In functie de gravitatea ei, acneea poate provoca tulburari emotionale si poate lasa cicatrici, insa tratamentele dermatologice si estetice obtin rezultate din ce in ce mai bune pentru psihicul si aspectul pacientului.
Ce anume cauzeaza acneea la adolescenti?
Cauza exacta a acneei este necunoscuta, insa un lucru este cert: hormonii androgeni joaca un rol important in declansarea acesteia. In timpul pubertatii nivelul acestor hormoni creste atat la baieti cat si la fete. Efectul imediat al acestora este marirea glandelor sebacee si productia sporita de sebum. Desigur, hormonii androgeni pot suferi o crestere si ca urmare a unor schimbari hormonale declansate de o sarcina sau de folosirea sau intreruperea administrarii pilulelor anticonceptionale.
Genetica are si ea un cuvant de spus. Daca parintii au avut acnee, aceasta tendinta poate fi mostenita de copii. Unele medicamente (cum sunt cele destinate epilepsiei, prednison, hormoni androgeni administrati ca medicament sau litiu) pot si ele cauza formarea acneei.
Produsele cosmetice pot, si ele, sa blocheze porii. Produsele care au la baza apa au mai putine sanse sa cauzeze acnee decat cele care au in compozitie uleiuri.
Exista si cauze ale acneei rar-intalnite - sindromul ovarului polichistic precum si alte afectiuni care cauzeaza un exces de hormoni masculini la nivelul ovarului sau a glandei adrenale (suprarenale). In cazul acestora, acneei i se asociaza subtierea firului de par, crestere excesiva a parului la nivelul fetei si a corpului (hirsutism) dar si alte efecte secundare. O alta cauza rara a acneei este expunerea la hidrocarburi halogenate (prin chimicale aflate in anumite locuri de munca).
Ce anume inrautateste acneea?
- frictiunea cauzata de sprijinirea corpului de diverse obiecte, atingerea repetata a pielii;
- frecarea violenta a pielii;
- stoarcerea/ presarea leziunilor de la nivelul pielii;
- presiunea unor obiecte asupra corpului: casti de bicicleta, rucsacuri, gulere stramte;
- schimbarea nivelului de hormoni in organismul adolescentelor cu doua-sapte zile inainte de debutul perioadei menstruale.
Ce trebuie sa stii despre acnee?
Glandele sebacee produc sebum care, in mod normal, circula prin foliculii de par catre suprafata pielii. Cu toate acestea, celulele de piele pot bloca foliculii, stopand circulatia sebumului dinspre glandele sebacee. Cand foliculii sunt obturati, o bacterie a pielii (Propionibacterium acnes) incepe sa se instaleze in foliculi, cauzand inflamarea. Progresul acneei este urmatorul:
1. din blocajul incomplet al foliculului de par rezulta punctele negre (dopuri negre, semisolide); culoarea este data de continutul de melanina.
2. blocajul complet al foliculului de par determina formarea punctelor albe (dopuri albe, semisolide); infectia si iritatia sunt cele care duc la aparitia punctelor albe.
3. in cele din urma, foliculii erup, eliminand ulei, celule de piele si bacterii la suprafata pielii.
4. pielea devine iritata si incep sa se dezvolte cosuri sau leziuni.
Acneea poate fi superficiala (cosuri fara abces) sau profunda (atunci cand cosurile inflamate preseaza pielea, cauzand mici chisturi care rezulta in abcese odata ce erup).
Leziunea cea mai comuna cauzata de acnee se numeste comedon (punct alb sau punct negru). Alte leziuni sub care se prezinta acneea sunt: papula (leziune solida, iesita in relief), pustula (leziune fragila care contine un amestec de celule moarte, celule albe si bacterii), nodulul (leziune in relief cu inflamare adanca care duce la distrugerea tesutului si la aparitia cicatricilor) si chistul (leziune similara cu pustula, de dimensiune si adancime mai mare).
Forme de acnee superficiala:
- Acneea non-inflamatorie
Sunt acele microcomedoane care se vindeca rapid sau se pot transforma in pete, numite comedoane cu un cap alb sau negru. Aceasta se poate produce din cauza folosirii unor produse cosmetice inflamatoare, de aceea sunt recomandate cele care, pe eticheta, mentioneza ca sunt „noncomedogenice”. Aceste sunt mult mai blande cu pielea si nu contribuie la aparitia acneei.
- Acneea inflamatorie
Dupa ce un punct negru sau alb isi degaja continutul la suprafata si se vindeca, peretele folicului se surpa si formeaza acnee inflamatorie. Aceasta surpare poate fi provocata de diferite actiuni, precum scobirea sau atingerea pielii. De aceea este foarte important sa evitam contactul cu pielea cu acnee.
- Acneea polimorfa juvenila
Apare cu aproximativ un an inainte de inceperea perioadei pubertatii si este caracterizata printr-o eruptie pe fata, gat, torace, umeri si spate. La inceput, leziunile sunt neinflamatorii (comedoane) si pot fi insotite de leziuni inflamatorii (papule, pustule, noduli inflamatori) si postinflamatorii (cicatrice). Aceasta afectiune are o tendinta naturala de regresie dupa o evolutie de cativa ani.
- Acneea premenstruala
Este caracterizata prin accentuarea leziunilor, in perioada premenstruala. Acest tip de acnee se manifesta, uneori, si dupa nastere sau dupa oprirea unui tratament cu anticonceptionale orale.
- Acneea escoriata a tinerelor fete
Aceasta afectiune a pielii este insotita de un element nevrotic, care trebuie tratat in paralel cu acneea, si consta in dorinta obsesiva de a stoarce cosurile chiar daca acestea sunt mici. Din cauza acestei preocupari intense si repetate, apar leziuni infamatorii adanci si in urma lor raman cicatrice reziduale mari si inestetice.
- Acneea medicamentoasa
Dupa administrarea unui numar mare de medicamente poate aparea asa-numita „acnee medicamentoasa”. Eruptiile acneice medicamentoase apar de obicei pe fata, decolteu si interscapular (intre omoplati), iar acestea se vindeca rapid, imediat cum a fost intrerupt tratamentul.
Forme de acnee severa:
- Acneea conglobata
Aceasta este cea mai grava forma de acnee si este intalnita, de cele mai multe ori, la barbati. Este caracterizata de prezenta numeroaselor comedoane, noduli, abcese si trasee sinuoase de drenaj, raspandite pe zone intinse. Provoaca leziuni grave, iremediabile si cicatrice care mutileaza pielea. Aceasta apare pe fata, piept, spate, fese, antebrate si coapse. Se declanseaza intre 18 si 30 de ani si ramane activa multi ani. La fel ca si in cazul celorlalte forme de acnee, cauza aparitiei acesteia este, inca, necunoscuta. De cele mai multe ori, este recomandat un tratament medicamentos puternic, insa adesea acneea conglobata poate fi rezistenta la acesta, iar o alternativa la medicamente este terapia laser, urmata de terapia cu tretinoina. Uneori, este necesara o interventie chirurgicala pentru a inlaturarea nodulilor mari.
- Acneea inversa
Este o forma speciala de acnee conglobata care afecteaza in special pliurile cutanate (interfesier, inghino-crural, axilar), si mai rar scalpul sau ceafa. Acest tip de acnee afecteaza in special persoanele de sex masculin.
- Acneea fulminans
Acest tip de acnee este cunoscut si sub numele de acnee ulcerativa acuta. Este o forma severa de acnee care poate aparea dupa tratamentul nereusit al acneei conglobate. De obicei, afectati sunt barbatii tineri. La fel ca in cazul acneei conglobate, si acest tip de acnee lasa cicatrici adanci. Produce febra, dureri, inflamatii si mancarime in zona articulatiilor. Tratamentul pentru acest tip de afectiune trebuie inceput imediat si poate include spitalizare timp de trei, pana la cinci saptamani. In spital, pacientul este tratat inclusiv pentru degradarea structurii osoase si a tractului digestiv.
- Foliculitele cu gram negativ
Acest tip de acnee este, de fapt, o infectie bacteriana a folicului de par, caracterizata prin aparitia pustulelor si a chisturilor, si este provocata de complicatia de pe urma unui tratament cu antibiotic, impotriva acneei vulgare. Cea mai comuna cauza a acesteia este infectia cu bacteria numita „stafilococul auriu“. Este o boala rara si inca nu s-a stabilit daca apare mai degraba la barbati sau la femei. Aceasta se manifesta prin aparitia unei umflaturi rosii sau roz, dureroase, care colecteaza puroi, devenind din ce in ce mai dureroasa, pana cand aceasta erupe. Formatiunile de dimensiuni mici se vindeca fara a lasa cicatrice, insa cele adanci lasa in urma lor semne.
Formele severe de foliculita se pot transforma in: celulita infectioasa iar acest lucru presupune infectarea tesuturilor profunde ale pielii sau raspandirea infectiei la nodulii limfatici si sistemul circulator; furunculoza - dezvoltarea sub piele a mai multor furunculi; cicatrici cheloide si hipertrofice sau pigmentarea anumitor portiuni de piele. Mai mult, o alta actiune a foliculitei este distrugerea folicului de par, fapt ce poate duce la pierderea permanenta a parului.
- Pyoderma faciale (Rosacea Fulminans)
Acest tip de acnee faciala severa afecteaza doar femeile, aflate intre 20 si 40 de ani si este caracterizata prin prezenta unor noduli sau pustule mari, dureroase care lasa in urma cicatrice adanci. Se declanseaza bursc si poate aparea pe pielea unei femei care nu a suferit de acnee inainte. Se limiteaza doar la nivelul tenului, nu dureaza mai mult de un an, dar produce daune pielii intr-un timp foarte scurt. Inca nu a fost stabilita o cauza anume a aparitiei acestei boli, iar cele care sufera de aceasta boala, pot avea si o acnee vulgara, in acelasi timp.
- Acneea mecanica
Acneea mecanica apare din cauza caldurii, frecarii si presiunii asupra pielii. De cele mai multe ori apare in urma purtarii frecvente a echipamentelor sportive precum caschetele protectoare. Acest tip de acnee apare mai ales la sportivi.
- Acneea estivala
Apare in urma expunerii la radiatile solare. Se manifesta printr-o eruptie de papule mici, localizate pe fata, umeri, torace si fese. Aceasta apare primavara, ajunge la climax vara, si dispare toamna.
Ce tratamente exista?
Mai ales in cazul acneei severe, medicii dermatologi sunt cei mai in masura sa trateze afectiunea. Medicii de familie, medicii pediatri sau internisti pot trata doar forme mai usoare ale acneei.
- Tratamente topice fara prescriptie medicala
Tratamentele topice presupun uzul extern al unor produse (unguente, creme, geluri, sapunuri), adica aplicarea lor pe pielea afectata. Acestea au in componenta lor substante precum: peroxid de benzoil, resorcinol, acid salicilic sau sulf si le puteti lua din farmacii, fara prescriptie medicala. Folosirea regulata a acestor produse are o eficienta moderata in tratarea acneei. Pot trece pana la patru-opt saptamani pana la imbunatatirea aspectului pielii.
- Terapia sistemica
In cazul persoanelor cu acnee moderata sau severa, doctorii vor prescrie, pe langa tratamentele topice si terapia sistemica (medicamentoasa, pe cale orala). Antibioticele precum tetraciclina, minociclina, doxiciclina sau eritromicina pot controla acneea prin stoparea evolutiei bacteriei, iar acest lucru duce la reducerea inflamatiei. Tratamentul medicamentos poate dura pana la patru sau chiar sase luni si apoi se intrerupe odata ce aspectul pielii se imbunatateste. Medicamentul cel mai eficient (in special cand alte tratamente nu dau rezultate), isotretinoin, se ia o data sau de doua ori pe zi timp de 16-20 de saptamani. Acesta reduce dimensiunea glandelor sebacee asa incat se produce mai putin sebum iar porii au mai putine sanse sa se blocheze; astfel se intervine in evolutia bacteriei care cauzeaza acneea. Cu toate acestea, administrarea acestui medicament necesita vizite constante la cabinetul dermatologic. In terapia sistemica se mai pot prescrie si contraceptive, spironolactona sau pilulele cu hormoni anti-androgeni.
- Proceduri cosmetice
Peeling-urile chimice sau microdermoabraziunea pot fi de mare ajutor in controlarea acneei. Aceste proceduri cosmetice despre care stim ca sunt folosite pentru corectarea ridurilor fine, a efectelor nocive ale soarelui sau a cicatricilor superficiale de la nivelul fetei, sunt foarte eficiente atunci cand sunt folosite in paralel cu tratamentele anti-acnee.
Peelingul chimic poate inlatura punctele negre precum si papulele, comune in cazul acneei usoare. Aceasta procedura consta in aplicarea pe piele a unor acizi blanzi pentru eliminarea celulelor de piele moarta, destuparea porilor si indepartarea punctelor albe si negre. Peeling-urile chimice favorizeaza dezvoltarea unui strat nou de piele. Efectele secundare includ: inrosirea temporara, formarea unor basici sau coji, descuamare, infectii sau pigmentarea pielii.
Microdermabraziunea este procedura cosmetica non-invaziva folosita de catre doctorii dermatologi si specialisti licentiati in ingrijirea pielii prin care se indeparteaza mecanic stratul superficial al pielii, stratum corneum (alcatuit din celule moarte), pentru imbunatatirea aspectului si texturii pielii. Se foloseste un dispozitiv prin care se distribuie un strat fin de cristale pe piele. Cristalele sunt abrazive si exfoliaza pielea. Apoi, se foloseste un aspirator cu care se inlatura cristalele precum si celulele moarte de piele. Acest proces de peeling si de aspirare ajuta la curatarea materiei lipicioase care provoaca blocaje la nivelul porilor si la imbunatatirea circulatiei, stimuland reinoirea pielii. Tratamentul acneei prin microdermabraziune da o textura mai neteda pielii si minimalizeaza aspectul porilor dilatati si a petelor inchise la culoare rezultate in urma episoadelor acneice anterioare. Desi se poate observa o imbunatatire dupa o prima procedura, tratamentul da randament cand se realizeaza in sesiuni de cate 10-14 zile. Disconfortul provocat este minim iar imediat dupa interventie pielea va avea un luciu roz (asemanator unei arsuri solare usoare); cu toate acestea nu este nevoie de timp de recuperare, pacientii se pot intoarce imediat la activitatilor lor obisnuite.
Proceduri din cabinetul medicului dermatolog
Medicul dermatolog poate folosi, pe langa medicamente, tratamente cu laser si lumina care intervin asupra straturilor din profunzime fara sa afecteze suprafata pielii. Unele terapii cu laser si lumina actioneaza asupra glandelor sebacee, reducandu-le productia de sebum in vreme ce altele distrug bacteria care cauzeaza inflamatiile specifice acneei. Aceste terapii imbunatatesc textura pielii si aspectul cicatricilor cauzate de acnee. Injectiile cu corticosteroid, pe de alta parte, pot fi folosite pentru a ameliora leziunile acneice mari si dureroase.
- Terapii cu laser si lumina
Terapia cu laser functioneza bine in cazul papulelor si pustulelor si pare sa fie mai putin eficienta in cazul acneei non-inflamatorii (puncte albe si negre) si a leziunilor severe (chisturi si noduli). Laserele actioneaza prin excitarea unor compusi, „poryphrins“, care sparg peretele bacteriei cauzatoare de acnee, in care, de altfel, si locuiesc. Astfel, bacteria moare; reducerea numarului de bacterii duce la limitarea simptomelor acneice.
Terapia cu lumina albastra este o tehnologie care da rezultate bune in cazul pacientilor cu acnee inflamatorie. Este o procedura nedureroasa, care, pentru rezultate optime, trebuie repetata. Posibile efecte secundare ale terapiei cu lumina albastra sunt inrosirea temporara si uscarea pielii tratate. Un alt tip de terapie cu lumina presupune o combinatie de lumina albastra si rosie; aceasta s-a dovedit mai eficienta in anumite cazuri.
Terapia fotodinamica se adreseaza acneei greu de tratat si, pe langa lumina, foloseste o solutie care este activata de o anumita lungime de unda a luminii si care identifica si distruge activitatea acneica. Lumina folosita poate fi albastra, rosie sau orice alt tip de lumina pulsata. Dupa tratament, pielea va fi rosie (si va avea cruste) in urmatoarele doua zile, dupa care aspectul se va estompa. In aceasta perioada se recomanda ca pacientul sa stea in casa pentru a evita expunerea la soare; aceasta poate cauza arsuri grave.
Terapia cu lumina intens pulsata (Intense Pulsed Light - IPL) este si ea eficienta in tratarea acneei prin distrugerea bacteriei care declanseaza inflamatia. Acest tratament diminueaza si cicatricile vechi ale acneei, lasand pielea mai neteda. Reactiile adverese ale acestei terapii pot fi tumerfierea si roseata, formarea de cruste, prurit ori descuamare.
Terapia fotopneumatica foloseste un sistem cu aspiratie pentru a inlatura depozitele de sebum si celule moarte din interiorul glandelor sebacee. Zona vizata este tratata apoi cu lumina albastra si rosie pentru a distruge bacteria si pentru a reduce inflamatia.
- Injectii cu steroizi
Injectiile cu steroizi sunt cel mai des folosite in cazul acneei noduloase si chistice - doua tipuri de acnee care determina formarea unor umflaturi dureroase sub suprafata pielii. Dupa o injectie cu steroizi, leziunile se aplatizeaza iar simptomele trec dupa doua-patru zile. Desi un tratament eficient, exista riscul subtierii pielii, a aparitiei unor vene subtiri la suprafata pielii sau a hipopigmentarii (decolorarea pielii).
- Tratarea cicatricilor provocate de acnee
Desi are caracter temporar, acneea severa poate provoca cicatrici pentru tot restul vietii. Medicul dermatolog le poate corecta, insa, cu ajutorul unor tratamente cunoscute sub numele de: refacerea suprafetei pielii cu laser, dermabraziune/ microdemabraziune, peeling chimic si substante injectabile. In functie de profunzimea leziunilor, se va alege un tratament adecvat.
Cicatricile sunt, de fapt, o excrescenta de colagen formata sub piele, in urma vindecarii unei rani iar in cazul acneei severe, acestea pot lua forma unor mici gropite ori adancituri sau pot da un aspect valurit pielii. In general, pacientii cu cicatrici provocate de acnee trebuie divizati in doua categorii: cei cu si cei fara acnee inflamatorie activa.
In cazul in care acneea nu este activa se pot folosi o serie de lasere ablative, nonablative sau fractionale pentru refacerea suprafetei pielii afectate de cicatrici cronice. Fototermoliza fractionala (metoda laserului ablativ) creaza o serie de rani termice microscopice, obtinand un efect de rejuvenare a pielii care nu implica efecte secundare precum in cazul laserelor ablative. Aceasta tehnologie este una dintre cele mai bune alegeri in tratarea cicatricilor provocate de acnee, avand rezultate mai bune decat in cazul laserelor nonablative.
In cazul in care acneea este inca activa, tratamentul principal ar trebui sa se concentreze pe ameliorarea pe termen lung a acneei inflamatorii, astfel incat aceasta sa nu mai produca cicatrici. Tratamentul, de aceasta data, presupune adiminstrarea unor medicamente (isotretinoin pentru cazurile severe) dar si folosirea unor terapii laser (precum laser cu vopsea pulsata sau laser cu dioda) care sunt eficiente in cazul acneei inflamatorii dar si in tratarea cicatricilor. In cazul laserului cu dioda este nevoie de rabdare din partea pacientului intrucat rezultatele se imbunatatesc pe parcursul a mai multor luni de la finalizarea tratamenului.
Care sunt riscurile si complicatiile?
- daca in tratarea acneei se folosesc lasere nonablative, exista sanse slabe sa apara complicatii importante; edem-ul (umflatura nedureroasa rezultata prin acumularea de lichid in tesut) si eritemul (roseata in forma de pete) sunt efecte adverse comune pe durata primelor 24 de ore de la tratament;
- laserele vasculare (cu vopsea pulsata) pot dermina aparitia echimozelor (vanatailor); acestea dispar in decursul a aproximativ zece zile;
- desi se intampla rar, hiperpigmentarea poate aparea in cazul pacientilor cu pielea inchisa la culoare care apeleaza la proceduri cu laser nonablativ fara sa tina cont de avertizarea cu privire la expunerea solara anterior tratamentului; de obicei, hiperpigmentarea trece dupa cateva luni;
- terapia fotodinamica poate sa fie dureroasa si sa provoace eritem, reactii pustulare si exfoliere epiteliala; aceste efecte sunt, totusi, de scurta-durata.