DESIGNUL, O CALATORIE SPIRITUALA

de Oana Gyarmath

Pin It
DESIGNUL, O CALATORIE SPIRITUALA
DESIGNUL, O CALATORIE SPIRITUALA DESIGNUL, O CALATORIE SPIRITUALA DESIGNUL, O CALATORIE SPIRITUALA DESIGNUL, O CALATORIE SPIRITUALA

“Exista Arta si Arta”, enunta G. I. Gurdjieff, filozof si mentor spiritual al secolului 20. Eu, cu toata umilinta, spun: “Exista Design si Design”.  Va propun acum, cu toata reverenta, o calatorie in interiorul sufletului nostru prin intermediul Designului... Ea incepe printr-un exercitiu de imaginatie, regula jocului fiind simpla: Daca fiecare dintre noi am putea sa ne insusim orice obiect ne dorim dintr-o Banca Virtuala Infinita de Design, sa spunem, obiecte de toate facturile si din toate domeniile in care designul isi face manifestata prezenta, care ar fi alegerea constienta a fiecaruia dintre noi? Ce fel de obiecte am alege? La care dintre ele s-ar opri sufletul nostru? La care s-ar opri constiinta fiecaruia? Pe care le-am alege cu ratiunea? Pe care le-ar alege subconstientul nostru? Ce parte din noi decide ca iubeste un obiect de design? Cum functioneaza aceasta relatie de dragoste? Care ii sunt regulile, evidente sau din contra subtile...? Care dintre acestea ne implineste toate nevoile noastre spirituale? Care din ele se manifesta multidimensional, generand nivele diferite si multiple de intelgere si de emotie coerenta?

 

In fata noastra, se construieste o harta magica, sacrul si profanul, constientul si  inconstientul, ce reprezinta directii antagonice care duc catre locuri diferite din fiinta noastra. Este o forma foarte subtila de cunoastere interioara sau orientata catre exteriorul nostru, iar alegerile noastre ne plaseaza in sfere ale constiintei si pe nivele diferite... Cu ajutorul acestei harti, se poate reconstrui constient propria Biblioteca de Obiecte, pe care sa o poti accesa in orice moment sau la care sa faci apel in situatiile in care pierzi repere pretioase fiintei tale.

Taina algoritmului care face ca o forma, un obiect de design, o piesa de mobilier sau una vestimentara, sa ramana atat de adanc amprentata in constiinta celui care o priveste, se gaseste adanc ascunsa in acesta harta. De ce avem nevoie sa ne inconjuram de frumusete si armonie? Indiferent ca o facem la un nivel constient sau nu, care sunt formulele matematice, arhitectura subtila, din spatele unei alegeri, ce spune aceasta alegere despre noi, despre resorturile noastre subtile, despre structura  noastra sufleteasca, despre viata fiecaruia dintre noi, pe toate nivelele ei  (la nivelul tuturor structurilor ei), la ce nivel de constienta si de obiectivitate emotionala suntem obisnuiti sa traim? Si ce spune acest lucru despre vietile fiecaruia dintre noi? Toate aceste intrebari isi pot gasii raspunsurile aici... 

Un obiect de design, daca este creat in mod coerent, confera putere, reprezinta o forma foarte subtila de cunoastere interioara sau orientata catre exteriorul fiintei noastre pentru ca foloseste un limbaj arhetipal, intim, al fiintei noastre... Alegerile facute, felul in care decidem sa ne manifestam reprezinta portretul nostru pe toate nivelele subtile ale existentei. De ce avem nevoie de design? De ce are putere de seductie asupra noastra? Unde ne situeaza alegerile nostre pe scara evolutiei sufletesti? Si de cand, alegerea unei piese de mobilier sau a unui anumit stil de design pentru interiorul casei noastre, ne proiecteaza automat la un anumit nivel pe scara evolutiei noastre spirituale?!

Raspunsul, din punctul meu de vedere, este urmatorul: Suntem programati conform unor tipare armonice, armonia facand parte din noi la un nivel subtil o identificam si o recunoastem constient sau nu in toate formele din jurul nostru. Este oglinda structurii noastre emotionale si suntem predeterminati sa o manifestam. Este arhicunoscuta imaginea “Omului Vetruvian”, lucrare a celebrului Leonardo Da Vinci,  prin intermediul careia acesta plaseaza omul arhetipal, creatia, in centrul Universului ca  fiind masura tuturor lucrurilor. La toate nivelele existentiale, imaginea despre sine pe care aceasta o reflecta, este extrem de pretioasa. In egala masura, obiectul de design reprezinta o forma foarte subtila de cunoastere interioara sau orientata catre exteriorul fiintei noastre, ea poate reprezenta, de asemenea, o structura energetica constienta, arhetipala care poate influenta si genera paternuri emotionale de gandire si de relationare care, facute in mod constient si obiectiv, poate genera energie, emotie, stari de natura subtila manifestata continuu. Daca acesta este generat de principii coerente, de obiectivare a propriilor intentii si emotii, in sensul si dupa regulile artei obiective, obiectele rezultate se pot suprapune identic pe toate structurile fiintei noastre, la toate nivelele, producand in mod constient diverse efecte si pot interveni in mod pozitiv in starea de vindecare fizica si emotionala, restructurand intreaga fiinta. Ele pot conduce catre o stare de constienta si de cunoastere a propriei valori si a propriei identitati.

Va voi prezenta cateva exmple de alchimie spectaculoasa la acest nivel, personalitati artistice care au reusit sa se pozitioneze deasupra nivelelor emotionale inconstiente si care, in consecinta, au reusit sa creeze structuri estetice constiente care sa dea o directie coerenta fiintei noastre...

As incepe cu Constantin Brancusi. El este personalitatea care  a reusit sa readuca arta moderna pe directia ei Arhetipala, este cel care a reusit sa treaca dincolo de detaliile inutile  ale unei structuri si sa patrunda in “blue printurile” ei ancestrale si cosmice in egala masura. Datorita lui, lumea moderna redescopera esenta subtila a lucrurilor, geometria sacra care sta la baza oricarui act de creatie, indiferent daca ea genereaza un obiect de arta sau un obiect de design sau orice alta forma de creatie posibila. Imaginile atelierului sau din Paris reprezinta chintesenta acestei aspiratii catre perfectiune si catre cunoasterea, dincolo de iluzie, a naturii subtile a existentei, oglinda perfecta a celei exterioare. Lucrarile lui Brancusi au, dincolo de frumos, functii coerente, ceea ce reprezinta, pana la urma, definitia unui obiect de design interior. Aceste functii sunt, evident, de natura subtila, la acest obiectiv aspirand insa si celelalte forme de manifestare artistica, cum ar fi designul in acest caz...

Un alt exemplu exceptional, din punctul meu de vedere este Tokujin Yoshioka, un artist si un designer de obiect de o profunzime exceptionala, al carui demers artistic graviteaza in zona arhetipala a elementelor care stau la baza creatiei in toate aspectele sale. Structura de natura subtila, din spatele demersurilor sale artistice, se regaseste in natura religiei shinto, este palpabila energia elementelor din care este compus obiectul respectiv, patrunde in sufletul materiei, revelandu-i spiritul arhetipal. Expozitiile sale de design de obiect sunt memorabile, reprezentand, ca si in cazul lucrarilor din atelierului lui Brancusi, un parcurs initiatic. Poezia cu care se apropie de obiecte, modul in care pune alaturi sunetul, forma, timpul, lumina, oamenii, il face, din punctul meu de vedere, un artist care se manifesta la intreaga capacitate a fiintei sale constiente, obiectele sale fiind exemple ale unu demers artistic constient.

Fiecare dintre artistii despre care am vorbit au un demers de Cunoastere si Recunoastere a propriei fiinte. Acest proces se manifesta in mod activ, prin creatie. Este un proces din care facem parte cu totii, suntem prezenti in toate formele si la toate nivelele, important este ca, de la un punct, sa refacem aceasta calatorie in mod constient. Prima si ultima forma de design constient poate fi acela pe care il faci cu propria fiinta, la nivel individual, dar si ca grup de indivizi.

Intr-un fel foarte subtil, toti suntem designerii propriei existente si al propriului suflet.  

Pin It

Etichete:

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan vds sunucu al