Ginecomastia poate da senzatie de durere si sesibilitate la atingerea mamelonului. Ginecomastia este frecventa in randul bebelusilor, al adolescentilor, al baietilor si al barbatilor in jurul varstei de 50 de ani.
Exista un fenomen similar care se numeste pseudoginecomastie (sau falsa ginecomastie). Nu are nimic de-a face cu pubertatea sau cu hormonii. Se intampla doar din cauza ca unii baieti au un surplus de grasime in zona pieptului facand sa para ca au sani dezvoltati. Dupa examinare, doctorul va putea spune daca este vorba despre ginecomastie sau pseudoginecomastie.
Daca protuberanta nu se retrage iar tratamentul medicamentos prescris de doctor nu da rezultate, se poate recurge la chirurgia plastica. Metodele de reductie includ liposuctia, decuparea excesului de tesut glandular sau o combinatie intre liposuctie si excizie.
Care sunt simptomele?
Pe langa marirea dimensiunilor sanilor, baietii pot observa ca acestia sunt fermi, cu textura elastica. In general, simptomele persista vreme de un an sau chiar doi.
Ce anume provoaca ginecomastia?
In cazul nou-nascutilor, ginecomastia este cauzata de excesul de estrogen de la mama. Mameloanele baietilor au aspect de bumbusori in primele sase luni din viata dupa care se retrag; in unele cazuri, se retrag dupa mai multa vreme.
Preadolescentii pot, si ei, avea ginecomastie. Aceasta este cauzata de o tumoare care produce estrogen. Protuberantele sunt comune in timpul pubertatii, pot fi prezente vreme de doi ani de zile (in cele mai multe dintre cazuri, dispar dupa un an de zile).
Ginecomastia este comuna in cazul adolescentilor si este declansata de schimbarile hormonale care se petrec la pubertate. In aproximativ sase luni - doi ani, dispare.
In cazul adultilor, ginecomastia este cauzata de obicei de catre o disfunctie a unui organism (ficat, cancer la plaman, ciroza, tiroida sau alte probleme hormonale precum cancerul glandei pitulare, a glandelor suprarenale sau a testiculelor). De asemenea, consumul de alcool, marijuana, metamfetamina sau heroina poate fi cauza ginecomastiei.
De asemenea, unele medicamente pot declansa ginecomastia:
- steroizi (precum prednison sau dexamethasone);
- medicamente folosite in tratarea ulcerului (precum cimetidine);
- medicamente folosite in tratarea epilepsiei (precum phenytoin);
- digitalis sau alte medicamente pentru inima;
- medicamente folosite in chimioterapie;
- tratamente hormonale cu antiandrogeni (flutamide, cyproterone, spironolactona);
- medicamente antianxietate si antidepresive (diazepam si antidepresive triciclice).
Cum se trateaza?
In mod normal, ginecomastia la bebelusi si la adolescenti nu necesita tratament pentru ca, de cele mai multe ori, dispare de la sine. Daca este provocata de un medicament sau de o boala, incetarea administrarii medicamentului sau tratarea bolii vor vindeca, cel mai probabil, si ginecomastia. Daca ginecomastia apare ca urmare a unei carente de testosteron si a unui exces de estrogen, se va prescrie un tratament hormonal. Atunci cand ginecomastia nu se retrage pana la inchierea pubertatii, se poate apela la tratamentul prin liposuctie si/ sau excizie chirurgicala.
Cititi mai multe aici: Proceduri-Barbati/Ce-este-ginecomastia.