Operatia de micsorare a stomacului, leac pentru diabet?

Pin It
Operatia de micsorare a stomacului, leac pentru diabet?

Nu auzim pe nimeni strigand in gura mare ca operatia chirurgicala de micsorare a stomacului trateaza diabetul. Cu toate acestea, se observa rezultate remarcabile in cazul supraponderalilor diabetici. Majoritatea bolnavilor de diabet tip 2 sunt obezi, ceea ce inseamna ca organismul devine rezistent la tratamentul cu insulina. Boala si complicatiile sunt tinute cu greu sub control.

Dr. Catalin Copaescu: „La acesti pacienti, masurile chirurgicale reusesc sa redea organismului functia pancreasului. Pancreasul este cel care fabrica insulina. Si atunci, insulina fabricata de catre pancreasul acestor pacienti reuseste sa fie activa la respectivul organism“.

Nu este doar un moft, operatia poate salva viata pacientilor obezi cu diabet atunci cand metodele traditionale de slabire si tratamentele medicamentoase nu dau rezultate. Operatia modifica metabolismul organismului si calmeaza efectele diabetului, dar nu in cazul oricarui pacient.

  

Cine este eligibil pentru o interventie metabolica?

Dr. Catalin Copaescu precizeaza un aspect important: „nu toti pacientii diabetici pot beneficia de o astfel de interventie. In primul rand cei care nu au pancreas sau nu au un pancreas functional… cei care au avut infectii virale, cei care au diabet zaharat de tip 1, care au implicatii autoimune“.

Cu adevarat revolutionar este faptul ca pana si diabeticii cu o greutate normala pot beneficia de o operatie bariatrica, atata vreme cat au un pancreas functional: „da, nu o sa slabeasca decat un numar limitat de kg (5-10), daca acela constituie excesul sau poate chiar mai putin, insa controlul metabolic este beneficiul pe care noi il urmarim. Adica va putea sa aiba o glicemie normala - intre 90 si 100, fara tratament sau cu un tratament minim“, explica dr. Catalin Copaescu. 

Cati diabetici din Romania ar putea fi interesati de chirurgia metabolica?

Dr. Simona Tivadar: „avem inregistrati in acest moment aproximativ 1.100.000 de diabetici, ceea ce este foarte mult si exista cel putin 600-700.000 de diabetici care nu se stiu diabetici, sau sunt oameni care au un diabet la debut si se trateaza doar cu dieta si nu considera ca doar pentru asta trebuie sa mearga la doctor. Ceea ce este foarte rau, evident, pentru ca diabetul, ca orice boala cronica, este evolutiv, daca nu stii de la inceput regulile, astfel incat sa franezi evolutia bolii cat mai mult - evident ca vei avea multe surprize“.

Cat costa o operatie de micsorare a stomacului?

Desi diabetul afecteaza din ce in ce mai multi romani, operatia de micsorare a stomacului nu este acoperita de asigurarea de sanatate, asa cum se intampla in alte 22 de tari din lume. Costurile variaza intre 4.000 - 9.000 euro, in functie de tipul de operatie. Cea mai utilizata interventie metabolica - gastric sleeve, costa aproximativ 6.500 euro.

Dr. Catalin Copaescu: „Diabetul este acoperit de gratuitate. Interventiile chirurgicale metabolice sunt, deocamdata, pe o lista de asteptare si speram ca la un moment-dat sa existe fonduri si pentru asa ceva“.

Investitia in operatie se amortizeaza rapid 

Un aspect pe care doar bolnavii il cunosc este acela ca diabetul este scump pentru buzunar. Insa, dupa operatia bariatrica, masa de pranz poate sa coste doar 6 lei, iar investitia in interventie se amortizeaza cu timpul.

Marian Teodorescu, asistentul lui Teo Trandafir, ne povesteste despre experienta lui: „pai, crede-ma, acuma pot sa fac ce vreau din salariu pentru ca mananc atat de putin si am nevoie de atat de atat de putin incat in 2 ani se scot banii de operatie. Eu cand merg cu Teo la cate un eveniment, noi luam un fel de mancare, mancam amandoi si ce ramane, luam si la pachet“.

Ce este important de stiut despre recuperare? 

Recuperarea este la fel de spectaculoasa ca restul beneficiilor acestei operatii. Cei care sunt operati, desi vor observa pe parcursul primilor doi ani ca vor slabi spectaculos, vor trebui sa aiba o dieta sanatoasa si sa faca exercitii, pentru a mentine rezultatul.

„Eu m-am operat joi si sambata conduceam. Eram la volan. Am avut cam 150 de kilograme si acum am ajuns undeva aproape de 100. Nu sunt nici la jumatate, eu acum abia fac un an de la interventie. Cam la 2 ani se stabilizeaza organismul“, adauga Marian Teodorescu. 

Ce se intampla cu senzatia de foame?

Dupa operatie, dispare senzatia de foame, capriciile organismului se schimba, la fel si dependetele. Spre exemplu, Marian avea o afectiune aparte pentru… paine: „Nu puteam sa mananc ceva daca nu aveam paine la masa. Si prajiturile le mancam cu paine. Acum, nu mai suport painea“.

Marian este dovada vie ca tratamentul chirurgical este superior din punct de vedere terapeutic tratamentului medicamentos. El este doar unul dintre cei 1.000 de diabetici care trec prin aceasta interventie intr-un an: „Toata operatia asta, ea e cea care te tine in parametri. Tu nu trebuie sa faci nimic. Tu trebuie sa faci ce vrei tu. Viata mea s-a dat inapoi cu 20 de ani. Ma simt cam cum eram pe la 30 de ani“.

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan