Observam ca pe masura ce stiinta din spatele dezvoltarii produselor de ingrijire a pielii evolueaza, incepem sa gasim in farmacii si in magazine dedicate produse care trateaza o multitudine de probleme ale pielii. Eu una ma entuziasmez cand aflu de orice produs care vine sa trateze sau amelioreze o disfunctie a pielii care, cel putin in trecut, parea ca nu are nicio solutie. Totusi, ceea ce imi scapa de multe ori este ca pentru a crea produse eficiente, inovatia trebuie sa tina cont de principiile de baza ale chimiei cosmetice.
Ei bine, nu sunt putine companiile care fac afirmatii false despre produse care nu sunt eficiente. Nu are legatura cu ingrijirea pielii, dar este un exemplu perfect: mult marketing in jurul unui produs fixator care pretindea ca indreapta monturile de la picioare fara sa fie nevoie de chirurgie. Suna atat de bine ca-mi venea sa o sun pe mama sa-i spun ca e timpul sa uite de dureri si de pantofi deformati. Cand colo, in urma unei investigatii, nu numai ca fixatorul nu avea niciun efect, dar imaginile before & after de pe site-ul companiei apartineau, de fapt, unor persoane care isi indreptasera monturile prin operatie.
Asadar, cum procedam ca sa nu fim inselati de strategiile de marketing? Simplu!
1. Primul pas este sa avem incredere in brandurile care au vechime in cercetare si testare a produselor si sa fim, totusi, deschisi catre explorarea unor noi oferte.
2. E necesar sa cunoastem care sunt ingredientele fara de care nu poate exista o formula eficienta.
Publicitatea ne-a invatat, in mod eronat, ca rezultatele in cazul tratamentelor topice (aplicate pe piele) sunt datorate unui singur ingredient-cheie. De fapt, reteta preparatului ca intreg este cea care garanteaza eficienta unui produs:
Daca ar fi sa sistematizam, produsele cosmetice sunt un amestec coerent si armonios a mai multor ingrediente:
- ingredientele-cheie indica care este cel mai important beneficiu al produsului; retinoizii, vitamina C, peptidele, antioxidantii, extractele din celule stem vegetale pot fi ingrediente-cheie.
- agentii restructuranti se absorb in structurile pielii, conducand la aspectul de piele intinerita, neteda: glicerina, ureea, uleiurile naturale, PCA sodic.
- ingredientele functionale dau structura produsului finit (crema, ser, lotiune, gel) si actioneaza ca un transportator pentru ingredientii-cheie, cu alte cuvinte, asigura asimilarea eficienta a acestora; printre ingredientele functionale se numara: emulsifiantii, conservantii, surfactanti (agenti activi de suprafata) si agentii de intarire.
- ingredientele multifunctionale aduc beneficii straturilor superioare ale pielii si sustin transportul: sorbitol, alcool cetillic, stearat de glicol, fenoxietanol, alcool benzilic.
Fiecare dintre acesti componenti este esential in functionarea si eficienta unui produs. Performanta produselor depinde de biocompatibilitatea ingredientelor-cheie, de folosirea transportatorilor potriviti si de stabilitatea tuturor ingredientelor in cadrul unei formule.
Ce mi se pare important de retinut esta ca majoritatea dintre cele mai eficiente ingrediente cosmetice sunt testate de-a lungul multor decenii si au in spate cercetari care garanteaza pentru beneficii. De aceea, noua mea tactica de alegere a unui produs de ingrijire a pielii presupune si o documentare despre studiile facute de compania producatoare.
Pentru orice fel de intrebari va astept pe ioana.vacarasu@esteticapremium.ro