Insa iata ce bauturi pot deveni cu adevarat periculoase, daca termenul de valabilitate este depasit:
Bauturile crude - Intr-adevar, bauturile presate la rece sau laptele muls direct de la vaca din curte sunt adevarate comori pentru organismul si sistemul tau imunitar, insa n-o sa-i vezi niciodata pe expertii in siguranta alimentelor band vreuna dintre aceste bauturi. Cea mai comuna temere este bacteria E. coli care este asociata intotdeauna cu bauturile nepasteurizate, insa aceste nu este singurul inamic. Expertii spun ca laptele nepasteurizat poate dezvolta bacteria numita listeria chiar daca este pastrat in frigider.
Procesul de pasteurizare omoara orice patogen prin incalzirea laptelui sau a altor bauturi, la o temperatura atat de mare incat bacteriile nu se mai pot dezvolta. Cea mai comuna tehnica este pasteurizarea rapida, la 161 de grade Celsius, timp de 15 secunde, urmata de o racire rapida.
In mod surprinzator, insa, cidrul de mere nepasteurizat, care fermenteaza in timp, devine mult mai sigur consumat dupa data de expirare. In cazul in care cidrul de mere ar fi fost contaminat cu E. coli, bacteria ar muri mult mai repede la temperatura camerei, pentru ca cidrul se transforma in alcool si ar omori-o.