Micro-verdeturile, bombele nutritive in stadiul de rasad

Pin It
Micro-verdeturile, bombele nutritive in stadiul de rasad

Microverdeturile sau microgreens, asa cum mai sunt cunoscute, cresc intr-o sera care se afla la mai putin de 50 de km de Bucuresti. Un tanar masterand in horticultura a inceput sa cultive legume si sa le vanda cand nu au mai mult de doua saptamani de dezvoltare. 

Cristian Alexandru Tudor: „Ele, ca trend, au inceput sa apara in America in 1980, in L.A. Prima data, conceptul asta a fost gandit de niste bucatari care s-au gandit ca trebuie sa mai dea un pic de culoare in farfuriile lor. Ei nu aveau nici cea mai mica idee ca daca faci plantele in stadiul asta, sunt niste bombe nutritive“. 

Fie ca e vorba de frunzulite de spanac, mazare, sfecla sau mustar, microverdeturile au dovedit in cercetarile oamenilor de stiinta ca nu sunt doar un moft estetic pe farfuriile marilor bucatarii ale lumii ci vin cu ceva in plus. 

Cristian ne explica: „Ele contin aceleasi substante nutritive, dar le contin in concentratii mult mai mari. Broccoli este de 40 de ori mai concentrat decat planta matura pe care o consumam, in florescenta. In momentul in care samanta germineaza, in ea exista o rezerva de energie si pana in stadiul asta de rasad cotiledonal, strang toate acele substante nutritive si tot ce este in samanta. Din acest motiv, ele sunt mult mai concentrate“.

Ana a descoperit ca floarea soarelui, in varianta microgreens are gustul semintelor luate din palarie de pe camp, in stare pura. „Daca discutam de ceea ce contine aceasta planta ca si proprietati nutritive, asta este fantastic! Contine toti cei 8 aminoacizi esentiali… contine vitamina D, pe care noi o asimilam cu ajutorul luminii solare. Nu mai exista nicio planta care sa contina vitamina D si intr-o cantitate atat de mare“, explica Cristian. 

Cum pastram microgreens in acest stadiu de crestere ca sa ne bucuram de toti nutrientii?

Microverdeturile, daca nu le plantam chiar noi, sunt livrate in tavitele in care au crescut, asa ca putem sa le consumam proaspete, taind, de fiecare data cu foarfecele.

„Avem doua variante de pastrare: una ar fi la temperatura controlata, 4-6 grade… le udam un picut si le bagam in frigider. Si 7-10 zile din momentul acela isi pastreaza fix aceleasi proprietati ca acum cand ies din sera. Mai e si varianta a doua: undeva intr-un spatiu nu foarte luminos, in bucatarie, cu un servetel umed deasupra si ne tin 3-4 zile exact asa si nu se dezvolta. Nu este o problema ca se dezvolta dar noi vrem sa consumam ceea ce au in ele. In momentul in care plantele se dezvolta incep sa consume ele nutrientii astia de care am avea noi nevoie“, detaliaza Cristian. 

Daca nu avem in proximitate o sera ca a lui Cristian, putem oricand sa ne crestem singuri microplantele. Nu este nevoie decat de jumatate de mp si de un copil dornic sa masoare in fiecare zi cat a mai crescut microplanta. E ideal ca el sa invete sa manance sanatos si sa constientizeze cat de important este ca sursa a ceea ce mananca sa fie locala. 

Dr. Simona Tivadar ne explica ce inseamna asta, mai precis: „sa mananci sanatos inseamna in primul rand sa iti cunosti organismul, sa mananci in acord cu nevoile tale, cu efortul fizic pe care il faci, sa intelegi ca unele sunt nevoiele la 20, 30, 40 de ani, daca esti femeie sau barbat, daca esti copil in crestere. Deci asta inseamna sa mananci sanatos si dupa parerea mea in ultimii ani se adauga o componenta extrem de importanta, si anume sa incerci sa verifici sursa din care iti procuri mancarea, deci sursa devine la fel de importanta ca si ceea ce mancam.

In al doilea rand, cu cat produsele se obtin de pe terenuri cat mai apropiate de locul in care stai, teoretic iti poti identifica sursa care spuneam ca este foarte importanta, adica poti sa te duci sa vezi o ferma, sa vezi cum se produc. Exista atatea ferme mititele in jurul oraselor si sa iti livreze o comanda saptamanala - asta ar inseamna foarte mult, asta e parerea mea“.

Microverdeturile sunt ideale pentru food plating, in salate, sandvisuri si supe. Adrian Stancu, bucatar, ne-a aratat cum le putem integra intr-un preparat simplu: lup de mare cu garnitura de microgreens. 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan mersin web tasarım vds sunucu al
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan mersin web tasarım vds sunucu al