Ce trebuie sa stim despre hormoni

Pin It
Ce trebuie sa stim despre hormoni

In general, cand vine vorba despre hormoni, toata lumea arata cu degetul spre estrogen (hormonul feminin) si testosteron (hormonul masculin). Daca ar fi atat de simplu... Numai ca nu este, motiv pentru care trebuie sa ne facem periodic analizele, astfel incat sa stim cum stam. Care sunt hormonii care ne pot da existenta peste cap? Nu sunt multi. Doar 7 la numar, dar e bine sa stim cu ce se ocupa si ce fac in clipa in care nivelul lor nu se mai situeaza la stadiul de normalitate.

Hormonul tiroidian este invocat de fiecare data cand cineva nu poate sa slabeasca. Ati auzit, in mod sigur, textul: “Eu nu mananc mult, tiroida e de vina!” Da, tiroida e un fel de “termostat al organismului”. Daca aveti o cantitate mult prea mare din acest hormon, nu depuneti niciun gram, indiferent de cate eforturi faceti. Dar nici sistemul dumneavoastra osos nu se va simti prea bine. Iar daca aveti si palpitatii, exact aceasta este explicatia. Daca hormonul tiroidian e in cantitate prea mica, veti avea asa-numitele “arderi lente”. Si intr-un caz, si in celalalt, medicul e solutia.

Progesteronul influenteaza, in mod decisiv, capacitatea de a ramane insarcinata. I se mai spune si “hormonul Valium”, pentru ca – in perioadele de fertilitate – va face sa va simtiti mult mai somnolente, in timp ce apetitul vi se situeaza la cote inalte. Tocmai de aceea, in clipa in care va simtiti lipsite de energie si incepeti sa luati in greutate, trebuie sa vedeti daca nu cumva nivelul dumneavoastra de progesteron nu e asa cum trebuie.

Melatonina este esentiala cand vine vorba despre odihna. Atunci cand are un nivel normal, dormiti neintoarse cat e noaptea de lunga. Plus ca nu simtiti nevoia sa mancati mai mult ca de obicei si nici nu va simtiti lipsite de energie. Dar, in momentul in care ati dormi cat e ziua de lunga, iar seara va simtiti pline de viata, e clar: nu secretati destula melatonina. Insa doar doctorul poate decide ce aveti de facut in acest caz.

Paratiroida se ocupa cu mentinerea unui nivel normal al presiunii sanguine, al densitatii oaselor si – implicit – al nivelului de calciu. In cazul in care incepeti sa aveti spasme ale musculaturii bratelor si picioarelor, plus un ritm cardiac neregulat, e clar. Este un moment tocmai bun sa va faceti un nou set de analize.

Cortisolul, numit si “hormonul stresului”, ajuta la mentinerea unui nivel normal al zaharului in sange, tine sub control retentia de apa si impiedica inflamarea articulatiilor. Dar, daca aveti fata permanent rosie, daca va cade parul si aveti un ciclu menstrual neregulat, e momentul sa verificati cum stati la capitolul “cortisol”.

Grelina este un hormon despre care nu prea se discuta, desi este foarte important, de vreme ce va cere sa mancati peste masura. Iar in clipa in care constatati ca acum ati mancat bine, iar in cateva ore simtiti nevoia sa o luati de la capat, iar aveti nevoie de un set de analize. De obicei, hormonul este dat peste cap de o alimentatie bogata in carbohidrati si zaharuri.

Insulina permite celulelor sa absoarba glucoza. Atunci cand totul este in regula, acea glucoza se transforma in energie, care ne ajuta sa functionam perfect. Insa, daca producem prea multa sau prea putin insulina, incepem sa ne resimtim. In prima faza, simtim nevoia sa bem foarte multa apa, sa urinam prea des si apar tot felul de probleme ale pielii. Daca nu mergem la timp la doctor, exista riscul de a dezvolta diabet de tip 1 sau 2.

Sursa: Prevention 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan