1. Sardinele
- Bogate in acizi grasi omega 3, acestea reduc riscul bolilor de inima si inflamatiilor in corp. De asemenea, consumul de acizi grasi omega 3, intareste sistemul imunitar, iar sardinele ies castigatoare in topul pestilor care contin grasime buna.
2. Ardeiul gras galben
- De cele mai multe ori, cand simtim ca racim, prima tendinta este sa luam suplimente de vitamina C, pentru a usura simptomele, iar o sursa bogata in aceasta este ardeiul gras galben. De asemenea, in cazul populatiei batrane, fumatorilor cronici, atletilor de perfomanta si copiilor, vitamina C intareste sistemul imunitar.
3. Ciupercile
- Bogate in vitamina B, seleniu si antioxidanti, ciupercile s-au dovedit a fi un aliat de baza in intarirea sistemului imunitar. Au efecte antirvirale, iar consumul de ciuperci este asociat cu producerea celulelor care lupta impotriva infectiilor. A fost dovedit stiintific ca o cantitate mica de seleniu prezenta in corp nu poate face fata racelilor. Ciupercile maitake si shiitake contin, in mod special, cea mai mare cantitate de nutrienti cu proprietati imunitare.
4. Supa de pui
- Poate fi considerat un leac din batrani, pentru ca, da, supa de pui ajuta la tratarea racelilor comune. Lichidul cald hidrateaza, ajuta la decongestionarea cailor nazale si alina durerile in gat. In plus, studiile arata ca ingredientele din supa pot avea proprietati medicinale deosebite. Fiertura de pui, legumele si puiul din supa au fost testate in laborator si au revelat proprietati antiinflamatoare. Reteta traditionala contine: carne de pui, ceapa, cartofi dulci, pastarnac, nap turcesc, morcov, tulpina de telina, patrunjel, sare si piper.
5. Citricele
- De vreme ce citrice sunt pline de vitamina C, daca ne facem un obicei in a le consuma in mod regulat, vom avea un sistem imunitar puternic. Dar sa nu ne rezumam doar la fruct, nici coaja lor nu este de lepadat, pentru ca aceasta contine limonen, un chimical natural care ar juca un rol important in tratarea bronsitei, lupta impotriva cancerului si iti este de ajutor in diete. Poti consuma coaja, punand-o in vinaigretta pentru salata: amesteca zeama de portocala cu o cantitate generoasa de coaja rasa, ulei de masline si zeama de lamaie.
6. Ghimbir
- Indiferent in ce combinatie il preferi, important este sa consumi ghimbir cat mai mult. Este un ingredient versatil si unul cu cea mai mare traditie in istoria medicinala. In Japonia, China si medicina Ayurvedica, ghimbirul este recomandat, de peste 2000 de ani, celor care sufera de raceli. Ceaiul de ghimbir este de ajutor pentru racelile in stadiul incipient, fara urme de febra, si, de asemenea, ajuta si in cazul greturilor.