Deshidratare
Factorii de mediu, vopselele si caldura pe care o folosesti pentru uscarea si coafarea parului au o mare contributie la aspectul uscat al scalpului, la senzatia de mancarime si la sensibilitatea generala a acestuia. Acesta este momentul in care trebuie sa te orientezi catre un sampon, masca sau balsam hidratante. Pielea scalpului este sanatoasa atunci cand este hidratata; asta pentru ca hidratarea ajuta la producerea uleiurilor naturale.
Stresul
Stresul, fie el fizic sau psihic, influenteaza modul in care se comporta parul nostru. Scalpul este sensibil la stres iar efectele acestuia incep sa fie vizibile chiar si dupa cateva saptamani sau chiar luni de la primul stimul. Fluctuatiile hormonale joaca si ele un rol: stresul din timpul sarcinii sau al unei operatii poate duce la caderea parului; in aceasta situatie, intoarcerea la stilul de viata obisnuit este metoda cea mai simpla prin care parul revine la ritmul normal de crestere.
Menopauza
Simptomele menopauzei nu se limiteaza la bufeuri si castigarea in greutate. Pielea, si in special scalpul, are tendinta sa se usuce. Acest lucru duce la subtierea firului de par dar si la caderea acestuia. Spre deosebire de barbati care, odata cu varsta, observa ca li se rareste parul in crestetul capului, parul femeilor se rareste la nivelul intregului scalp. Cauza este scaderea nivelului de estrogen in organism; estrogenul mentine ciclul de crestere a parului. Dezechilibrul hormonal provocat in timpul menopauzei duce la subtierea si caderea parului.