Gura iti poate spune ce boli ai, la propriu

Pin It
Gura iti poate spune ce boli ai, la propriu

Crezi ca starea de sanatate a cavitatii bucale iti da informatii doar despre ce ar trebui sa imbunatatesti la igiena orala? Nimic mai gresit, conform unor studii. Se pare ca problemele pe care le avem cu gingiile sau cu dintii pot fi indicatori ai altor boli. Ingrijirea orala este conectata la tot incepand de la functionarea creierului la imunitate. Afla cum iti poate salva viata dentistul. 

Ai o infectie la nivelul cavitatii bucale? Nu va ramane doar acolo. Poate migra prin sistemul circulator, afectandu-ti organele, precum si sistemul imunitar. Nu uita de vizita de cel putin doua ori pe an la cabinetul stomatologului: doar uitandu-se in gura ta poate depista:

- boli de inima

- diabet

- anemie

- osteoporoza

- dementa

Semne pe care le poti identifica pe cont propriu, uitandu-te in oglinda:

1. Petele dentare

Nu sunt doar o problema estetica si nici nu sunt periculoase pe cont propriu dar se imprietenesc rapid cu placa bacteriana si bacteriile lipicioase. Asta inseamna ca un zambet cu dinti patati tradeaza o gura cu plina de microbi parsivi care urmaresc sa provoace o boala a gingiilor. 

2. Sensibilitatea dentara

Dintii tai reactioneaza la rece sau fierbinte cu un veritabil „au!“? Daca da, este postibil sa fii gazda primitoare a unei carii care, netratata, poate migra catre tesutul nervos. Daca te prezinti la stomatolog prea tarziu, pregateste-te sa platesti nu o plomba, ci un tratament de canal.

3. Respiratia neplacuta

Sigur, pot fi de vina bruschetele cu usturoi de la cina. Dar daca respitatia neplacuta te insoteste mai bine de doua saptamani, responsabila e posibil sa fie o boala a gingiilor. Cand bacteria care cauzeaza problema se amesteca cu bacterii bucale buna, se produc niste compusi volatili care contin sulf.

4. Sangerarea

Ti se intampla sa iti sangereze gingiile in timpul periajului sau al folosirii atei dentare. Poate esti prea zelos cand vine vorba de curatare sau poate ca e vorba despre o inflamatie ori gingivita.

5. Marimea gingiilor

Gingiile sanatoase arata ca niste caciulite roz-pal pentru dinti. Daca dintii par, dintr-o data mai mici, poate sa fie din cauza ca gingiile sunt inflamate. Daca, in schimb, dintii tai par mai mari iar marginea dinspre dinte a gingiei pare mai alba, ai probleme mai mari - te-ai ales cu o boala a gingiei.

6. Aspectul limbii

O limba sanatoasa are denivelari. Daca a ta este neteda, s-ar putea sa ai o carenta de vitamina B. Daca e albicioasa, poate fi vorba despre o inflamatie sau chiar semnul al candidozei bucale. 

7. Inflamatii

Inflamatiile ablicioase si proeminente care persista mai mult de trei saptamani sunt semnul ca trebuie sa ajungi la un dentist. Infectiile orale cu Human Papilloma Virus (HPV) pot duce la cancerul bucal.

Sursa: American Dental Association

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube