Sa imbratisam mortalitatea, dar fara riduri

de Ioana Vacarasu

Pin It
Sa imbratisam mortalitatea, dar fara riduri

Avem momente in viata cand ne dam seama ca ceea ce conteaza cu adevarat e cu totul altceva decat ceea ce credeam ca ne dorim. Asa ca, din cand in cand, este sanatos sa ne schimbam prioritatile; arta sta in a face schimbarea fara a ne schimba întregul set de valori.

Marina Abramovic (68) este o artista care in 1973 si-a provocat 20 de taieturi intr-o reprezentatie (performance), asa ca ne putem imagina cam care este viziunea ei asupra durerii si a mortii. O fi ea la fel de coerenta si in privinta imbatranirii naturale?

De curand a povestit intr-un interviu Nowness cum se raporteaza la procesul de imbatranire si la moarte; spune ca idealul este sa traiesti fericit si sa mori fericit: „Ne este atat de teama sa murim si aproape ca refuzam sa fim muritori, in special in cultura americana: trebuie sa fii mereu tanar, o teorie pe care nu o accept sub nicio forma.“ 

Sunt artistii acei stalpi ai spiritualitatii si intelegerii lumii sau si ei, ca restul oamenilor, isi doresc tinerete vesnica? Intrebata de reporter daca sindromul tinerete fara batranete este trait in special de catre femei, artista spune ca da, in special cand acestea ajung la varsta de 30 de ani si incep sa dezvolte riduri. Ei bine, aici am vrut sa ajung. Pentru ca auzim asta de la o femeie care are 68 de ani si care in timp ce ne spune aceste lucruri, complet convinsa si ferma, pe fruntea ei nu se intampla nimic. Pe fruntea mirata a mult mai tinerei reporterite se aduna trei dungi adanci din tampla in tampla: „a, deci de asta dumneavoastra nu aveti niciun rid?“.

Artista raspunde detasat ca ei nu-i pasa de lucrurile acestea. Eu zic ca-i pasa, ca e ipocrita si ca ne vinde un discurs care-si pierde din credibilitate: „bunica mea a trait pana la 103 ani iar strabunica pana la 116 ani. A fi batran inseamna sa fii intelept si sa ai putere. Puterea o dobandesti cand esti batran, nu tanar. Poti sa te bucuri de viata doar daca accepti ca poti sa mori oricand. Pentru mine este foarte important sa mori constient, fara frica si fara maine“.

E perfect in ordine sa iti pese de cum imbatranesti. E la fel de in regula sa apelezi la metode mai mult sau mai putin invazive pentru a te simti bine cu tine insati. Ceea ce nu este in regula in interviul de mai sus, este ca vedem o frumoasa artista de origine sarba care pentru a cunoaste succesul in America, s-a supus canoanelor frumusetii acelor meleaguri, trecand peste filosofia ei care presupune sa imbratisam trecerea timpului si moartea cu seninatate. Ei bine, seninatatea se citeste foarte bine pe fruntea ei si pe intreaga fata. 

 

 

 

 

 

Pin It

Comenteaza articolul

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai citite
Estetica Premium by Andreea Berecleanu on Facebook EsteticaPREMIUM pe
Facebook
Follow US on Google+ EsteticaPREMIUM pe
Google+
Follow Estetica Premium on Pinterest EsteticaPREMIUM pe
Pinterest
Follow EsteticaPremium on Youtube EsteticaPREMIUM pe
Youtube