Ce este rozaceea si cum o putem identifica

Pin It
Ce este rozaceea si cum o putem identifica

Rozaceea este o afectiune cutanata comuna, intalnita in mod frecvent la persoane de peste 30 de ani. Aceasta dermatoza cronica afecteaza in primul rand zona centrala a fetei (obraji, barbie, nas si frunte). Ca urmare a naturii sale multiforme si recidive caracteristice, diagnosticul acesteia este complex si este puternic influentat de sebum, fluctuatii hormonale, genetica, stil de viata dezorganizat.

Rozaceea cuprinde o gama larga de combinatii de semne cutanate precum inrosirea fetei, eritem, edem, telangiectaziile, papule, pustule, leziuni oculare, precum si modificari texturale (pori mari, hiperplazia glandelor sebacee). Pielea cu pigment mai inchis are capacitatea unei camuflari perfecte, permitandu-i sa mascheze dereglarea vasculara asociata cu boala, aceasta fiind greu de identificat.

Cauzele aparitiei rozaceei au fost mult timp disputate, dar cele mai recente cercetari au schimbat paradigma inflamatie in dereglare neurovasculara.
Un aspect interesant in cazul acestei afectiuni este ca frecventa in randul fumatorilor este redusa, datorita efectului sau anti-inflamator, iar in cazul in care pacientul renunta la fumat, sansele de aparitie a rosaceai cresc exact ca si in cazul unui nefumator.

Factori externi care pot determina aparitia sau agravarea acestei afectiuni sunt:
expunerea la soare, stresul, temperaturile ridicate, vantul, efortul fizic intens, consumul de alcool, baile fierbinti, vremea rece, condimentele picante, umiditatea, anumite produse de infrumusetare cu agent de hidratare, medicamente etc.
Pacienti neinformati sau informati gresit despre folosirea produselor de ingrijire pot contribui la aparitia boli, iar printre efectele negative pot aparea:
• Subtierea epidermei, ducand la fragilitatea tisulara;
• Disfunctionalitea pielii, deshidratarea, uscarea si inflamarea;
• Atat parfumul cat si colorantul utilizat la produsul aplicat poate provoaca iritatii, hiperpigmentari si fotosensibilitate.

Ideal ar fi ca rozaceea sa fie descoperita din timp, astfel incat sa fie evite transformarile permanente si cele vasculare care apar de-a lungul bolii. O vizita la cabinetul dermatologului, facuta la timp, va ameliora si va scurta drumul catre rezolvarea acestei afectiuni.

 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube