Omul de stiinta Krzysztof Kobielak (University of Southern California), impreuna cu o echipa de cercetatori, a explorat originile transpiratiei. Se stie ca fiecare folicul de par de pe o piele adulta contine un rezervor de celule stem. La nivelul tesutului, celulele stem vietuiesc in niste adaposturi care ofera un mediu propice pentru ca ele sa se prolifereze si apoi diferentieze.
Cercetatorii au aflat ca, in anumite conditii, celulele stem de la nivelul glandelor sudoripare pot vindeca rani si pot regenera toate straturile epidermei. Mai mult, datorita punctului lor forte de a se multiplica in tipuri diferite de celule, celulele stem nu influenteaza doar propria regenerare, dar si regenerarea foliculilor de par si a pielii ranite.
Cu alte cuvinte, exista posibilitatea ca in viitor sa se gaseasca tratamente pe baza de celule stem care sa se adreseze unor afectiuni precum hiperhidroza sau hipohidroza (transpiratia excesiva sau insuficienta). Poate sa insemne, de asemenea, ca se poate ajunge la crearea unui tip de piele perfect functionala (atat cu glande sudoripare dar si cu foliculi de par) pentru victimele arsurilor.
Deocamdata, insa, nu exista dovezi ca este posibila aplicarea topica (extena), absorbtia si activarea celulelor stem. Stiinta isi orienteaza energia catre identificarea unor agenti care pot stimula mecanismul natural al pielii de a produce aceste celule.