O multime de intrebari se nasc din dorinta de a descoperi latura carnala a fiecaruia dintre noi si mai ales cand acestea se transforma in ceva vizual, cand devii spectator la un act, transpus pe un tablou. Si pana la urma, o pictura poate sa exprime orice, atat timp cat talentul artistului care-si asterne pe panza viziunea despre intimitate si explorare a propriei sexualitati razbate cu fiecare atingere de pensula.
Diana Manole face parte din gasca noua a pictorilor romani. O tanara care nu se teme de mentalitati si sparge barierele pudicitatii printr-o expozitie denumita clar, “Rerotikon”. 14 tablouri sunt expuse de pe 6 aprilie pana pe 30, la Galeria de Arta Rotenberg – Uzunov, 14 tablouri unde corpul uman este redat intr-o maniera erotica.
“Fascintatia pe care am avut-o dintotdeauna pentru corpul uman, nuditate, zona frumoasa a eros-ului mi-au fost inspiratie pentru aceasta expozitie, iar la baza lucrarilor mele se afla in mod special puterea femeii de a-si accepta propriile forme si de a-si demonstra egalitatea cu barbatul intr-o lume in care inca exista practici de maltratare a corpului femeiesc, din rationamente “religioase”.”
Pe de-o parte este o dovada de curaj sa lasi frau liber imaginatiei si sa transpui vizual, sugestiv, ba chiar explicit, ipostazele dintr-un dormitor sau din natura, in care se afla un el si o ea sau doar ea, dar pe de alta parte, arta este subiectiva… “Cand creezi ceva nu poti sa stii cum va impacta persoana care va privi acel ceva, dar imi doresc ca la urma sa fie inteles mesajul pe care vreau sa-l transmit cu aceste lucrari si anume femeia sa prinda curaj pentru a-si exprima propria feminitate. Departe de a fi o nota critica, imi doresc, mai degraba, sa fie o imbarbatare.”
Poate cel mai mare sustinator al Dianei este Eduard Uzunov, co-propietarul galeriei de arta unde sunt expuse lucrarile ei, bine cunoscut pentru sprijinul pe care il acorda tinerilor artisti din Romania. “Este prima expozitie cu tema erotica din Galeria Rotenberg-Uzunov. Avem 14 lucrari pe care le consider foarte valoroase, care nu mai au in prim plan barbatul la putere, sa faca rau, ci o femeie care isi exprima propriile senzatii. Lucrarile sunt denumite in asa fel incat avem o ordine a actiunilor din intimitate: Vis, Dorinta, Preludiu etc., si imi doresc sa fie primite de publicul roman cu deschidere, asa cum pictura romaneasca are o deschidere internationala foarte mare, datorita lui Adrian Ghenie, a scolii de la Cluj si nu numai.”
Diana Manole este un nume de care cu siguranta vom mai auzi, dar nu datorita controversei pe care o vor starni lucrarile din Rerotikon, ci pentru ca isi doreste ca prin tablourile sale oamenii sa devina constienti de ei insisi, in urmatorul sau proiect abordand tematica spiritualitatii, esentei, naturii.
Sursa foto galerie Facebook si Estetica Premium