Apa termala: mit sau adevar?

Pin It
Apa termala: mit sau adevar?

In sezonul estival, nu exista farmacie care sa nu aiba expuse, cat mai la vedere, flacoanele cu apa termala. Exista o gama larga de branduri si marimi de ape termale, la preturi diferite, insa nu putem face diferenta exact intre acestea. Important este sa nu cumparam apa normala la pret de apa termala, asa ca haideti sa aflam ce este aceasta si de ce este benefica pentru noi.

Apa termala provine din izvoarele fierbinti, aflate la mari adancimi si este incalzita de activitatea geotermala – Caldura naturala a Pamantului care topeste si lava vulcanelor.

Ce se afla in apa termala?
In mare parte apa, bineinteles, insa nu una obisnuita. Pe masura ce apa termala se ridica la nivelul izvorului, trece printre roci si sol ce se dizolva si mineralizeaza apa. Continutul mineral al unei ape termale depinde de provenienta sa. O parte din aceste minerale sunt similare cu cele care se gasesc in factorii naturali de hidratare a pielii, precum cloruri, sodiu, potasiu, calciu si magneziu.

Ce face apa termala pentru piele?
Sunt destul de multe evaluari care demonstreaza ca apa termala are efecte benefice pentru piele. Din pacate, insa, aproape majoritatea sunt facute de catre companiile producatoare, asadar este si normal ca vor sa demonstreze ca produsul lor este cu adevarat mai bun decat cel al concurentei. Oamenii de stiinta, pe cealalta parte, nu isi doresc sa finanteze astfel de studii, intrucat exista multe alte probleme pe care trebuie sa le rezolve. Exista, de asemnea, si studii in vitro, ceea ce insemana ca au fost introduse celule simple sau tesuturi in apa termala, apoi au fost observate efectele. Aceste tipuri de studii sunt bune pentru ca arata cum si daca functioneaza produsele.

Apa termala protejeaza impotriva efectelor razelor UV – S-a tot speculat ca seleniul, zincul sau cuprul sunt substantele responsabile pentru acest lucru, pentru ca au un rol important in buna functionare a enzimelor antioxiante naturale din piele, care absorb toate efectele negative ale radicalilor liberi produsi de razele UV. Asadar, atunci cand cumparam apa termala, este bine sa verificam valorile elementelor mai sus mentionate, pentru a ne asigura ca ne protejeaza impotriva efectelor razelor UV, dar nu trebuie sa inlocuim crema cu FPS.

Apa termala reduce inflamatiile – O folosim de multe ori pentru a calma diferite probleme dermatologice care au legatura cu inflamatiile, precum dermatita atopica (eczema), psoriazis sau ihtioza. Exista ape termale care au demonstrat tot prin teste in vitro ca scad productia de chimicale care cauzeaza inflamarea, iar un alt studiu facut pe voluntari a demonstrat ca sunt anumite ape termale care reduc inflamatiile cauzate de sodium lauryl sulfate, iar in combinatii cu alte creme pot reduce efectele severe ale dermatitei atopice si ale exfolierii pielii in urma tratamentului anti acnee cu tertinoin.

Concluzia este ca atunci cand citim eticheta flacoanelor cu apa termala, este bine sa intrebam farmacistul despre diferentele dintre ele. Un pret mare poate fi garantia unei ape termale bogate in elemente benefice pielii, insa nu si pentru rezolvarea problemei cu care te confrunti tu. Desigur, in zilele caniculare, o pulverizare rapida cu apa termala este revigoranta.

Sursa foto: Pinterest

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan