Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie

de Oana Gharbi

Pin It
Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie

Frumusetea este definita ca o combinatie de calitati care ne incanta simtul estetic. Dar, daca e sa ne luam dupa multiplele standarde de frumusete din diverse zone ale lumii si sa analizam cat sunt acestea de diferite, realizam ca frumusetea ideala universala nu exista si ca intr-adevar ea se afla exclusiv in ochiul privitorului.

De-a lungul istoriei idealul de frumusete feminina a fost in permanenta evolutie, cu schimbari uneori drastice de la o epoca la alta, de la o cultura la alta.

Daca in perioada Renasterii erau la mare pret formele rubensiene, perioada Victoriana subliniaza taliile fiine si introduce corsetul ca accesoriu obligatoriu in vestimentatie. In secolele XVIII si XIX, pielea de culoare deschisa, aproape translucida, era considerata epitomul frumusetii si cantata de poetii lumii. Insa in anii 80 se naste ideea ca pielea bronzata e semn de sanatate.

Datorita accesului la informatii medicale din zilele noastre, opinia aproape unanima este ca pielea sanatoasa nu e musai cea alba si in nici un caz cea bronzata. In ce priveste greutatea, stim acum ca excesul de masa corporala nu este de dorit, dar nici reversul-skinny in exces, nu este de invidiat.

Insa diferentele de perceptie in ce priveste frumusetea exista in continuare.

Social Media occidental prezinta femeia perfecta ca fiind supla, cu forme, par perfect si buze voluptoase. Si desi Kim Kardashian reprezinta pentru multe tinere de peste ocean un model, visul American ramane, conform sondajelor, bomba sexy blonda cu ochi albastri si dinti perfecti.

Frantuzoaicele raman fidele stilului natural. Make-up aproape deloc, par coafat cu minim efort, meme-ul “I woke up like this” ar fi trebuit, de fapt sa fie scris in franceza.

Cateva mii de kilometri mai la est, rusoaicele sunt fix opusul frantuzoaicelor. Aici investitiile in machiaj, coafura si manichiura sunt considerabile. Frumusetea ruseasca din zilele noastre este intruchipata de femeia inalta, supla, cu buze carnoase si ochi albastri sau verzi.

Urmare a numeroaselor cerinte de frumusete impuse de societatea coreena, intalnim in Coreea cel mai mare procent de operatii de chirurgie estetica pe cap de locuitor. Ca sa fii considerata frumoasa acolo, trebuie sa bifezi o lunga lista de cerinte: barbie ascutita, pleoape duble, ochi rotunzi, nas si gura cat mai mici si musai o piele cat se poate de alba.
Nu cu mult in urma coreencelor in ce priveste operatiile estetice, braziliencele se concentreaza insa mai mult pe corp si mai putin pe fata.

In tara care a inventat conceptul “Brazilian butt lift”, accentul se pune pe coapse puternice si fese proeminente. Cat mai proeminente. Curentul s-a propagat de altfel in mai toata America Latina.

In India, femeia ideala are ochii migdalati, nasul ascutit, par negru bogat si stralucitor, sprancene inchise la culoare si pielea cat mai deschisa- acesta fiind unul din elementele care diferentiaza castele intre ele si reprezinta o dovada a apartenentei la un statut social privilegiat. In India exista chiar solutii speciale pentru albirea pielii, oricat de ridicol are parea asta pentru brazilience, de pilda, care isi petrec ziua la plaja.

Iar daca restul lumii e intr-o perpetua cautare a retetei perfecte de slabit, Mauritania isi trimite fetele in tabere “de ingrasat”, unde se bea lapte de camila, bogat in grasimi. Pentru ca in Mauritania, cu cat mai rubiconda e femeia, cu atat e mai pretuita pentru frumusetea ei.

Tribul Mursi din Etiopia are niste standarde de frumusete cel putin aparte, din punct de vedere occidental. “Rabda baba la frumusete este exact dictonul care li se potriveste, pentru ca ritualurile lor de frumusete includ scarificarea si introducerea de platouri de lut in buza inferioara.

Teheran, capitala Iranului, are cea mai mare rata de rinoplastii pe cap de locuitor din lume. Standardele impun ca si femeile si barbatii sa aiba nasuri fine si subtiri, iar operatiile estetice sunt ceva absolut firesc si nicidecum un tabu.
Un lucru este clar. Indiferent de norme, de cultura si de liniile impuse de societate, frumusetea este subiectiva, ideile despre frumusete evolueaza cu o viteza uimitoare, iar ce a fost “la moda”in urma cu 10 ani, azi poate parea cel putin invechit si neinteresant, daca nu chiar urat.

Esential in toata aceasta goana dupa frumusete, este sa nu ne uitam identitatea, propriile principii, si sa invatam sa ne iubim inclusiv defectele. In fond si la urma urmei, defectul de azi poate deveni atuul de maine.

 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al