Un nodul buclucas

de Andreea Berecleanu

Pin It
Un nodul buclucas

Un nodul buclucas Un nodul buclucas Un nodul buclucas Un nodul buclucas Un nodul buclucas Un nodul buclucas Un nodul buclucas Un nodul buclucas Un nodul buclucas

Dupa o incursiune in lumea frumusetii de altadata, cu toate reperele clasice si imaginile emblematice care ne insotesc in toate colturile lumii, ma gandesc acum sa va invit in atmosfera unei operatii. Stiu, multi nu sunteti pregatiti pentru asa ceva, v-am vazut deja reactiile pe pagina mea de Facebook. Dar nu stiti pana nu incercati.

Nu e la indemana, desigur, si de cele mai multe ori, nici nu este permis. Eu insa am dreptul de a intra si in locuri „nepermise", este un avantaj al profesiei alese - fara multe pregatiri, in afara uniformei necesare intrarii in blocul operator si a unui aparat foto. Pacienta urma sa fie anesteziata sau sedata in vederea unei interventii de maximum o ora, care implica excizia unui fibroadenom mamar.

Parea o procedura uzuala pentru chirurg (dr. Constantin Stan), emotionanta pentru pacienta (firesc preocupata de situatia in care se afla dar si de rezultatul biopsiei) si interesanta pentru mine ca jurnalist, dar si ca femeie. Cate dintre noi nu ne întrebam cand ne-am facut cea mai recenta mamografie sau macar palpare? Cate dintre noi nu avem cel putin o prietena sau o cunostinta care sa fi trecut prin experienta aparitiei unui nodul mamar, si care, de fiecare data, inseamna investigatii precise si ganduri optimiste sau dimpotriva, temeri justificate?

Vazusem mamografia pacientei de pe masa de operatie care indica prezenta formatiunii in cadranul inferior al sanului drept. Masura in jur de 3-4 cm. Varsta, 39. Sigur, este si varsta mea. Adevarul este ca, dupa ce ai implinit 30 de ani, hormonii isi spun cuvantul. Sub diferite forme, dar simti ca se intampla ceva cu organismul tau si ca apar anumite stari pe care nu le aveai inainte de implinirea frumoasei varste :). Dar, bucuroase, le-om duce toate, ca doar suntem antrenate sa trecem peste toate incercarile.

Ies din paranteza deschisa neintamplator si ma intorc in sala de operatie. Pacienta adormita, anestezista vegheaza bunul mers la capatai, asistentele pregatite pentru semnalul chirurgului. Incepe operatia cu disectia tesutului, decolarea formatiunii de restul tesuturilor, scoaterea in bloc a formatiunii tumorale si inchiderea propriu-zisa. Cam acestia sunt pasii pe care i-am identificat eu.

Surpriza a venit in momentul in care nodulul, care parea de 3-5 cm pe mamografie (la un san de mici dimensiuni), avea, de fapt, in jur de 8 cm. Misiunea devine mai delicata in acel moment pentru chirurg, pentru ca cicatricea sa nu fie prea mare si, mai ales, sa nu fie nevoie de o reconstructie ulterioara a zonei eliberate.

Va arat in imagini cat mai concludente tot ce am prezentat mai sus dar si momentul recoltarii pentru biopsie. Am asteptat rezultatul pacientei pana sa scriu aceste randuri si, Slava Domnului, este negativ. Asadar, pacienta este linistita si nici nu are nevoie de reconstructie. Si-a continuat activitatea chiar de a doua zi, tinand cont sa nu doarma pe burta. Ne revedem saptamana viitoare cu o noua experienta si, in scurt timp, si cu imagini filmate. Astept sa imi scrieti despre experientele voastre, dar si opinii despre website-ul www.esteticapremium.ro pe adresa: andreea.berecleanu@esteticapremium.ro. 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan
web tasarım vds vds sunucu mersin gergi tavan