Poate rinoplastia sa iti schimbe vocea?

Pin It
Poate rinoplastia sa iti schimbe vocea?

De cand cu frenezia concursurilor de aptitudini vocale, ne-ar surade tuturor sa putem interpreta „I will always love you“ iar asta sa vina la pachet cu succes si popularitate. Recent, un studiu sugereaza ca in urma operatiei de rinoplastie, vocea se poate schimba. Nu ne-am limitat la studiu, l-am intrebat pe Dr. Constantin Stan, chirurg plastician de renume international, daca a observat vreo schimbare la pacientii sai. 

Pacientii care au apelat la chirugia plastica pentru a schimba aspectul nasului pot observa, de asemenea schimbari la nivelul vocii, spune un studiu publicat in revista Plastic and Reconstructive Surgery. 

Modificarile la nivelul vocii dupa rinoplastie sunt perceptibile atât pacientilor cat si expertilor, fara sa afecteze, insa, functia vorbirii, dupa cum tin sa sublinieze autorii studiului (Dr. Kamran Khazaeni si colegii din Mashhad University of Medical Sciences, Iran). Cu toate acestea, cercetatorii iranieni sugereaza ca daca pacientii interesati de rinoplastie isi folosesc vocea in mod profesional, ar trebui sa fie avertizati cu privire la potentialul alterarii vocii. 

Pacientii percep modificari ale vocii dupa rinoplastie 

Cercetatorii au analizat schimbarile produse la nivelul calitatii vocii a 27 de pacienti din Iran care au trecut printr-o operatie de rinoplastie (in Iran rinoplastia este cea mai frecventa operatie estetica). Un procent de 22% dintre acestia isi folosesc vocea la nivel profesional. Pe langa chestionare, studiul s-a bazat pe ascultarea inregistrarii vocilor inainte si dupa interventie. 

S-a descoperit o crestere in hiponazalitate ca urmare a rinoplastiei. Vorbirea hiponazala se petrece atunci cand sunetul vocii este influentat de faptul ca prin cavitatea nazala nu circula suficient aer. Aceasta transformare a fost observata de ascultatorii profesionisti, intr-adevar, insa in conversatiile obisnuite, modificarea este imperceptibila.

O analiza acustica sugereaza ca schimbarile in frecventa si amplitudinea anumitor sunete poate fi legata de ingustarea cavitatii nazale, ca urmare a rinoplastiei. Modificarea suprafetei cavitatii nazale poate impiedca aerul sa circule normal iar sunetul este astfel absorbit iar amplitudinea se modifica. 

Ce spune Dr. Constantin Stan, chirurg plastician care a efectuat nenumarate rinoplastii?

Ni s-a parut un subiect interesant, motiv pentru care am am intrebat un chirurg plastician de renume, Dr. Constantin Stan, daca este cazul sa ne ingrijoreze perspectiva modificarii vocii dupa rinoplastie. „Nu exista nicio modificare perceptibila care sa ii ingrijoreze pe pacientii care si-au construit o cariera in jurul vocii lor. Teoretic, sunetul poate fi influentat de ingustarea cavitatii nazale dar nu am observat niciun astfel de efect in randul pacientilor mei“, ne-a spus Dr. Constantin Stan. 

 

 

 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube