna. In sport, antrenamentul nu este totul, se considera ca daca luam antrenamentul ca un intreg, e impartita in trei aceasta pregatire: o treime este antrenamentul, o treime este odihna si o treime este alimentatia“.

Alimentatia trebuie adaptata nivelului de efort fizic depus

De aceea, este indicat sa apelam la sfaturile unui nutritionist: „Pentru cineva care incepe sa alerge si isi doreste un maraton are nevoie de 4-6 luni de pregatire. Cu o saptamana inainte de maraton, incepi sa iti faci pregatirea si din punct de vedere nutritional. O alimentatie echilibrata, o alimentatie in care sa iti sa iti oferi toate principiile nutritive necesare“, adauga dr. Serban Dumitru. 

„Dieta mea, in ultima vreme, a suferit niste modificari, in sensul adaugarii unei cantitati mai mari de carbohidrati. Dar nu carbohidrati simpli rafinati, ci complecsi, am adaugat, sa zicem, un pic mai multa quinoa, hrisca, mei, paste din faina integrala. Mananc mai putine fructe si recunosc ca-mi permit de doua ori pe saptamana desert“.

Masa de dinainte de maraton, petrecere cu paste!

„Organismul, in acele ore de alergare va consuma cu precadere glicogenul muscular si atunci e nevoie sa plece cu rezervele pline“, specifica nutritionistul. Tot el ne-a povesit despre celebrele „pasta parties“ care au loc cu o seara inainte de maratoane, tocmai pentru a alimenta organismul cu genul de carbohidrati necesari efortului de a doua zi. Iar in ziua maratonului, se recomanda o masa hranitoare, dar nu copioasa, ca sportivii sa nu se simta ingreunati. 

A alerga la un maraton, un exercitiu de solidaritate!

Maratonul, per ansamblu, este un exercitiu al prieteniei: pentru cursa sau... pentru un scop nobil. Sa nu uitam ca, participand la maratonul DHL Stafeta Carpatilor din 20 iunie, putem ajuta echipa paralimpica a Romaniei sa ajunga la Olimpiada de la Rio. Inscrierea in competitie se realizeaza accesand site-ul www.maratondhl.ro pana la data de 13 iunie prin completarea formularului de inscriere on-line.

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan